Η Ύδρα αδελφή πόλη με το Μόντρεαλ χάρη στον Κοέν

Κατηγορία NEWS, Πρόσωπα

ΠΡΟΣΩΠΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η κοσμοπολίτικη Ύδρα αδελφοποιείται με το Μόντρεαλ, τη μεγαλούπολη του Καναδά, χάρη στον μοναδικό Λέοναρντ Κοέν.

Λέοναρντ Κοέν (1934-2016). Ο Καναδός μουσικός ήταν επίσης ποιητής, μυθιστοριογράφος και επίδοξος μοναχός του Ζεν. Πηγή: News Media
ν

ΕΝΑΣ και μόνο άνθρωπος μπορεί κάλλιστα να ενώσει δύο τόπους. Αρκεί να τους έχει αγαπήσει το ίδιο και τους δυο και να έχει συνδέσει τη ζωή του μαζί τους.
Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του παγκοσμίου φήμης τραγουδοποιού, συγγραφέα και ποιητή Λέοναρντ Κοέν (Leonard Cohen), ο οποίος έφυγε από την ζωή τον περασμένο Νοέμβριο, σε ηλικία 82 ετών. Εν τούτοις, εξακολουθεί να λειτουργεί ως «γέφυρα» ανάμεσα στο Μόντρεαλ του Καναδά, εκεί όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και την αγαπημένη του Ύδρα, εκεί όπου έγραψε μερικές από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του.
Πριν από μερικές εβδομάδες, το Σάββατο 10 Ιουνίου, ο δρόμος μπροστά από το σπίτι του Κοέν στην Ύδρα πήρε το όνομα του. Και την Πέμπτη 13 Ιουλίου, ο πρέσβης του Καναδά στην Αθήνα Κιθ Μόριλ και ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κουκουδάκης συζήτησαν από κοντά όλο το πλέγμα των αναγκαίων διατυπώσεων για την αδελφοποίηση του δήμου Μόντρεαλ με τον δήμο Ύδρας.
Πρόθυμα να στηρίξουν, με προσωπική τους παρέμβαση στον δήμαρχο Μόντρεαλ Ντενί Κοντέρ την ιδέα –και την επίσπευσή της– είναι σημαίνοντα πρόσωπα της ελληνικής παροικίας στις ΗΠΑ. Επίσης, ενήμερη για την προωθούμενη αδελφοποίηση είναι και η Αδελφότητα Υδραίων Αθήνας και ο πρόεδρός της Ι. Σαχίνης.
Ο Λέοναρντ Κοέν, του «Dance me to the end of love» είπε κάποτε σε μια συνέντευξή του, την οποία συχνά μνημονεύει ακόμη και σήμερα ο γιος του Άνταμ, ότι «η εξυπνότερη κίνηση που έκανα στην ζωή μου ήταν ν’ αγοράσω το σπίτι στην Ύδρα».
ν

Λουλούδια και ένα κερί έξω από το σπίτι όπου έζησε ο Κοέν στην Ύδρα. Photo: AP/Idyli Tsakiri. Πηγή: Supplied
ν

Ήταν τον Σεπτέμβριο του 1960, λίγες μέρες μετά τα γενέθλιά του, όταν ο 26χρονος τότε Κοέν μαγεύτηκε από την ομορφιά του νησιού και με 1.500 δολάρια που ήταν κληρονομιά από την γιαγιά του αποφάσισε ν’ αγοράσει το τρίπατο αρχοντικό με την εξαίσια θέα στη θάλασσα. Ειρωνεία. Τρίπατο ήταν και το σπίτι του στην πλατεία Πορτογαλίας, στο Μόντρεαλ.
Το σπίτι δεν είχε ηλεκτρική εγκατάσταση, ούτε υδραυλικά συστήματα αλλά αυτό δεν πτόησε τον Κοέν να γράψει, τότε, στην μητέρα του ότι «έχω την γνώμη ότι το σπίτι πρέπει να είναι πολύ παλιό, πάνω από 200 ετών, και συχνά σκέφτομαι πόσες και πόσες γενιές ναυτικών έχουν ζήσει εδώ».
«Χρειάζεται αρκετή δουλειά, αλλά αν ξεκινήσω από τώρα, σε μερικά χρόνια θα είναι ένα μέγαρο. Ζω σε έναν λόφο και σκέφτομαι πως η ζωή παραμένει η ίδια εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Όλη τη μέρα ακούω τις φωνές των μικροπωλητών που περνούν από κάτω και οι φωνές τους είναι τόσο μουσικές!»
Ο Κοέν γνώρισε λίγο αργότερα σ’ ένα μπακάλικο της Ύδρας τον μεγαλύτερο έρωτα της ζωής του, την Μαριάν Ιλέν από την Νορβηγία, που εξελίχθηκε σε μούσα του, καθώς για εκείνη έγραψε πασίγνωστα τραγούδια όπως το «So long Marianne» και το «Bird on the wire».
Δεν παντρεύτηκε ποτέ, αλλά απέκτησε δύο παιδιά. Ο 45χρονος σήμερα Άνταμ, σε μια συνέντευξή του πριν μερικούς μήνες στο Μόντρεαλ, είπε ότι ευχαριστεί τον πατέρα του που τον έκανε να αισθάνεται βαθιά Έλληνας και ν’ αγαπά την Ελλάδα. Τον περασμένο Ιούλιο 16 Καναδοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Ryerson χόρεψαν στο θέατρο Βλυχού στην Ύδρα σε μια βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο Καναδό τραγουδοποιό.
v

Ζώης Μαρίνος/Εθνικός Κήρυξ Νέας Υόρκης
v

Leonard Cohen – First We Take Manhattan
v


v

 


Translate this post