Μείωση των συντάξεων κατά 35% ζητούν οι δανειστές

Κατηγορία Οικονομία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Μειώσεις συντάξεων έως και 35% για 1,4 εκατ. συνταξιούχους από το 2019 θα φέρει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών.


ν

ΣΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ συντάξεων έως και 35% για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους θα οδηγήσει η συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για τη σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από το 2019. Τονίζεται ότι η προσωπική διαφορά αφορά μόνο τους παλαιούς συνταξιούχους και εκτιμάται ότι από την παρέμβαση αυτή θα θιγεί το 70% των ήδη συνταξιούχων, χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται 620.000 αγρότες.
Ο νέος ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε στις 12 Μαΐου του 2016 προβλέπει ότι θα πρέπει μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο να επανυπολογιστούν οι συντάξεις με βάση τα νέα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης που ορίζει ο νόμος.
Έτσι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα επανυπολογιστούν 2,6 εκατομμύρια κύριες συντάξεις για να προκύψει η προσωπική διαφορά, δηλαδή η υπό κατάργηση διαφορά μεταξύ του παλαιού και του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Η προσωπική διαφορά θα συνεχίζει να καταβάλλεται στους παλαιούς συνταξιούχους, ωστόσο θα περικοπεί σταδιακά από το 2019 και όχι από το 2020, όπως ζητά η κυβέρνηση.
Οι συντάξεις πλέον χωρίζονται σε δύο κομμάτια. Το πρώτο αντιστοιχεί στην ανταποδοτική σύνταξη και το δεύτερο στην εθνική σύνταξη. Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα κατ’ έτος ποσοστά αναπλήρωσης. Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης ασφαλισμένου λαμβάνονται υπόψη ως συντάξιμες αποδοχές ο μέσος μηνιαίος μισθός καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.
Για παράδειγμα συνταξιούχος που λαμβάνει τώρα μεικτό ποσό κύριας σύνταξης 800 ευρώ επειδή έφυγε με συντάξιμες αποδοχές 1.241 ευρώ, θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη 313 ευρώ και εθνική σύνταξη 384 ευρώ. Σύνολο 697 ευρώ. Η προσωπική διαφορά του είναι 103 ευρώ.
Το σίγουρο είναι ότι οι συνταξιούχοι που δεν κινδυνεύουν εκτιμώνται σε μόλις 500.000, με μηνιαίες αποδοχές από 550 έως 700 ευρώ που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
Οι περικοπές στις συντάξεις σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ θα οδηγήσουν στην απώλεια μιας σύνταξης το χρόνο.
ν

Διαψεύδει τα περί Σόιμπλε ο Τζανακόπουλος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, διέψευσε σήμερα Κυριακή 2 Απριλίου τις φήμες ότι τη μείωση των συντάξεων κατά 35% από το 2019 τη ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ότι την αποδέχτηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι, ο κ. Τζανακόπουλος διέψευσε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε μείωση των συντάξεων κατά 35%. «Ποτέ δεν έχει υπεισέλθει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε τεχνικά ζητήματα», διευκρίνισε.

 


Translate this post