Η Καταλονία θα ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Με το «ναι» να έχει συγκεντρώσει  το 90% των ψήφων, η κυβέρνηση της Καταλονίας σκοπεύει να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της από το βασίλειο της Ισπανίας.

Η Ελευθερία οδηγεί το λαό. Προσαρμογή του πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά στις ανάγκες της καταλανικής επανάστασης. Image: Supplied
ν

ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ  δρόμο βρίσκεονται πλέον οι σχέσεις Καταλονίας και Ισπανίας, ύστερα από την βάρβαρη επέμβαση της Μαδρίτης, η οποία έστειλε στην Καταλονία 15.000 ένοπλους αστυνομικούς και πολιτοφύλακες, προκειμένου να εμποδίσει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις επιβολής της τάξης είχαν εισβάλει σε εκλογικά τμήματα και είχαν κατασχέσει κάλπες και ψηφοδέλτια, η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ότι το «ναι» στην ανεξαρτησία συγκέντρωσε το 90% των ψήφων όσων συμμετείχαν.
Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες, ή το 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, ένα επίπεδο που ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν χαρακτηρίζει αποδεκτό, καθώς όπως διαβεβαιώνει αυτό ήταν το ποσοστό της συμμετοχής των Ισπανών στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανέφερε ότι τα 2,02 εκατομμύρια που ψήφισαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής από τους συνολικά 7,5 εκατομμύρια Καταλανούς, τάχθηκαν υπέρ του «ναι».
Το ερώτημα στο οποίο καλούνταν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι ήταν «θέλετε η Καταλωνία να γίνει ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας;».
Το «όχι» έλαβε το 7,8% των ψήφων (176.000) στη διαδικασία, από την οποία απείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ζητωκραυγές στο κέντρο της Βαρκελώνης, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετές χιλιάδες αυτονομιστές. Σύμφωνα με τον Τουρούλ, το ποσοστό της συμμετοχής ανήλθε στο 42,3%.
ν


ν

Στάση εργασίας στο δημόσιο και τα μέσα μεταφοράς

Ο «πόλεμος χαρακωμάτων» της καταλανικής κυβέρνησης απέναντι στο κεντρικό κράτος της Μαδρίτης, εν αναμονή της μονομερούς διακήρυξης της ανεξαρτησίας της αυτόνομης περιοχής από την Ισπανία, έχει ξεκινήσει από σήμερα.
Η τοπική Ζενεραλιτάτ (κυβέρνηση) διέταξε σήμερα οι υπηρεσίες του δημοσίου και τα μέσα μεταφοράς να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας ενόψει της αυριανής γενικής απεργίας σε όλη την Καταλονία για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της, που κατά την τοπική κοινωνία παραβιάσθηκαν με την αστυνομική και κρατική καταστολή του χθεσινού δημοψηφίσματος.
Εκτός από τη στάση εργασίας, τα εργατικά συνδικάτα και οι οργανώσεις και θεσμοί που συμμετέχουν στην Taula per la Democràcia (Στρογγυλή τράπεζα για τη Δημοκρατία) έχουν προκηρύξει συγκεντρώσεις στις 12.00 τοπική ώρα (13.00, ώρα Ελλάδος) στους χώρους εργασίας και στην Πλατεία του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.
ν

Έτοιμος να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής ο Πουτζντεμόν

Ο πρόεδρος της Καταλονίας διατράνωσε την Κυριακή ότι οι πολίτες της περιοχής κέρδισαν «το δικαίωμα να αποκτήσουν ένα κράτος ανεξάρτητο» από την Ισπανία, μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, 54 ετών, επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλωνίας από τις αρχές του 2016, επέτεινε έτσι την πρόκληση για το ισπανικό κράτος για το ζήτημα, που διχάζει και τους ίδιους τους Καταλανούς.
Πλαισιωμένος από τα μέλη της κυβέρνησής του, ο Πουτζντεμόν δήλωσε το βράδυ της Κυριακής: «αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας κερδίσαμε το δικαίωμα να αποκτήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας Δημοκρατίας».
Την Κυριακή, ημέρα του δημοψηφίσματος, οι ισπανικές δυνάμεις καταστολής αναπτύχθηκαν μαζικά στην Καταλονία με ρητή διαταγή της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που είχε απαγορευθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση ροπάλων και πλαστικών σφαιρών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 800 πολίτες.
Ο Πουτζντεμόν τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επιδώσει τις προσεχείς ημέρες τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, προκειμένου αυτό «να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου με τον οποίο οργανώθηκε το δημοψήφισμα».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», συνέχισε ο Πουτζντεμόν, προτρέποντας τις Βρυξέλλες να επέμβουν στη διένεξη. «Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας», εξήγησε.
Η σύγκρουση χαρακτηρίζεται στην Ισπανία η χειρότερη πολιτική κρίση που έχει βιώσει η χώρα μετά το τέλος του στρατιωτικού καθεστώτος του Φρανθίσκο Φράνκο το 1981.
ν


ν

Μερικά ιστορικά στοιχεία

Σύμφωνα με ακαδημαϊκούς, το τροποποιημένο Καθεστώς Αυτονομίας του 2006 καθιστά στην Καταλονία αυτούσιο έθνος, ξεχωριστό από την Ισπανία, της οποίας το σύνταγμα την αναγνωρίζει ως ιστορική εθνότητα (nacionalidad). Πρωτεύουσα και μεγαλύτερή της πόλη είναι η Βαρκελώνη ενώ ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 7.512.982 κατοίκους. Έχει τρεις επίσημες γλώσσες: τα καταλανικά, τα ισπανικά και τα αρανικά.
Ως Αυτοδιοίκητη Περιφέρεια απολαμβάνει ιδιαίτερη αυτονομία σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού και οικονομικής διαχείρισης. Έχει δικό της κοινοβούλιο και περιφερειακή κυβέρνηση (τη Ζενεραλιτάτ της Καταλονίας).
Η ιστορία της Καταλονίας ξεκινά από το 10ο αιώνα, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από το βασίλειο των Φράγκων. Τον 17ο αιώνα, οι Ισπανοί επιτέθηκαν (Πόλεμος των Θεριστών) και την προσάρτησαν στο βασίλειό τους. Το 1914, πέτυχε την ανεξαρτησία της με την ίδρυση της Ένωσης των Τεσσάρων Επαρχιών της Καταλονίας (Mancomunitat de Catalunya) και την εκ νέου σύσταση της Ζενεραλιτάτ, που ακυρώθηκε ωστόσο μετά τη νίκη των στρατευμάτων του στρατηγού Φράνκο κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο (1936-1939), επειδή η Καταλονία ήταν με το μέρος των Δημοκρατικών.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας που ακολούθησε (1939-1975), η καταλανική ταυτότητα υπονομεύθηκε αλλά με την επάνοδο της δημοκρατίας η Καταλονία αναγνωρίστηκε ως ιστορική εθνότητα της Ισπανίας και σταδιακά αποκαταστάθηκε η γλωσσική και πολιτισμική της κανονικότητα.
Έκτοτε ο καταλανικός εθνικισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ισπανίας, με ένα ποσοστό των Καταλανών να θεωρούν τον εαυτό τους διαφορετικό έθνος από τους Ισπανούς και να επιθυμούν την δημιουργία ανεξάρτητου καταλανικού κράτους.
Από πλευράς πλούτου, η Καταλονία μόνη της συμβάλλει στο 20% του ΑΕΠ της Ισπανίας, ενώ τα υπόλοιπα 18 διαμερίσματα της Ισπανίας συμβάλλουν στο υπόλοιπο 80%.
Τέλος, το επιχείρημα ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν είναι νόμιμο γιατί κρίθηκε αντισυνταγματικό δεν έχει ουσιαστικό έρεισμα, γιατί κανένα σύνταγμα σε καμία χώρα του κόσμου δεν επιτρέπει τέτοιου είδους δημοψηφίσματα.
Αυτό που έχει σημασία είναι τι λέει ο λαός.

 


Translate this post