Θυμάρι, φασκόμηλο και δίκταμο κατά των ιώσεων

Κατηγορία Διατροφή

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Κρητικό Ίαμα. Το πρώτο φυτοθεραπευτικό φάρμακο από συνδυασμό τριών ελληνικών αρωματικών βοτάνων είναι πλέον γεγονός.

4354g45k46kjlk6j467

Θησαυροί της ελληνικής γης: θυμάρι, φασκόμηλο και δίκταμο. Πηγή: News media
v

ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΙΑΜΑ, ένας συνδυασμός από θυμάρι, φασκόμηλο και δίκταμο, ύστερα από τετραετή κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Ethnopharmacology, απέδειξε τη θεραπευτική του δράση σε ιώσεις και κρυολογήματα. Αρκετά χρόνια νωρίτερα όμως, από το 1998, η αντιοξειδωτική δράση των φυτών αυτών, είχε αποδειχθεί με μελέτη που είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.
To Cretan Iama κυκλοφορεί στα φαρμακεία, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να αντιμετωπίσουν ευκολότερα τη γρίπη ή τα κρυολογήματα του φετινού χειμώνα.
Το νέο σκεύασμα παράγεται από την ελληνική φαρμακευτική Olvos Science, σε συνεργασία με τον αγροτικό συνεταιρισμό Ρεθύμνου, σε ελεγχόμενη καλλιέργεια, υπό την αυστηρή εποπτεία των εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Κρήτης, για τη σταθεροποίηση των συστατικών του φαρμάκου.
Πρόκειται για έναν στόχο ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς το φάρμακο είναι αποτέλεσμα προϊόντων καλλιέργειας, όπου η παραμικρή αλλαγή στο κλίμα, στο χώμα, στην εποχή, ακόμη και στη συλλογή του, αλλάζει τα ζητούμενα συστατικά.
Το Κρητικό Ίαμα αποτελεί συμπλήρωμα διατροφής και, ως δρόγη, τα αποτελέσματά της είναι άμεσα, έτσι η ανακούφιση των ασθενών είναι ιδιαίτερα αισθητή μετά το δεύτερο 24ωρο σε μια θεραπεία επταημέρου.
Η παρουσίαση του νέου σκευάσματος έγινε από τους διακεκριμένους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης: Χρήστο Λιονή, Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και ΠΦΥ, Ηλία Καστανά, Καθηγητή Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, Στέργιο Πυρίντσο, Αναπληρωτή Καθηγητή Βιολογίας και Γεώργιο Σουρβίνο, Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας.
v

Από την εποχή των Μινωιτών

Η ιδέα ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, όταν επιδημιολογικές παρατηρήσεις σε περιοχές της Κρήτης έδειχναν ότι, οι άνθρωποι που κατανάλωναν αφεψήματα συγκεκριμένων βοτάνων, είχαν πολύ χαμηλή νοσηρότητα και μικρότερες επιπτώσεις κρυολογήματος ή γρίπης.
Από τη Μινωική περίοδο, ακόμη, υπήρχε η τεκμηρίωση στους σφραγιδόλιθους για την ευεργετική επίδραση των Κρητικών βοτάνων. Βοτανολόγοι, όπως ο Διοσκουρίδης, είχαν, επίσης, αντιληφθεί ότι «κάτι τρέχει» με τα βότανα, αλλά η πρώτη επιστημονική μελέτη δημοσιεύθηκε στο Lancet το 1998.
v

4454g45k46kjlk6j467
v

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το «κοκτέιλ» ουσιών, μετά από ιστορική και ανθρωπολογική έρευνα στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο. «Υπάρχουν πάνω από είκοσι μονογραφικές έρευνες, που χρησιμοποιούσαν τα βότανα για το κρυολόγημα και για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Αυτές οι μελέτες ήταν η απαρχή. Αναζητήσαμε, λοιπόν, όλα τα κείμενα από παλιά και συνδυάσαμε τα συγκεκριμένα φυτά, γιατί είχαν υψηλή αντιϊκή και αντιοξειδωτική δράση», λέει ο καθηγητής γενικής ιατρικής και ΠΦΥ του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής.
Η πολυεπιστημονική ομάδα, που έκανε την έρευνα για το Κρητικό Ίαμα, επικεντρώθηκε σε τρία αρωματικά βότανα, που έχουν αντιοξειδωτική και αντιϊκή δράση, από τα 400 που έχουν αναγνωριστεί στην Κρήτη για θεραπευτική χρήση: στο θυμάρι (Coridοthymus Capitatus), στο φασκόμηλο (Salvia Fruticosa), γνωστό και ως βότανο της αθανασίας, και στο δίκταμο (Origanum Dictamnus). Το Κρητικό Ίαμα περιέχει τα αιθέρια έλαια των τριών αυτών βοτάνων.
Φυσικά μπορεί κάποιος να φτιάξει ένα θερμαντικό ρόφημα για τα κρύα του χειμώνα, από ίσες δόσεις των τριών αυτών φυτών, σε μικρές αναλογίες.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή βοτανολογίας, διευθυντή του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης Στέργιο Πυρίντσο: «Τα βότανα της Κρήτης έχουν ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα το φασκόμηλο, που κυκλοφορεί ευρέως, είναι το φασκόμηλο Κροατίας, αλλά η χημική του σύσταση ουδεμία σχέση έχει με αυτό της Κρήτης».
Οι ερευνητές τόνισαν ότι γίνονται κάποιες πρότυπες καλλιέργειες αυτών των βοτάνων, μια διαδικασία, που –αντίθετα από ό,τι μπορεί να θεωρούν κάποιοι– είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι χημειότυποι των φυτών είναι διαφορετικοί και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τα κατάλληλα.
Τώρα το χειμώνα, εμπιστευθείτε την θεραπευτική αξία των ελληνικών βοτάνων. Γιατί όπως εξήγησε ο καθηγητής εργαστηριακής ενδοκρινολογίας Ηλίας Καστανάς: «Δεν υπάρχουν διεθνώς χημικές ουσίες για λοιμώξεις του αναπνευστικού».
ν

 


Translate this post