ΟΟΣΑ: Η δυστυχία να είσαι Έλληνας με δύο παιδιά

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Εξοντωτικό είναι το φορολογικό βάρος για τις οικογένειες με παιδιά στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την έκθεση “Going for Growth” του ΟΟΣΑ.

ν

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ σε φόρους, τελευταία σε ανάπτυξη και στήριξη ανέργων είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Πριν καν προσμετρήσει το μειωμένο αφορολόγητο, το οποίο «βλέπει» να εφαρμόζεται από το 2019 (δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα), ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι τα φορολογικά βάρη στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των 46 οικονομιών στον κόσμο που εξετάζει. Καταγράφει επίσης αρνητική «πρωτιά» σε χρηματοδοτική/επιδοματική στήριξη των ανέργων, αλλά και στην πορεία του ΑΕΠ.
Μεταξύ άλλων, ο ΟΟΣΑ συστήνει μείωση των εργοδοτικών εισφορών στους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός κάνει λόγο για μεγάλο «μαύρο» τομέα εργασίας στην Ελλάδα και επισημαίνει ότι «η αντιμετώπισή του απαιτεί μεταρρυθμίσεις», μαζί με τη μείωση των φορολογικών βαρών στην εργασία (σ.σ. εργοδοτικές εισφορές) «των χαμηλά αμειβομένων εργαζόμενων στους οποίους αυτή παραμένει υψηλή».
ν

Φορολογία

Ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του “Going for Growth”, που δημοσιεύθηκε χθες, καταγράφει πάρα πολύ μεγάλα φορολογικά βάρη στην Ελλάδα. Υπολογίζει ότι το μέσο φορολογικό βάρος στην Ελλάδα για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά που λαμβάνουν περίπου 900 ευρώ το μήνα, είναι στο 38,2% του εισοδήματός τους, έναντι 13,6% φορολογικών βαρών της Ιρλανδίας.
Η επιβάρυνση είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των 46 κρατών ανά τον κόσμο που συγκρίνει αναφορικά με τα φορολογικά βάρη. Μεγαλύτερες υποχρεώσεις έχουν μόνο πλούσιες χώρες όπως το Βέλγιο, η Σουηδία, η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ ο μέσος όρος είναι στο 28,6%. 
Στο επιχειρηματικό πεδίο μεγάλη έμφαση δίνεται στην απουσία φορολογικών ελαφρύνσεων στην Ελλάδα, ούτως ώστε να αναπτυχθεί η έρευνα και η τεχνολογική ανάπτυξη. Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει τη δαπάνη για τις φορολογικές ελαφρύνσεις στην Ελλάδα στο συγκεκριμένο πεδίο μόνο στο 0,05% του ΑΕΠ, έναντι 0,29% του ΑΕΠ στην Ιρλανδία.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινή», στην Ελλάδα το 2017 εφαρμοζόταν ο τέταρτος υψηλότερος συντελεστής φορολόγησης φυσικών προσώπων που φτάνει το 55% μαζί με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Σε υψηλότερη θέση είναι μόνο η Σουηδία με τον συντελεστή να διαμορφώνεται στο 57,1%, η Δανία με 55,8% και η Πορτογαλία με 56,2%. Αντίθετα, η Βουλγαρία από το 2008 μέχρι και σήμερα διατηρεί σταθερό τον συντελεστή στο 10%.
ν

Επιδότηση ανέργων

Σε κανένα κράτος μέλος του ΟΟΣΑ η κάλυψη των ανέργων (μέσω επιδομάτων) δεν είναι τόσο μικρή όσο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η κρατική χρηματοδότηση (επίδομα ανεργίας κτλ.) που λαμβάνει ένας άνεργος (στην Ελλάδα) αμέσως μετά την απόλυσή του φτάνει στο 42% αυτού που είχε ως εργαζόμενος. Έπεται η Νότια Κορέα με 51,4%, ενώ ακολουθούν η Αυστραλία και η Τουρκία.
Κατά μέσο όρο στα 37 κράτη που μελετά ο ΟΟΣΑ στο συγκεκριμένο πεδίο ο απολυμένος θα λάβει μέσω επιδομάτων το 70% του προηγούμενου εισοδήματός του.
Ωστόσο, 60 μήνες μετά την απόλυσή του ο μακροχρόνια άνεργος στην Ελλάδα παίρνει σχεδόν το 6,6% του εισοδήματος που λάμβανε πριν απολυθεί, έναντι του 46,9% κατά μέσο όρο στα κράτη που συγκρίνει ο ΟΟΣΑ.
Το αντίστοιχο ποσό στη Τσεχία και στην Ιταλία ανέρχεται στο 72,8% του μισθού, στην Ολλανδία στο 78,9% και στο Λουξεμβούργο στο 90,8%.
ν

Μηδενική ανάπτυξη

Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του καταγράφει την πάρα πολύ μεγάλη υστέρηση στην ανάπτυξη της Ελλάδος λόγω της κρίσης. Υπολογίζει ότι η Ελλάδα υπέστη τη μεγαλύτερη απώλεια στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με αποτέλεσμα πλέον να βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση ανάμεσα στα 25 περίπου κράτη μέλη του μετά την Λετονία ανάμεσα σε περίπου 35 κράτη τα οποία συγκρίνει. Πολύ μεγάλες παραμένουν και οι αποκλίσεις σε παραγωγικότητα εργασίας από τα υπόλοιπα ανεπτυγμένα κράτη μέλη που εξετάζονται.
Όσον αφορά την απελευθέρωση των αγορών, διαπιστώνεται πρόοδος αλλά και απόσταση σε σχέση με τις επιδόσεις των καλύτερων κρατών μελών. Τα προβλήματα που πρέπει να επιλύσει η Ελλάδα περιλαμβάνουν την απλούστευση της νομοθεσίας και την άρση των φραγμών που υπάρχουν στη διενέργεια των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Ανά τομέα μεγαλύτερες ανάγκες παρεμβάσεων καταγράφονται στην αγορά φυσικού αερίου, αλλά και στα λεγόμενα «κλειστά» επαγγέλματα.
ν

Εκπαίδευση

Στην εκπαίδευση ναι μεν η Ελλάδα έχει υψηλή αναλογία αποφοίτων Λυκείου και πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά έχει πάρα πολύ χαμηλές επιδόσεις σε σχέση με άλλα κράτη στην ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος (με βάση τον δείκτη PIZA).
ν

Συνταξιοδοτικό

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στο πεδίο της συνταξιοδοτικής δαπάνης εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κανένα επιπλέον όφελος από την παραμονή στην εργασία μετά τα 60, καθώς κατά κανόνα δεν μπορεί να περιμένει ο Έλληνας εργαζόμενος μια αύξηση των συντάξιμων απολαβών του.
ν

Συστάσεις

Στις συστάσεις που απευθύνει προς την Ελλάδα και οι οποίες εκτιμά ότι δεν έχουν ακόμα υιοθετηθεί είναι:
• Η προσαρμογή της αγοράς εργασίας στις οικονομικές ανάγκες και η επέκταση της δια βίου μάθησης.
• Η εισαγωγή και η επέκταση μιας διαδικασίας αποτίμησης των αποτελεσμάτων των παρεμβάσεων στις αγορές.
• Η ενίσχυση των αρχών ανταγωνισμού των ρυθμιστικών αρχών. 
• Η δημιουργία one stop shop (υπηρεσίες μιας στάσης) για τις επιχειρήσεις.
• Η ενίσχυση του δικαστικού συστήματος και η επιτάχυνση των διαδικασιών του. 
• Η αύξηση των δαπανών για ενεργές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης και η επέκταση κάποιων από τα προγράμματα που σχετίζονται με αυτές. 
• Η ενίσχυση των οικογενειακών και άλλων κοινωνικών επιδομάτων.

 


Translate this post