10 αστεροειδείς + 1 κομήτης απειλούν την ασφάλεια της Γης (vid)

Κατηγορία Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Youmagazine Newsroom

 

Βίντεο της NASA δείχνει ότι υπάρχουν 10 αστεροειδείς + 1 κομήτης γύρω από τη Γη, που είναι δυνητικά επικίνδυνοι.

Ο κίνδυνος να πληγεί η Γη από κάποιο από τα ουράνια σώματα που την πολιορκούν και είναι γνωστά ως Ταυρίδες, αυξάνεται καθημερινά. Image: Supplied
ν
ΤΟΝ τελευταίο καιρό υπάρχει μια ανεξήγητη –και ανησυχητική– αύξηση της δραστηριότητας κομητών και αστεροειδών γύρω από τη Γη, καθώς και η ανακάλυψη νέων «δυνητικά επικίνδυνων» αστεροειδών από τους Ταυρίδες.
Οι Ταυρίδες είναι βροχή διαττόντων που οφείλεται στον κομήτη Encke. Ακτινοβόλο σημείο της βροχής, είναι ο αστερισμός του Ταύρου, όπως υποδηλώνεται και από το όνομά της. Το μέγιστο της βροχής παρακολουθείται στις 3 Νοεμβρίου κάθε χρόνου, ενώ Ταυρίδες παρατηρούνται γενικά μεταξύ των 20 Οκτωβρίου και 30 Νοεμβρίου. Ο ωριαίος ρυθμός είναι συνήθως περίπου 10 μετέωρα ανά ώρα.
Η NASA αποκάλυψε αυτόν τον εκθετικό κίνδυνο με ένα βίντεο που δείχνει την τρομακτική συσσώρευση διαστημικών βράχων και κομητών γύρω από τον πλανήτη μας.
Ανάμεσά τους υπάρχουν 10 νέοι «δυνητικά επικίνδυνοι» αστεροειδείς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA, που ανακαλύφθηκαν το περασμένο έτος, μαζί με 96 άλλα νέα μετέωρα που εμφανίστηκαν στην γειτονιά της Γης.
Η ανεξήγητη αυτή πολιορκία του πλανήτη μας έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, από τα μέσα του 2014 και μετά, και οι εικόνες της NASA που ακολουθούν, καταγράφουν αυτή την επικίνδυνη συσσώρευση.
ν
Ο στρόβιλος των αστεροειδών και των κομητών γύρω από τη Γη στις 2/8/2014. Τα πράσινα στίγματα είναι μετεωρίτες, τα γκρίζα αστεροειδείς και τα πορτοκαλί κομήτες. Πηγή: NASA
ν
Ο στρόβιλος στις 1/8/2015. Πηγή: NASA
ν
Δείτε πόσο έχει αυξηθεί ο αριθμός των σωμάτων στις 27/2/2016. Πηγή: NASA
ν


ν

Για το θέμα των αστεροειδών έχουν προειδοποιήσει οι ερευνητές του Αστρονομικού Ινστιτούτου της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών, μαζί με Αυστριακούς και Σλοβάκους συναδέλφους τους με έκθεσή τους στην επιθεώρηση Astronomy & Astrophysics.
Η ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε πως στο ίδιο ρεύμα με τα μικρά μετέωρα (πεφταστέρια) υπάρχουν τουλάχιστον δύο αστεροειδείς διαμέτρου 200 έως 200 μέτρων, οι “2015 ΤΧ24” και “2005 UR”. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι κατά πιθανότητα οι Ταυρίδες κρύβουν και άλλους, ακόμη πιο επικίνδυνους αστεροειδείς.
ν

Η NASA απογειώνει εκτάκτως το τηλεσκόπιο SOFIA

Προβληματισμός επικρατεί από τις αποκαλύψεις του Χιλιανού αστροφωτογράφου Roberto Antezana, ο οποίος ανέβασε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook φωτογραφίες ενός ουράνιου σώματος πολύ μεγάλων διαστάσεων, το οποίο βρίσκεται σε πιθανή τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη μας.
Ο Antezana, ο οποίος ασχολείται με την φωτογραφία διαστημικών σωμάτων και εργάζεται στην έδρα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χιλής ως βοηθός ερευνητής, δημοσίευσε τις φωτογραφίες του το διαδίκτυο και τις μοιράστηκε με επιστήμονες από τη NASA.
Ο Χιλιανός αστροφωτογράφος εξήγησε ότι το άγνωστο αυτό σώμα, οι διαστάσεις του οποίου είναι μεγάλες, δεν έχει κάποια συγκεκριμένη τροχιά, αλλά διατηρεί μια ουρά σε σχήμα V, λέγοντας πως πρόκειται για κάποιον κομήτη, οι διαστάσεις του οποίου είναι πολύ μεγάλες.
Ο ίδιος δεν λέει ότι το σώμα θα συγκρουστεί οπωσδήποτε με τη Γη, εξηγεί όμως ότι υπάρχουν οι πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο στο ορατό μέλλον.
ν
Υπάρχουν δέκα αστεροειδείς που είναι δυνητικά επικίνδυνοι, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Image: Supplied
ν
Στο μεταξύ ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το στρατοσφαιρικό υπέρυθρου φάσματος αστεροσκοπείο της NASA “SOFIA” (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy), πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα συνεχείς πτήσεις στον ουρανό, απ’ όπου από τα 39.000 πόδια παρατηρεί τον Ήλιο στη δύση του και στην ανατολή του.
Πολλοί συνδέουν αυτή την κινητικότητα με κάποιο ουράνιο σώμα, πιθανώς κομήτης, το οποίο πλησιάζει από τη μεριά του Ήλιου και ενδέχεται να διασταυρωθεί με την τροχιά του πλανήτη μας.
Στο μεταξύ σύγχυση επικρατεί στην κοινότητα των αστροφυσικών για ένα μυστηριώδες αντικείμενο σχήματος V που εμφανίστηκε στον ουρανό της Χιλής. Πρόκειται άραγε για τον κομήτη που εντόπισε ο Χιλιανός αστροφωτογράφος;
ν

All Known Asteroids in the Solar System (1999-2018
ν


ν

 


Translate this post