Τζόνι Κας: καρδιά από χρυσό (vid)

Κατηγορία Music Corner, Πρόσωπα

ΠΡΟΣΩΠΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο θρυλικός τραγουδιστής της κάντρι μουσικής είναι γνωστός για την υπέροχη μουσική του, αλλά και για τη βοήθεια που πρόσφερε και την κινητοποίησή του σχετικά με τα δικαιώματα των φυλακισμένων.

 

Ο ΤΖΟΝΙ ΚΑΣ γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1932 στο Αρκάνσας, σε μια αγροτική οικογένεια της Αμερικής. Εργάστηκε σε εργοστάσιο αυτοκινήτων, στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και σαν πωλητής, πριν ξεκινήσει τη μουσική του σταδιοδρομία τη δεκαετία του ’50.
Έχει πουλήσει πάνω από 90 εκατομμύρια δίσκους και παραμένει έως σήμερα ένας από τους πιο αγαπητούς μουσικούς της Αμερικής. Είχε το παρατσούκλι «Man in Black» εξαιτίας των σκούρων ρούχων που φορούσε συχνά, ενώ αυτός ήταν και ο τίτλος ενός άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1971. Πέθανε το 2003 σε ηλικία 71 χρόνων, αφήνοντας πίσω του υπέροχα τραγούδια και ένα έργο που βοήθησε στη βελτίωση της ζωής χιλιάδων φυλακισμένων της χώρας του.
«Ταυτιζόταν πάντα με τους αουτσάιντερ» λέει ο Τόμι Κας, ο νεότερος αδελφός του.
«Ταυτιζόταν με τους κρατούμενους, επειδή πολλοί από αυτούς είχαν εκτίσει την ποινή τους και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν αποκατασταθεί, αλλά εξακολουθούσαν να παραμένουν “εκεί” για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ένιωθε μεγάλη συμπάθεια για αυτούς τους ανθρώπους».
ν

Ο Τζόνι Κας σε συνάντηση δεσμοφυλάκων για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Photo: ITV / Rex Features. Πηγή: Supplied
ν

Παρά το επιβαρυμένο πρόγραμμα συναυλιών του κατάφερε να επισκεφθεί πολλές φυλακές και να τραγουδήσει για τους κρατούμενους, χωρίς να πληρωθεί ποτέ. Συζήτησε με πολλούς από αυτούς και μετέφερε πολλές από τις φρικιαστικές ιστορίες που του αφηγήθηκαν στους γερουσιαστές με τους οποίους συναντήθηκε, καθώς και στον πρόεδρο Νίξον, προκειμένου να τους κινητοποιήσει να κάνουν βελτιώσεις στο ποινικό σύστημα της Αμερικής.
Μια από τις πιο γνωστές εμφανίσεις του είναι αυτή στη φυλακή Φόλσομ στο Σαν Κουέντιν με το ομώνυμο τραγούδι, όπου και ηχογράφησε τραγούδια για το live άλμπουμ του.
ν

Ο Τζόνι Κας τραγουδά για τους τροφίμους των φυλακών Cummins. Photo: Arkansas Democrat – Gazette’ Archives. Πηγή: Supplied
ν

Στην Αμερική του ’60 οι οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα ύψωναν όλο και περισσότερο τη φωνή τους για το πρόβλημα του τεράστιου πληθυσμού των φυλακισμένων στη χώρα. Είχαν συνειδητοποιήσει πλέον την αναποτελεσματικότητα του σωφρονιστικού συστήματος έτσι όπως λειτουργούσε.
Ο Κας ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ανάγκης για αποκατάσταση, ενώ αντίθετα δεν πίστευε στην τιμωρία σαν μέθοδο αναμόρφωσης.

ν

ν

Μέχρι το 1970, ολόκληρο το ποινικό σύστημα της Αμερικής είχε κηρυχθεί «αντισυνταγματικό» από έναν ομοσπονδιακό δικαστή, μετά από μια σειρά σκανδάλων που είχαν διαδραματιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 και αφορούσαν τη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση των κρατουμένων, τα βασανιστήρια, τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και τα ξεπερασμένα και διεφθαρμένα συστήματα διαχείρισης των φυλακών.
Ο Τζόνι Κας έγινε ο αντιπρόσωπος των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία και δεν έθιξε απλά το πρόβλημα στους γερουσιαστές, αλλά έκανε και τις δικές του προτάσεις για τη βελτίωση της διαβίωσης των φυλακισμένων.
Στις προτάσεις του συμπεριλαμβανόταν ο διαχωρισμός των «πρωτόπειρων» από τους σκληρότερους και βετεράνους εγκληματίες, η αναθεώρηση των νόμων έτσι ώστε να μείνουν εκτός φυλακής όσοι διέπρατταν ελαφριά αδικήματα, η έμφαση στην αποκατάσταση έναντι της τιμωρίας και η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης για την προετοιμασία των καταδίκων για τον έξω κόσμο έτσι ώστε να μην επιστρέψουν στη φυλακή.
ν

Ο Κας συνομιλεί με κρατούμενους των φυλακών Cummins. Σε ακρόαση της Γερουσίας των ΗΠΑ το 1972, ο Κας παρουσίασε μερικές από τις χειρότερες ιστορίες καταχρήσεων που είχε ακούσει κατά τις επισκέψεις του στις φυλακές, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας ενός 15χρονου αγοριού που πέθανε από τραύματα που προκλήθηκαν από τον βιασμό του σε φυλακή του Αρκάνσας. Photo: Arkansas Democrat – Gazette’ Archives. Πηγή: Supplied
ν

Σήμερα, 40 χρόνια μετά, οι χώρες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να προβληματίζονται με το ζήτημα του πώς να χειριστούν το θέμα της φυλάκισης, ενώ πολλά από τα ζητήματα που είχε θίξει ο Κας εξακολουθούν να είναι επίκαιρα.
Οι φυλακισμένοι τότε είχαν δηλώσει ότι οι συναυλίες και η υποστήριξη του Κας «είχε αγγίξει τις ζωές τους», ενώ ένας γερουσιαστής ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερους Τζον Κας».
Ας ακούσουμε ένα ακόμη από τα τραγούδια-σταθμούς του μεγάλου καλλιτέχνη.

ν

ν

 


Translate this post