Ιατρικά: τέλος στο νυστέρι βάζουν οι ραδιοσυχνότητες

Κατηγορία Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Youmagazine Newsroom

 

«Τέλος» στο χειρουργικό νυστέρι και τη κλασική διαθερμία βάζει η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων (RF, HF) στις λεπτές και δύσκολες μικροχειρουργικές επεμβάσεις άκρας χειρός, παλάμης και δακτύλων.

Ο Χειρουργός Ορθοπεδικός – Μικροχειρουργός Χεριού Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης. Image: Supplied
ν
ΤΑ ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ αποτελέσματα που προσφέρει η χρήση των Ραδιοσυχνοτήτων την τελευταία πενταετία, κάνουν το χειρουργικό νυστέρι και τις κλασικές διαθερμίες υψηλής θερμοκρασίας παρελθόν.
Αυτό τονίστηκε στο 6th Vienna Sumposium of Peripheral Nerves, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη στις 17 με 19 Μαρτίου και είχε ως θέμα «Την εξέταση της παρούσας κατάστασης και νέες ιδέες για την βελτίωση των χειρουργικών αποτελεσμάτων».
Η επιτυχία των μικροχειρουργικών επεμβάσεων, με τη χρήση Ραδιοσυχνοτήτων, όπως τονίστηκε στο Συμπόσιο, αγγίζει σε ποσοστό το 100%.
Και αυτό γιατί οι επεμβάσεις είναι μη τραυματικές, ο χειρουργός ελέγχει τα κοψίματα με υψίστη ακρίβεια, καθώς και το βάθος προσπέλασης, σε όλες τις πολύ «λεπτές» και δύσκολες περιπτώσεις, αποφεύγοντας τον τραυματισμό των νεύρων και των αγγείων.
«Οι Ραδιοσυχνότητες αποτελούν πλέον τον πιο στενό και έμπιστο συνεργάτη του χειρουργού, καθώς τον βοηθούν να αντιμετωπίσει εύκολα και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις», αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός Ορθοπεδικός – Μικροχειρουργός Χεριού Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού και προσθέτει:
«Στην αντιμετώπιση συνδρόμων όπως π.χ. η Νόσος Dupuytren (Ρίκνωση Παλαμιαίας Απονεύρωσης) και η στενωτική τενοντοελυτρίτιδα των εκτεινόντων de Quervain, η οποία επηρεάζει τους τένοντες των χεριών, ο χειρουργός συναντά στο «διάβα του» λεπτεπίλεπτα και ευαίσθητα δακτυλικά νεύρα, αγγεία και τένοντες τα οποία δεν τραυματίζει και δεν καίει με τη χρήση των ραδιοσυχνοτήτων».
Σε τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν μετά τις επεμβάσεις υπήρχαν πολλές επιπλοκές με τον τραυματισμό των νεύρων και των λεπτών αγγείων.
Η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων έγινε για πρώτη φορά πριν από περίπου δέκα χρόνια αλλά την τελευταία πενταετία έχει γίνει πλέον μέθοδος επιλογής για τους χειρουργούς στις μικροχειρουργικές επεμβάσεις, καθώς προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του χειρουργικού νυστεριού.
Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι ήδη χρησιμοποιούνται πλέον σε όλο και περισσότερες χειρουργικές ειδικότητες και υποειδικότητες όπως Νευροχειρουργική, ΩΡΛ, Πλαστική χειρουργική, Χειρουργική θυρεοειδούς, χειρουργική αιμορροΐδων, αγγειοχειρουργική.
  • Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων είναι:
  • Κοπή και Αιμόσταση σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τη κλασσική διαθερμία
  • Αποφυγή καταστροφής γειτονικών ευγενών στοιχείων (νεύρα, αγγεία κτλ.)
  • Ταχύτερη και καλύτερη επούλωση τραύματος
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Δυνατότητα λήψης βιοψίας χωρίς νέκρωση στα άκρα του δείγματος
  • Λιγότερη αιμορραγία άρα λιγότερος εγχειρητικός χρόνος
  • Ειδική γείωση με μόνωση για μέγιστη ασφάλεια του ασθενούς

    ν

Οι ραδιοσυχνότητες στις μικροχειρουργικές επεμβάσεις

Ιδιαίτερα πολύτιμη είναι για τους χειρουργούς η βοήθεια που προσφέρουν οι ραδιοσυχνότητες στις μικροχειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση συνδρόμων της άκρας χειρός, της παλάμης και των δακτύλων. Και αυτό γιατί:
1) Στο σύνδρομο Dupuytren των δακτύλων έχουμε εμφάνιση από συμφυτικές μπάντες (χορδές) που συρρικνώνουν παλάμη και δάκτυλα και τα κρατούν κλειστά σε μεγάλο βαθμό. Εδώ χρειάζεται λεπτομερής αφαίρεσης των συμφυτικών χορδών διεισδύοντας χειρουργικά ανάμεσα από νεύρα και αγγεία με μεγάλο κίνδυνο να τραυματισθούν.
2) Στα σύνδρομα DEQUERVAIN και TRIGGER FINGER πρέπει να διανοιχθούν στενεμένα έλυτρα τενόντων, ενώ οι τένοντες και τα νεύρα πρέπει να διατηρηθούν άθικτα.
3) Στις αφαιρέσεις γαγγλίων ή γλωμαγγειωμάτων δακτύλων, χρειάζονται λεπτά και ατραυματικά εργαλεία διότι η πιθανότητα να καεί, να συνθλιβεί ή να κοπεί ένα νεύρο είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Όσον αφορά δε τα σύνδρομα μικροχειρουργικής παλάμης και δακτύλων, όπου όπως προαναφέραμε, πρέπει ο χειρουργός να περάσει με το νυστέρι ανάμεσα από αγγεία και νεύρα μικρού διαμετρήματος, εκτός του ότι οι ραδιοσυχνότητες παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτερη επούλωση συντομεύει και ο χρόνος επέμβασης.
«Για παράδειγμα σε ένα ρικνωτικό σύνδρομο Dupuytren παλαμιαίας απονεύρωσης ή ένα γάγγλιο που ο χειρουργός θα χρειαζόταν μία ώρα για να το διεκπεραιώσει, η εγχείρηση με ραδιοσυχνότητες RFη HF θα συντομεύσει κατά 15-20 λεπτά», καταλήγει ο κ Ιγνατιάδης.
Η επιβάρυνση στο κόστος του χειρουργείου είναι πλέον πολύ προσιτή σε σύγκριση με το παρελθόν και σε σχέση με το θεραπευτικό όφελος που θα προκύψει.
Περισσότερες πληροφορίες: www.ignatiadismicrohand.eu, www.microhand-ortho-spine.gr, τηλ. 210-6974280, κιν. 6944-251529.

 


Translate this post