Γαλλικές εκλογές: Μακρόν και Λε Πεν στον β΄ γύρο (ζωντανή κάλυψη)

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom  | Ενημέρωση 6:25  24/4/2017

 

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν θα αναμετρηθούν τη μεθεπόμενη Κυριακή για τη γαλλική προεδρία.

Με σχεδόν ολοκληρωμένη την καταμέτρηση των 47 εκατομμυρίων ψήφων συνολικά, ο Μακρόν έλαβε 23,82% και η Λεπέν 21,58%, ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν 19,96% και ο ακροαριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν 19,49%.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο υποψήφιος που ήρθε δεύτερος στον α΄ γύρο, αναδεικνύεται νικητής στον β΄ γύρο, επειδή εξαντλείται η ορμή εκείνου που ήρθε πρώτος. Τρεις Γάλλοι πρόεδροι είχαν έρθει δεύτεροι στον α΄ γύρο.

Παρακολουθήστε ζωντανά τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών.


ν

ΑΠΟ το πρωί σχεδόν 47 εκατ. ψηφοφόροι προσήλθαν οι κάλπες στα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας για τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν μέχρι τις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας).
Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.
Ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία (50+1) κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.
Η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία.
Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί σε δεκαπέντε ημέρες, στις 7 Μαΐου.
Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015. Περίπου 50.000 αστυνομικοί και 7.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα για την ψηφοφορία.
v

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών
v


ν

Οι ένδεκα υποψήφιοι που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών είναι οι εξής (σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα):
ν
– Εμμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, Εμπρός! – 23,8%
– Μαρίν Λε Πεν, 48 ετών, Εθνικό Μέτωπο – 21,5%
– Φρανσουά Φιγιόν, 63 ετών, Οι Ρεπουμπλικάνοι – 19,6%
– Ζαν-Λικ Μελανσόν, 65 ετών, Η ανυπότακτη Γαλλία – 19,4%
– Μπενουά Αμόν, 49 ετών, Σοσιαλιστικό Κόμμα – 6,2%
– Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, 56 ετών – 4,8%
– Ζαν Λασάλ, 61 ετών – 1,2%
– Φιλίπ Πουτού, 50 ετών – 1,1%
– Φρανσουά Ασελινό, 59 ετών – 0,9%
– Ναταλί Αρτό, 47 ετών – 0,6%
– Ζακ Σεμινάντ, 75 ετών – 0,1%
ν


v

Ο δεύτερος γύρος

Στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, αναμένεται να επικρατήσει ο Μακρόν με ποσοστό 62% έναντι 38% της Λε Πεν, σύμφωνα με την εταιρεία σφυγμομετρήσεων Ipsos. Θα είναι όμως έτσι;
Τον Μακρόν δήλωσαν ότι υποστηρίζουν οι Φιγιόν και Αμόν. Ο Μελανσόν δεν δίνει γραμμή υπέρ υποψηφίου στον δεύτερο γύρο.
Μαθητής του Σόιμπλε και αγαπημένο παιδί της Άνγκελα Μέρκελ, ο Μακρόν είναι ένας άχρωμος τεχνοκράτης που θήτευσε στην τράπεζα των Rothschilds, για τον οποίο η ισπανική El Pais έγραψε ότι «σε μια εποχή που οι πολιτικοί πρέπει να λύσουν Γόρδιους Δεσμούς, ο Μακρόν κάνει φιόγκους».
ν

 


Translate this post