19 νεκροί από την κακοκαιρία στη Μάνδρα Αττικής (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

Τραγωδία χωρίς τέλος στη Μάνδρα, καθώς 19 άνθρωποι έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους από τη σφοδρή κακοκαιρία που εκδηλώθηκε στην περιοχή τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Στην Αθήνα εν έτει 2017 υπάρχουν νεκροί από μια απλή νεροποντή. Image: Supplied
ν

ΣΕ ΤΡΑΓΩΔΙΑ εξελίσσεται η κακοκαιρία που έπληξε τα ξημερώματα τη Δυτική Αττική, καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών. Τρεις μέρες μετά τη νεροποντή, βρέθηκαν άλλοι τρεις πνιγμένοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 19 (δέκα τέσσερις άνδρες και πέντε γυναίκες). Αυτός είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις πλημμύρες που προκάλεσε η νεροποντή σε Νέα Πέραμο, Μαγούλα και Μάνδρα Αττικής.
Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί, καθώς στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ακόμα τρεις αγνοούμενοι.
Οι περισσότεροι πνίγηκαν την ώρα που κοιμόντουσαν, παγιδευμένοι από χείμαρρους λάσπης που έφταναν μέσα σε λίγα λεπτά σε ύψος τα 3 μέτρα. Η τραγωδία οφείλεται στην έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων από πλευράς Περιφέρειας Αττικής σε μια περιοχή που στο παρελθόν έχουν μπαζωθεί τα ρέματα, ενώ οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού εξαφάνισαν τα γύρω δάση που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τα νερά της βροχής και το χώμα.
Ο τραγικός απολογισμός:
• 19 νεκροί
• 3 αγνοούμενοι
• 27 τραυματίες
• 1.500 σπίτια και επιχειρήσεις με μερική ή ολική καταστροφή
Ενδεικτικό της ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού και της πωρωμένης συνείδησης της πολιτικής ηγεσίας είναι και το γεγονός ότι αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αρχίσουν αμέσως έργα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες τραγωδίες, στέκουν απαθείς και αμέτοχοι, σαν να μην τους αφορά, ρίχνοντας το φταίξιμο στην… κλιματική αλλαγή!
ν

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες για τους νεκρούς

  • Νεκρός εντοπίστηκε από τα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής στη Μάνδρα Αττικής, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών, μέχρι στιγμής, στους 14. Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 30-35 ετών, ο οποίος εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο στο 5ο-6ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών.
  • Νεκροί είναι ακόμη ένας άνδρας που αναζητείτο από το πρωί και ανασύρθηκε από υπόγειο οικίας, στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου, και μια γυναίκα, η οποία εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο επιχείρησης, στη συμβολή Αγίας Αικατερίνης και Ρόκα, στη Μάνδρα.
  • Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και τα δυο θύματα της θεομηνείας που εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου. 
  • Μια γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της στη Μάνδρα Αττικής που έπληξε την περιοχή. Λίγο αργότερα η πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε ότι νεκρός, από τη θεομηνία, είναι ακόμη ένας άνθρωπος και συγκεκριμένα ένας ηλικιωμένος άντρας.
  • Σύμφωνα με την πυροσβεστική, νεκρός είναι κι ένας άνδρας, ηλικίας περίπου 65 ετών, ο οποίος βρέθηκε σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμου.  
  • Νεκρός εντοπίστηκε επίσης ένας άνδρας, που βρέθηκε σε εξωτερικό χώρο, στη θέση Ψαλίδι της Μάνδρας, και μία γυναίκα 95 ετών, η οποία ανασύρθηκε νεκρή από το σπίτι της, στην οδό Στρατηγού Ρόκα.
  • Νεκροί είναι ακόμη ένας κυνηγός, που αγνοείτο από το πρωί και ένας οδηγός φορτηγού. Ο κυνηγός βρέθηκε στην περιοχή Αγίας Σωτήρας, σε εξωτερικό χώρο, και ο οδηγός στο 26ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ALPHA εντοπίστηκε νεκρός ένας ακόμη κάτοικος της περιοχής και συγκεκριμένα στη Νέα Πέραμο. O άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στα συντρίμμια του σπιτιού του στη περιοχή Γεφυράκι της Νέας Περάμου.
Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί, εκτός από τη Μάνδρα στη Νέα Πέραμο και την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων. Τα ορμητικά νερά έκοψαν δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα και πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Τα νερά σε πολλά σημεία έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος, παρασύροντας ό,τι βρισκόταν στο διάβα τους.

ν

ν

Σε ποτάμι λάσπης έχει μετατραπεί η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου στη Νέα Πέραμο από τα ξημερώματα της Τετάρτης λόγω ισχυρής βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλοί οδηγοί μέσα στα αυτοκίνητά τους και αρκετοί πολίτες στα σπίτια τους.
Οι περιοχές Νέα Πέραμος, Μαγούλα και Μάνδρα Αττικής έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου.
ν

 

 

 

 

Περισσότερες από 600 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική, με τα προβλήματα να είναι πλέον πολλά στη Μάνδρα, στα Μέγαρα αλλά και στις εθνικές οδούς, κυρίως την παλιά προς Κόρινθο, αλλά και στη Θήβα.
Πυροσβέστες απεγκλώβισαν 12 άτομα που παγιδεύτηκαν σε λεωφορείο που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στη γέφυρα της Μάνδρας.
Κλειστά τα σχολεία σε Νέα Πέραμο και Μάνδρα, όπου έχει καταστραφεί το αμαξοστάσιο και ο δήμος δεν μπορεί να συνεισφέρει στις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας.

 


Translate this post