Πέθανε ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο

Κατηγορία Διεθνή

ΔΙΕΘΝΗ

Youmagazine Newsroom

 

Μια ολόκληρη εποχή κλείνει για την Κούβα και την Λατινική  Αμερική με την είδηση θανάτου του Φιντέλ Κάστρο.

323uy5gh543gh6g676

Το θάνατο του 90χρονου Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση. Photo: AFP / Adalberto Roque. Πηγή: Supplied
v

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ίνδαλμα, ένας από τους πιο γνωστούς και πιο αμφιλεγόμενους ηγέτες του κόσμου, επέζησε ύστερα από αμέτρητες απόπειρες δολοφονίας και πρόωρες νεκρολογίες.

Η ανακοίνωση του θανάτου του Κάστρο, αν και ήταν αναμενόμενη, δεδομένων των πολλών προβλημάτων υγείας και της ηλικίας του πρώην προέδρου, προκάλεσε σοκ στην Λατινική Αμερική: «Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης πέθανε στις 22:29 απόψε» δήλωσε ο νεότερος αδελφός του Ραούλ, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της Κούβας το 2006, όταν ο Φιντέλ αρρώστησε.

Ο «Κομαντάντε», όπως ήταν γνωστός, είδωλο του επαναστατικού αγώνα σε ολόκληρο τον αναπτυσσόμενο κόσμο, επέζησε αρκετό καιρό για να δει τον Ραούλ να διαπραγματεύεται με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τον Δεκέμβριο του 2014, όταν η Ουάσιγκτον και η Αβάνα ανακοίνωσαν ότι κινούνται για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, για πρώτη φορά από το 1961, εποχή που πρόεδρος ήταν ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Η αναθέρμανση των σχέσεων επισφραγίστηκε όταν ο πρόεδρος Ομπάμα επισκέφθηκε το νησί φέτος. Το Κομουνιστικό κόμμα της Κούβας  έχει προετοιμαστεί γι’ αυτή τη στιγμή από τον Ιούλιο του 2006, όταν ο Κάστρο υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση του εντέρου και παραχώρησε την εξουσία στον αδελφό του, τον Ραούλ.

Ο Κάστρο συνεχίζει να διχάζει βαθιά ακόμη και μετά το θάνατό του. Η ανακοίνωση μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση με ορισμένους να επιχαίρουν, καταδικάζοντας το δικτατορικό καθεστώς του.  Άλλοι θρήνησαν την απώλεια του «μαχητή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού» κάνοντας λόγο για ένα «χαρισματικό ίνδαλμα». Παρά τις ποικίλες αντιδράσεις στο θάνατό του, σ’ ένα πράγμα όλοι συμφωνούν και αυτό είναι ότι ο Κάστρο άφησε το προσωπικό του αποτύπωμα στην παγκόσμια ιστορία.
v

523uy5gh543gh6g676

Ο σημερινός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο διαδέχθηκε τον αδελφό του Φιντέλ το 2008. Photo: AFP / Cuba Debate / Ismael Francisco. Πηγή: Supplied
v

Περισσότερο από μισό αιώνα πριν, ο στρατός των ανταρτών του αντικατέστησε τη διεφθαρμένη δικτατορία Μπατίστα, επιβάλλοντας κομμουνιστικό καθεστώς και μετατρέποντας το νησί της Κούβας σε σημείο αναφοράς του ψυχροπολεμικού κόσμου. 

Ο Κάστρο αντιμετώπισε με επιτυχία την υποστηριζόμενη από τη CIA εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων το 1961, καθώς και πολλές απόπειρες δολοφονίας σε βάρος του.

Η συμμαχία του με τη Μόσχα βοήθησε στην πυροδότηση της κρίσης των πυραύλων το 1962, μiας πολιτικής, ψυχολογικής και στρατιωτικής αναμέτρησης μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ που έφερε τον κόσμο στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου.

Με όπλο του το ρητορικό χάρισμα, την πνευματική του διαύγεια και την πολιτική πονηριά ο δικηγόρος Κάστρο ενσάρκωνε παγκοσμίως την επανάσταση. H μεγαλύτερη κληρονομιά του είναι δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, οι οποίες έχουν δώσει στην Κούβα μερικά από τα καλύτερα στατιστικά γήρανσης στην περιοχή. Αλλά είναι επίσης υπεύθυνος για τον συγκεντρωτικό και ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο του κράτους. Το εμπάργκο των ΗΠΑ στραγγάλισε την οικονομία, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος των Κουβανών να υποστεί μια κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου.
v

623uy5gh543gh6g676

Ο Φιντέλ Κάστρο και ο γιος του, Φιντέλ ο Νεώτερος, στο ξενοδοχείο Χίλτον στην Αβάνα το 1959. Photo: AP. Πηγή: Supplied
v

Ο άνθρωπος που περήφανα δήλωσε «η ιστορία θα με απαλλάξει», αφήνει μια αμφιλεγόμενη κληρονομιά. Οι γηραιότεροι Κουβανοί, που θυμούνται τη βάναυση περίοδο υπό τον Μπατίστα, τείνουν να τονίσουν τα επιτεύγματα της επανάστασης. Οι νεότεροι Κουβανοί είναι πιο πιθανό να τον χλευάζουν.

 


Translate this post