Διεθνές Βραβείο στην φυσικό Ασημίνα Αρβανιτάκη

Κατηγορία NEWS, Φυσική-Κοσμολογία, Πρόσωπα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΠΡΟΣΩΠΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η Ελληνίδα θεωρητική φυσικός Ασημίνα Αρβανιτάκη τιμήθηκε με το Όσκαρ της Επιστήμης «Breakthrough New Horizons».

35jh54hjh54j6bn6bn65

Η θεωρητική φυσικός Ασημίνα Αρβανιτάκη. Πηγή: Youtube
v

Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ φυσικός Ασημίνα Αρβανιτάκη, κάτοχος της έδρας Αρίσταρχος στο Ινστιτούτο Φυσικής Perimeter του Καναδά, τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο «Breakthrough New Horizons in Physics» (Νέοι Ορίζοντες στη Φυσική). Με αυτό τον τρόπο έγινε το πέμπτο μέλος του διδακτικού προσωπικού του Perimeter Institute που παίρνει το συγκεκριμένο βραβείο από τότε που θεσπίστηκε το 2013.
Το βραβείο Breakthrough είναι το αντίστοιχο Όσκαρ στον τομέα της επιστήμης.
Η Ασημίνα Αρβανιτάκη, που θεωρείται μια από τις πιο ελπιδοφόρες νέες φυσικούς διεθνώς, αναγνωρίσθηκε για την πρωτοποριακή διεπιστημονική έρευνά της, η οποία γεφυρώνει τη θεωρία και το πείραμα στη σωματιδιακή φυσική, μέσα από μικρής κλίμακας πειράματα, που η ίδια έχει αναπτύξει. Ασχολείται με θεωρίες πέραν του Καθιερωμένου Μοντέλου Φυσικής (Standard Model), όπως η υπερσυμμετρία, η σκοτεινή ύλη και οι επιπλέον διαστάσεις.
Η Ασημίνα Αρβανιτάκη αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με καθηγητή έναν άλλο Έλληνα φυσικό, τον Σάββα Δημόπουλο. Το 2014 εντάχθηκε στο καναδικό Ινστιτούτο Perimeter, όπου στις αρχές του 2016 ανέλαβε τη νέα έδρα θεωρητικής φυσικής «Αρίσταρχος» με χρηματοδότηση οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
v

55jh54hjh54j6bn6bn65

Το βραβείο του New Horizons in Physics του ιδρύματος Breakthrough, που δίνεται στους πολλά υποσχόμενους νέους ερευνητές, συνοδεύεται από 200.000 δολάρια. Πηγή: Perimeter Institute
v

«Το Perimeter επέλεξε την Μίνα Αρβανιτάκη ακριβώς, επειδή είναι μια τολμηρή και αντισυμβατική νεαρή φυσικός που αναπτύσσει συναρπαστικά νέα παραδείγματα για τον έλεγχο της θεμελιακής φυσικής, χρησιμοποιώντας πειράματα ακριβείας. Ελπίζουμε ότι η βράβευσή της θα εμπνεύσει και άλλους να είναι εξίσου φιλόδοξοι και οραματιστές», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, διακεκριμένος φυσικός Νιλ Τούροκ.
«Είναι τιμή μας που υποστηρίζουμε την έρευνα νεαρών καινοτόμων επιστημόνων όπως η Ελληνίδα φυσικός μέσω της συνεισφοράς μας στο Ινστιτούτο Perimeter», δήλωσε ο συμπρόεδρος και διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος.
Το Perimeter ιδρύθηκε στο Γουότερλου του Οντάριο το 1999 και έκτοτε βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία στις έρευνες πάνω στη νέα Φυσική. Η έδρα της Ασημίνα Αρβανιτάκη φέρει το όνομα του Αρίσταρχου, του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού και αστρονόμου, ο οποίος πρώτος πρότεινε το ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού μας συστήματος.
v

Asimina Arvanitaki: Stavros Niarchos Foundation
Aristarchus Chair at Perimeter Institute

v

 


Translate this post