Μετα-αρχιτεκτονική: σπίτια σε σχήμα πυραμίδας

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Καινοτομίες

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Από τη Γεωργία Μεταξά

 

Ο Μεξικανός αρχιτέκτονας Χουάν Κάρλος Ράμος παρουσιάζει ένα ελκυστικό σπίτι για το αύριο μέσα από τα οράματα του χθες.

v

Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ Χουάν Κάρλος Ράμος (Juan Carlos Ramos) που δραστηριοποιείται στο Μεξικό, σχεδίασε ένα σπίτι για έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, μέσα από μνήμες του παρελθόντος, και του έδωσε το σχήμα πυραμίδας.
Σε πολλούς ο νους θα πάει στις πυραμίδες της Αιγύπτου, όμως ο Χουάν Κάρλος θυμίζει ότι οι Μάγια, που κατοικούσαν πολύ καιρό πριν στο Μεξικό, έχουν να παρουσιάσουν εξίσου εντυπωσιακές πυραμιδωτές κατασκευές στο Τσιτσέν Ιτζά, στο Τεοτιχουακάν, στην Ουξμάλ, στην Καμπά, στην Τουλούμ και σε πολλά άλλα μέρη της Χερσονήσου του Γιουκατάν, για να μην μιλήσουμε για την ευρύτερη περιοχή, όπως είναι το Ελ Μιραδόρ και το Τικάλ στη Γουατεμάλα, η Τσολούλα και το Παλένκε στο Κεντρικό Μεξικό και το Κοπάν στην Ονδούρα. Οι πυραμίδες των Μάγια συνδυάζουν χαρακτηριστικά των ζιγκουράτ της Μεσοποταμίας με τις πυραμίδες της Αιγύπτου.
Η πυραμίδα-σπίτι του Χουάν Κάρλος έχει τρία επίπεδα. Στη βάση της πυραμίδας υπάρχουν το καθιστικό και η κουζίνα, ενώ σε έναν υπερυψωμένο χώρο βρίσκονται η τραπεζαρία και ένα ευρύχωρο στούντιο ηχογράφησης. Ένα φουτουριστικό υπόστεγο για το αυτοκίνητο ολοκληρώνει τη διαρρύθμιση του ισογείου, απ’ όπου μια ελικοειδής σκάλα οδηγεί στον δεύτερο όροφο όπου υπάρχει ένα από τα δύο υπνοδωμάτια και μια πισίνα. Στον τρίτο όροφο υπάρχει το δεύτερο υπνοδωμάτιο, μια βιβλιοθήκη και ένας εξώστης από γυαλί, που αποτελεί μέρος ενός μεγάλου παραθύρου και μπορεί να ανασυρθεί ώστε να γίνει μέρος της κεκλιμένης πλευράς της πυραμίδας.
Ανοίγματα σε κατάλληλα σημεία εξασφαλίζουν το φως της ημέρας σε όλους τους χώρους, ενώ μια από τις τέσσερις πλευρές της πυραμίδας είναι ολόκληρη από γυαλί επιτρέποντας στους ενοίκους πλήρη θέα προς το τοπίο.
ν

ν

ν


ν

© 2017 Youmagazine.gr

 


Translate this post