Το σύμπαν είναι 10 φορές πιο μεγάλο απ’ ότι νομίζαμε

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το παρατηρήσιμο σύμπαν είναι τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερο απ’ ότι νομίζαμε, υποστηρίζει μια νέα επιστημονική έρευνα.

242gh342gh5gh56g6

Σπειροειδής γαλαξίας. Η επιστημονική έρευνα αποκάλυψε ότι στο σύμπαν υπάρχουν τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο οκτακόσια δισεκατομμύρια περισσότεροι γαλαξίες. Image: Supplied
v

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δύο τρισεκατομμύρια γαλαξίες –10 φορές περισσότεροι από ότι πίστευαν οι επιστήμονες– υπάρχουν στο παρατηρήσιμο σύμπαν, αναφέρει η New York Post. Και τους περισσότερους από αυτούς δεν μπορούμε καν να τους δούμε.

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων συγκέντρωσε τα τελευταία 20 χρόνια εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, καθώς και από άλλα διεθνή παρατηρητήρια, τις οποίες χρησιμοποίησε για να φτιάξει ένα 3D μοντέλο του σύμπαντος από τα 200 δισεκατομμύρια γαλαξίες που ξέραμε ότι υπάρχουν.

Αλλά το μοντέλο, αντί να επιβεβαιώσει τα μέχρι τώρα παραδεκτά στοιχεία, αποκάλυψε ότι ο κόσμος δεν είναι καθόλου έτσι όπως τον νομίζαμε. Υπάρχουν τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο οκτακόσια δισεκατομμύρια περισσότεροι κόσμοι στο σύμπαν, από το σύνολο των οποίων μόνο το 10 τοις εκατό είναι ορατοί σε μας, ακόμη και με τα ισχυρότερα τηλεσκόπιά μας.

«Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 90 τοις εκατό των γαλαξιών στο σύμπαν δεν έχουν ακόμη μελετηθεί», δήλωσε ο Christopher Conselice, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο The Astrophysical Journal.

Όταν οι επιστήμονες παρατηρούν το βαθύ διάστημα, στην ουσία κοιτάζουν πίσω 13 δισεκατομμύρια έτη φωτός στο παρελθόν. Η νέα μελέτη ανακάλυψε ότι το πρώιμο σύμπαν περιείχε περισσότερους γαλαξίες από ό,τι σήμερα. Πολλού από αυτούς τους γαλαξίες έχουν από τότε συγχωνευτεί για να σχηματίσουν μεγαλύτερα ουράνια σώματα.

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble (Χαμπλ) βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη από τον Απρίλιο του 1990. Αν και δεν ήταν το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο, ήταν ένα από τα πιο ευέλικτα και έδωσε σημαντικά αποτελέσματα με εικόνες που δεν ήταν εφικτό να ληφθούν από τα επίγεια τηλεσκόπια. Το Hubble συνεχίζει να λειτουργεί εν έτη 2016 και αναμένεται να συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι το 2020.
v

442gh342gh5gh56g6

Το νέο μοντέλο του σύμπαντος δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας εικόνες από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble. Image: Supplied
v

Τον Οκτώβριο του 2018 έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA που θα αντικαταστήσει το Hubble. Με το νέο τηλεσκόπιο οι αστρονόμοι περιμένουν να δουν τον διπλάσιο αριθμό γαλαξιών απ’ όσους μπορούν να δουν σήμερα.

Το James Webb είναι 100 φορές πιο ισχυρό από το Hubble και θα χρησιμοποιήσει υπέρυθρη τεχνολογία για να εξερευνήσει τις πρώτες στιγμές του σύμπαντος.

Αλλά και οι Ευρωπαίοι δεν πάνε πίσω. Το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία το 2024 το Εξαιρετικά Μεγάλο Ευρωπαϊκό Τηλεσκόπιο (European Extremely Large Telescope), το οποίο θα μελετήσει επίσης τις πρώτες στιγμές του σύμπαντος, εκτός από τις μαύρες τρύπες και την εύρεση και άλλων «εξωπλανητών», δηλαδή πλανητών πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Ήδη έχει βαπτιστεί ως «το μεγαλύτερο μάτι του κόσμου στον ουρανό».

Είναι βέβαιο πως η επόμενη γενιά των τηλεσκοπίων, μόλις τεθούν σε λειτουργία, θα αλλάξει πλήρως την αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο που μας περιβάλλει.

 


Translate this post