Οι πιο καλοπληρωμένοι ηγέτες της Ευρώπης

Κατηγορία Ευρώπη, Οικονομία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Δείτε πόσα παίρνουν οι πολυαγαπημένοι ηγέτες μας για την «κωλοδουλειά» –κατά Τζίμη Πανούση– που τους βάζουμε να κάνουν.

Πόσα παίρνουν ο Μακρόν, ο Τσίπρας και η Μέρκελ; Image: Supplied

ν

Ο ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟΣ Τζίμης Πανούσης έλεγε κάποτε σε μια παράστασή του πως «δεν κυβερνούν οι πολιτικοί, εμείς κυβερνάμε. Απλά επειδή είναι κωλοδουλειά έχουμε βάλει άλλους να την κάνουν».
Αν και δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα έλεγε ο Τζιμάκος, η αλήθεια είναι πως αυτή η… «κωλοδουλειά» πληρώνει πάρα πολύ καλά.
Ποιοι είναι σήμερα οι πιο καλά αμειβόμενοι πολιτικοί ηγέτες; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα πορίσματα της οποίας δημοσιεύει το Euronews, oι ηγέτες της Γερμανίας, της Ελβετίας και του Βελγίου είναι μεταξύ εκείνων που έχουν στην Ευρώπη τις καλύτερες αμοιβές.
Ο πρόεδρος της Ελβετίας, ο 46χρονος Αλαίν Μπερσέ (Alain Berset) κερδίζει σχεδόν 400.000 ευρώ το χρόνο, ενώ η 63χρονη Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο 42χρονος Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ παίρνουν ως ετήσιο βασικό μισθό περίπου 300.000 ευρώ.
Οι μισθοί τους αποκαλύπτονται σε μια νέα έρευνα των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία διεξήχθη από την εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών IG Group με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η έρευνα, που αφορά τους πολιτικούς ηγέτες όλου του κόσμου, αποκαλύπτει μερικές εξωφρενικές αμοιβές που δίδονται πέραν πάσης λογικής.
Για παράδειγμα, ο 51 ετών πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, που ανήκει στο Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, λαμβάνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, μισθό που είναι 11 φορές μεγαλύτερος από τον μέσο μισθό που λαμβάνουν οι Μεξικανοί πολίτες.
Τα σκήπτρα όμως παγκοσμίως κρατά –ποια άλλη– η 92χρονη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ της Βρετανίας, της οποίας η κρατική επιχορήγηση είναι 2.507 φορές (!) μεγαλύτερη από τον μέσο μισθό στο Ηνωμένο Βασίλειο.
ν

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ παίρνει μισθό 2.507 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο μισθό του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο παίρνει μόνο 10 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο μισθό των πολιτών στο Μεξικό. Image: Supplied
ν

Ποιοι είναι οι πολιτικοί με τους μεγαλύτερους μισθούς

Αναφορικά με τους εκλεγμένους ηγέτες των χωρών που μετέχουν στον ΟΟΣΑ, ο πιο ακριβοπληρωμένος είναι ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Mάλκολμ Τέρνμπουλ που λαμβάνει ετησίως  € 428.306.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώτος δισεκατομμυριούχος πρόεδρος των ΗΠΑ, βρίσκεται την τρίτη θέση με € 324.564, μεταξύ του προέδρου της Ελβετίας Αλαίν Μπερσέ και της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ.
ν


ν

Στη 15η θέση βρίσκονται ο Εμμανουέλ Μακρόν με € 178.924 και η Τερέζα Μέι με € 172.220, στην 23η ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με € 120.597 και στην 28η θέση ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με € 66.864.
Στον «πάτο» του καταλόγου βρίσκονται ο πρωθυπουργός της Λετονίας Μάρις Κουσίνσκις, με ετήσιο μισθό 48.396 ευρώ (31η θέση) και ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki με 46.876 ευρώ (32η θέση).
Σκάνδαλο αποτελεί η αμοιβή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος λαμβάνει € 138.732 ετησίως, τη στιγμή που ο μέσος εργαζόμενος στην Ελλάδα παίρνει το μήνα καθαρά 500 ευρώ για οκτάωρη εργασία (€ 6.000 το χρόνο), αμοιβή που είναι λίγο πάνω από το όριο της φτώχειας (€ 4.500).
ν

Οι υψηλότερα αμειβόμενοι μονάρχες

Ο βασιλιάς Φαρούκ (1920-1965), ο τελευταίος μονάρχης της Αιγύπτου, πρόβλεψε πως στο τέλος θα μείνουν στο κόσμο μόνο 4 βασιλιάδες: αυτοί της τράπουλας.
Παρ’ όλο που η Γαλλική και κατόπιν η Ρωσική Επανάσταση έδωσαν τη χαριστική βολή στις μοναρχίες, δείχνοντας πόσο αναχρονιστικός είναι ο θεσμός των βασιλιάδων, αυτοκρατόρων, ευγενών και σουλτάνων, υπάρχουν ακόμη λαοί που ενώ θεωρούνται προοδευμένοι, παραμένουν πεισματικά προσκολλημένοι σ’ ένα παρελθόν που έχει πια πεθάνει.
Στον κατάλογο του ΟΟΣΑ βρίσκουμε ουκ ολίγους «βρικόλακες», οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στην Ευρώπη.
Στην κορυφή βρίσκεται η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας, η οποία παίρνει ετησίως την ηγεμονική αμοιβή των 87 εκατομμυρίων ευρώ, όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε.
Ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος παίρνει μόνο € 11,7 εκατομμύρια ετησίως, ακολουθούμενος από τη βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα Β΄ που λαμβάνει € 10,9 εκατομμύρια.
Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ΄ είναι ο… χειρότερα αμειβόμενος εστεμμένος, αφού παίρνει μόνο € 239.000 το χρόνο.
Υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι μονάρχες, των οποίων ο μισθός είναι άγνωστος ή δεν αποκαλύπτεται, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης.
Πρόκειται για τον Ερρίκο, Μέγα Δούκα του Λουξεμβούργου, τον Κάρολο ΙΣΤ΄ Γουσταύο, βασιλιά της Σουηδίας και τον βασιλιά Χάραλντ Ε΄ της Νορβηγίας.
ν


ν

Σε κάθε σελίδα, η μελέτη του ΟΟΣΑ συγκρίνει  τους μισθούς των μοναρχών και των εκλεγμένων ηγετών με τους μέσους μισθούς των χωρών τους.
Τα πρωτεία, όπως είδαμε, τα έχει ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο οποίος παίρνει € 135.000 το χρόνο, 11 φορές μεγαλύτερο μισθό από τον μέσο μισθό στο Μεξικό.
ν


ν

Ο πρόεδρος της Ελβετίας Μπερσέ και η Μέρκελ λαμβάνουν μισθό οκτώ φορές μεγαλύτερο από τον μέσο μισθό των εργαζομένων στις δύο αυτές χώρες – οι υψηλότερες αμοιβές απ’ όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίροσλαβ Τσεράρ είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους ηγέτες στην Ευρώπη, καθώς ο μισθός τους είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερος τον μέσο μισθό των χωρών τους.
ν


ν

 


Translate this post