Είναι η Ζηλάντια η όγδοη ήπειρος του κόσμου;

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ανακαλύφθηκε μια νέα ήπειρος, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας κρύβεται στα βάθη του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού.

Ο Νότιος Ειρηνικό Ωκεανός κρύβει μια ολόκληρη ήπειρο στα νερά του, στα ανατολικά της Αυστραλίας. Image: Supplied
ν

ΠΑΡΑ το γεγονός ότι βρίσκεται εξ ολοκλήρου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, η νέα ήπειρος, εξέχοντα τμήματα της οποίας αποτελούν η Νέα Ζηλανδία και η Νέα Καληδονία, πρόκειται σύντομα να αναγνωριστεί ως μια νέα ήπειρος.
Οι επτά ήπειροι της Γης (Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Ωκεανία και Ανταρκτική) έχουν αναγνωριστεί εδώ και αιώνες, και είναι πολύ πιθανό η Ζηλάντια (Zealandia) να ανακηρυχτεί η όγδοη ήπειρος του κόσμου, ανάλογα βέβαια με το ποιο μοντέλο ακολουθεί κάποιος. Γιατί οι χώρες που μιλούν κυρίως την αγγλική γλώσσα δέχονται το μοντέλο των επτά ηπείρων, η Ρωσία και η Ιαπωνία προτιμούν το μοντέλο των έξι ηπείρων με την Ευρασία, ενώ στην Ελλάδα, την Κεντρική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική διδάσκεται επίσης το μοντέλο των έξι ηπείρων με ενωμένες τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.

Παγκόσμιος χάρτης με τις ηπείρους της Γης.
ν

Η θέση της νέας ηπείρου στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.
ν

Είτε έβδομη είτε όγδοη, η Ζηλάντια είναι στην πραγματικότητα κομμάτι μιας πλάκας του ηπειρωτικού φλοιού έκτασης 4,9 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, που άρχισε να αποκόπτεται γεωλογικά πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια από την Παγγαία, τότε δηλαδή που όλες οι ήπειροι ήταν ενωμένες.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια τη νέα αυτή ήπειρο, δίσταζαν όμως να την αναγνωρίσουν ως όγδοη επειδή το 94% της τεκτονικής πλάκας που την αποτελεί βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι δύσκολο να μελετηθεί.
Η δημοσίευση πάντως της σχετικής μελέτης στο περιοδικό GSA Today αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίσημη αναγνώριση της Ζηλάντια ως ξεχωριστής ηπείρου.
«Η επιστημονική αξία της αξιολόγησης της Ζηλάντια ως ηπείρου είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα επιπλέον όνομα σε έναν κατάλογο. Μια ήπειρος που βυθίζεται ακόμα άθραυστη, καθίσταται πρόκληση και χρήσιμο εργαλείο για την εξερεύνηση της συνοχής και της διάλυσης του ηπειρωτικού φλοιού» αναφέρει η μελέτη.
Καλύπτοντας μια περιοχή πέντε εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, η Ζηλάντια πιστεύεται ότι διαχωρίστηκε από την Αυστραλία και στη συνέχεια βυθίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό πριν από 60 με 85 εκατομμύρια χρόνια.
ν

ν

 


Translate this post