Βρέθηκε κομμάτι λιωμένου μετάλλου στον Άρη

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το ρομποτικό όχημα Curiosity, το οποίο εξερευνά τον κρατήρα Γκέιλ στον Άρη, έκανε μια ακόμη απροσδόκητη ανακάλυψη.

3hjgh34gk65g6gj67

Αυτό το παράξενο κομμάτι μετάλλου ανακαλύφθηκε πρόσφατα στον Άρη. Photo: NASA/JPL-Caltech/MSSS
v

ΕΝΑ κομμάτι λιωμένου μετάλλου, που λες και πετάχτηκε από κάποιο σιδηρουργείο, ανακάλυψε πρόσφατα το ρομποτικό όχημα Curiosity (Περιέργεια), το οποίο εξερευνά από το 2012 τον κρατήρα Γκέιλ στον Άρη, ως μέρος της αποστολής της NASA Mars Science Laboratory.

Το ιδιόμορφο αυτό αντικείμενο, παρατηρήθηκε αρχικά από τους επιστήμονες του προγράμματος μέσω μιας από τις κάμερες που φέρει το Curiosity (MastCam), οι οποίοι κατηύθυναν το ρομποτικό όχημα πιο κοντά στο αντικείμενο, για να το παρατηρήσουν καλύτερα. Αυτό έγινε στο τέλος του περασμένου μήνα.

Οι γήινοι επιστήμονες δεν μπορούν φυσικά να εξηγήσουν το εύρημα, γι’ αυτό και το βάφτισαν «Πέτρινο αυγό», λέγοντας ότι είναι κομμάτι ενός μετεωρίτη από σίδηρο και νικέλιο.
v

5hjgh34gk65g6gj67

Το κομμάτι του λιωμένου μετάλλου από κοντά. Photo: NASA/JPL-Caltech/MSSS
v

Αυτό δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο από τα μυστήρια του Άρη. Παράξενες πέτρες που εμφανίζονται εκεί όπου δεν υπήρχαν πριν, απολιθωμένα κρανία, φωτεινές πηγές και πολλά άλλα ανεξήγητα φαινόμενα και αντικείμενα συνθέτουν μια σπαζοκεφαλιά που αδυνατούν να εξηγήσουν οι γήινοι ερευνητές, που καταφεύγουν στις γνωστές θεωρίες περί μετεωριτών που έσπειραν μικροβιακή ζωή στους πλανήτες και άλλα τέτοια.

Ωστόσο, όπως έχουμε γράψει και παλιότερα, δεν αποκλείεται ο Άρης να κατοικείται και όλα αυτά να είναι ενδείξεις, τυχαίες ή από πρόθεση, ενός πολιτισμού που είναι ικανός να κρύβεται από τα μάτια των γήινων. Άλλωστε το ρομποτικό όχημα Curiosity εξερευνά όχι την επιφάνεια του Άρη, αλλά ένα πολύ περιορισμένο μέρος της, μέσα στον κρατήρα Γκέιλ, ο οποίος έχει διάμετρο 154 χιλιομέτρων, σε έναν πλανήτη με διάμετρο 6.794 χιλιομέτρων.

Μάλιστα το Curiosity δεν εξερευνά ολόκληρο τον κρατήρα, αλλά ένα πολύ μικρό μέρος του, όπως δείχνει και η εικόνα κάτω.
v

6hjgh34gk65g6gj67

Έγχρωμο ανάγλυφο του κρατήρα Γκέιλ. Η περιοχή έρευνας του Curiosity βρίσκεται στη
βορειοδυτική πλευρά του πυθμένα του κρατήρα, που ονομάζεται Aeolis Palus, και σημειώνεται
με τον λευκό κύκλο. Photo: Ryan Anderson – Anderson and Bell, 2010. CC BY-SA 3.0

 


Translate this post