Γιατί η Λε Πεν επενδύει στη θηλυκή της πλευρά

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Youmagazine Newsroom

 

Η Μαρίν Λε Πεν επέλεξε να προβληθεί περισσότερο ως γυναίκα παρά ως πολιτικός, επιδιώκοντας μια ανατροπή των καθιερωμένων προτύπων.

Η Λε Πεν μεταμόρφωσε τον εαυτό της από κόρη ενός ρατσιστή σε μητέρα του γαλλικού έθνους. Image: Supplied
ν

ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με την Χίλαρι Κλίντον, η οποία προσπάθησε στον προεκλογικό αγώνα για την προεδρία των ΗΠΑ να εμφανιστεί σκληρή σαν άνδρας, η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου στις επερχόμενες εκλογές για τη γαλλική προεδρία πρόβαλλε περισσότερο την γυναικεία της όψη παρά εκείνη μιας «σκληρής» πολιτικού, όπως κάνουν πολλές γυναίκες στην πολιτική, θέλοντας να σταθούν επάξια σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο.
Όταν όμως μια γυναίκα πολιτικός απαρνείται τη θηλυκή της πλευρά και τονίζει μόνο την ανδρική, σύντομα επέρχεται η αποστέωση, χαρακτηριστικό της σκλήρυνσης και της έλλειψης πλαστικότητας. Και αυτό το βλέπουμε να συμβαίνει συχνά.
Σε αντίθεση με αυτή την «πεπατημένη» γραμμή, η Γαλλίδα υποψήφιος παρουσιάζεται στην τηλεόραση και στις προεκλογικές συγκεντρώσεις προσιτή, χαμογελαστή, σχεδόν ανέμελη – μια ασυνήθιστη εικόνα για έναν ή μια επαγγελματία πολιτικό, ιδιαίτερα όταν έχει περάσει μεγάλο μέρος της πολιτικής ζωή του/της στην άμυνα και στην αντιπολίτευση.
Τα υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, που της δίνουν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Γάλλων ψηφοφόρων, οφείλονται στο γεγονός ότι η Λε Πεν κατάφερε να μεταμορφώσει ένα αντι-φεμινιστικό ακροδεξιά κόμμα σε μια πειθαρχημένη πολιτική μηχανή – και με μοχλό αυτό διεκδικεί τη γαλλική προεδρία.
Η πρώτη δημόσια ανατροπή έγινε με τη συνέντευξη που παραχώρησε η Λε Πεν στην έγχρωμη τηλεπαρουσιάστρια Καρίν Λε Μαρσάν, που είναι ένα είδος Όπρα της Γαλλίας. Η Λε Πεν εμφανίστηκε με ένα απλό αλλά επιβλητικό κοστούμι, φιλική, λάτρης της κηπουρικής, γελώντας και λέγοντας αστεία.
ν

ν

Στη συνέντευξη η Λε Πεν έδιωξε από το κόμμα της τη σκιά του αντισημιτισμού, προσθέτοντας ότι είναι ανοιχτό στους ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα δέρματος και στους ομοφυλόφιλους. Αλλάζοντας εντελώς την εικόνα της, επέκτεινε τη βάση των ψηφοφόρων της, κυρίως στις νέες ηλικίες, ανεβάζοντας κατακόρυφα τα ποσοστά της.
Με αυτό τον τρόπο κατάφερε επίσης να εξορκίσει το φάντασμα του ρατσιστή πατέρα της μεταμορφώνοντας τον εαυτό της σε μητέρα του γαλλικού έθνους.
Κάτι που δεν κατάφερε στις αμερικανικές εκλογές η Χίλαρι Κλίντον, η οποία συχνά επισκιαζόταν από τον σύζυγό της, τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.
Κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας το 2007, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ κέρδισε την προσοχή των ψηφοφόρων σε μεγάλο βαθμό επειδή ήταν γυναίκα και όχι σκληρή πολιτικός, όμως παρ’ όλο που ήταν η πρώτη γυναίκα υποψήφια που έφτασε στον τελικό γύρο, δεν τα κατάφερε απέναντι στον Σαρκοζί, επειδή προκάλεσε άσχημη εντύπωση η σχέση της με τον Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο είχε τέσσερα παιδιά, με τον οποίο ούτε παντρεμένη ήταν ούτε καν έκανε χρήση του νόμου περί της «πολιτικής ένωσης» (που επίσημα αναγνωρίζει τη συμβίωση δύο ατόμων ανεξαρτήτως φύλου), παρά την σχετική φημολογία που υπήρχε.
Το τελικό χτύπημα για την Ρουαγιάλ ήρθε όταν μαθεύτηκε ότι ο Ολάντ διατηρούσε παράλληλη σχέση με την δημοσιογράφο Βαλερί Τριερβιλιέρ. Η δημόσια ανακοίνωση τερματισμού της σχέσης Ρουαγιάλ-Ολάντ το βράδυ του 2ου γύρου των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2007, έπεσε ως βόμβα στα πρακτορεία ειδήσεων. Σύμφωνα με κατοπινά δημοσιεύματα του Guardian, η Ρουαγιάλ είχε ζητήσει από τον επί 30ετίας σύντροφό της να «εγκαταλείψει τον κοινό χώρο διαβίωσής τους και να αφοσιωθεί στο νέο του ερωτικό ενδιαφέρον», το οποίο αναφερόταν λεπτομερώς στον Τύπο της εποχής.
ν

Μια από τις διαφημιστικές εικόνες που προωθεί το Εθνικό Μέτωπο. Η Λε Πεν μπορεί να κρατήσει
σταθερά το πηδάλιο της Γαλλίας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς. Image: Supplied

ν

Η Λε Πεν έδιωξε όλους τους αντισημίτες από το κόμμα, συμπεριλαμβανομένου του πατέρας της, καθώς, έτσι κι αλλιώς, αντιπροσώπευαν κάτι που είναι παρωχημένο. Επιπρόσθετα, μπόλιασε το κόμμα με προτάσεις σοσιαλιστικής πολιτικής.
Το κυριότερο όμως βήμα το έκανε όταν κατάλαβε ότι είναι καλό να είσαι γυναίκα. Και πολύ γρήγορα έκανε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, προωθώντας την εικόνα της «μητέρας του γαλλικού έθνους».
Στη βάση όλων αυτών βρίσκεται η συνειδητοποίηση ότι η άνοδος στη γαλλική προεδρία δεν είναι απλά η εκπλήρωση μιας πολιτικής φιλοδοξίας, αλλά ένα γεγονός πανευρωπαϊκής και ίσως παγκόσμιας σημασίας. Άλλωστε, ο «εχθρός» είναι τώρα το Βερολίνο.
Η Λε Πεν έχει δεσμευτεί ότι ως πρόεδρος της Γαλλίας θα ακολουθήσει τα βήματα της Τερέζας Μέι προκηρύσσοντας δημοψήφισμα για έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ. Έτσι, το βράδυ της Τρίτης, που επρόκειτο να παρουσιαστεί στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1, απαίτησε να αφαιρεθεί από το φόντο η σημαία της ΕΕ. Η Μαρίν Λε Πεν ζήτησε επιτακτικά την αφαίρεση της ευρωπαϊκής σημαίας, έτσι ώστε στη σκηνή να μείνει μόνον η γαλλική.
«Επιθυμώ να γίνω πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Δεν θέλω να γίνω πρόεδρος της Κομισιόν. Εκτιμώ ότι η ΕΕ έχει κάνει πολύ κακό στη χώρα μας», είπε όταν ερωτήθηκε για την απαίτησή της να μην εμφανισθεί στους τηλεοπτικούς δέκτες μπροστά στη σημαία της Ευρώπης.
Μετά από αυτό, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στη Γαλλία έγραψε στο Twitter: «Είμαστε υπερήφανοι για τη σημαία μας, σύμβολο ενότητας, αλληλεγγύης και αρμονίας μεταξύ των λαών της Ευρώπης. Ας μην την κρύβουμε».
Η απάντηση ήρθε από τον αντιπρόεδρο του κόμματος και στενό συνεργάτη της Μαρίν Λε Πεν, Φλοριάν Φιλιπό, ο οποίος έγραψε: «Θα δείτε∙ θα χώσουμε πολύ σύντομα το ολιγαρχικό σας κουρέλι στο ντουλάπι».
Την ίδια ώρα, αμφίρροπη εμφανίζουν την προεδρική αναμέτρηση στη Γαλλία οι σφυγμομετρήσεις, με τα ποσοστά του φιλελεύθερου Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν να σημειώνουν κάμψη.
Σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Le Monde, ο Μακρόν εμφανίζεται στην πρώτη θέση με 23% (μείωση 2%), η Μαρίν Λεπέν εξασφαλίζει 22,5% της πρόθεσης ψήφου (μείωση 2,5% από τις αρχές Απριλίου), ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν έρχεται τρίτος με 19,5% και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν έπεται με 19%.
Σε λίγες ημέρες θα γνωρίζουμε ποια πορεία επέλεξε να ακολουθήσει η Γαλλία.

 


Translate this post