Ο ύπνος μας κάνει πιο έξυπνους και δημιουργικούς

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Ύπνος & Όνειρα

ΥΓΕΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ύπνος και νοημοσύνη. Γιατί όσοι αποκλίνουν από το κανονικό πρόγραμμα ύπνου θεωρούνται πιο ευφυείς;

732LKJG34LG34LGJK43
v

ΥΠΑΡΧΟΥΝ πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις νοητικές μας ικανότητες και ο ύπνος φαίνεται ότι αποτελεί έναν από αυτούς. Αλλά δεν επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο τα δύο φύλα!

Ένας καλός βραδινός ύπνος μπορεί να τονώσει την εγκεφαλική δραστηριότητα, πολύ περισσότερο στις γυναίκες. Από την άλλη μεριά το ίδιο αποτέλεσμα φαίνεται να έχει ένας καλός μεσημεριανός ύπνος στους άνδρες.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Vita, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck στο Μόναχο ανέλυσαν τα μοτίβα ύπνου 160 ενηλίκων ανδρών και γυναικών και κατέγραψαν συγκεκριμένες ρυθμικές  δραστηριότητες του κοιμώμενου εγκεφάλου (άτρακτοι ύπνου) όπως παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της NREM (non Rapid Eye Movement) φάσης του ύπνου. Οι συγκεκριμένες εγκεφαλικές δραστηριότητες ποικίλουν σε διάρκεια και ένταση και έχουν συσχετιστεί με βάση προηγούμενες έρευνες με την νοημοσύνη.

Στην έρευνα που παρουσιάστηκε στο FENS Forum Νευροεπιστημών στην Κοπεγχάγη διαπιστώθηκε ότι ο αργός ρυθμός αυτών των δραστηριότητων του κοιμώμενου εγκεφάλου  συσχετιζόταν με την νοημοσύνη. Μάλιστα αυτός ο συσχετισμός μπορούσε να παρατηρηθεί μετά από τον βραδινό ύπνο των γυναικών, αλλά όχι και των ανδρών στους οποίους ο εν λόγω συσχετισμός παρατηρούνταν μετά τον μεσημεριανό ύπνο διάρκειας 100 λεπτών.

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή τη διαφορά των δυο φύλων στον διαφορετικό τρόπο που είναι δομημένος ο εγκέφαλός τους. Ακόμη επισημαίνουν ότι η σχέση ανάμεσα στις ατράκτους ύπνου και την νοημοσύνη είναι πιο πολύπλοκη από όσο πίστευαν έως τώρα.
v
532LKJG34LG34LGJK43
v

Πιο έξυπνοι όσοι αποκλίνουν

Μια άλλη ενδιαφέρουσα έρευνα που δημοσιεύτηκε στη Huffington Post, αποκαλύπτει πως όσοι αποκλίνουν από το κανονικό πρόγραμμα ύπνου είναι πιο ευφυείς.

Αυτό το εύρημα υποστηρίζεται από έρευνα που δείχνει πως αυτοί που δημιουργούν νέα πράγματα συμβάλλοντας στην εξέλιξη του κόσμου (συγκριτικά με όσους είναι κολλημένοι στα φυσιολογικά πρότυπα που αναπτύχθηκαν από τους προγόνους μας) είναι και οι πιο προοδευτικοί.

Αυτό είναι βέβαια λογικό. Οι άνθρωποι που μπορούν και αλλάζουν, αναζητώντας πάντοτε την καινοτομία, είναι πάντοτε οι πιο έξυπνοι και οι πιο προοδευτικοί σε μια κοινωνία. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, μετά από ανάλυση των συνηθειών ύπνου 1.000 φοιτητών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπεσαν για ύπνο αργότερα από το κανονικό (και κατά συνέπεια ξύπνησαν αργότερα) σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε ασκήσεις που απαιτούσαν επαγωγικούς συλλογισμούς, δηλαδή τη μετάβαση από το ειδικό στο γενικό. Οι ασκήσεις αυτές συνδέονται συνήθως με τη γενική νοημοσύνη.

Οι ασκήσεις αυτές έχουν σκοπό τη μέτρηση της δημιουργικής σκέψης, βαθμολογώντας μια σειρά δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την πρωτοτυπία, την ικανότητα επεξεργασίας, τη πλαστικότητα και την ευελιξία.

Οι επικεφαλής της έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι ανήσυχοι άνθρωποι κοιμούνται πιο αργά επειδή είναι πιο δημιουργικοί και ότι η δημιουργικότητά τους έχει εκτραφεί από την ανάπτυξη ενός μη συμβατικού πνεύματος και από την ικανότητα να βρίσκουν εναλλακτικές και πρωτότυπες λύσεις.

Με άλλα λόγια, όσοι ξυπνούν νωρίς είναι πιο παραγωγικοί, ενώ όσοι ξυπνούν αργά είναι πιο δημιουργικοί.
v
632LKJG34LG34LGJK43
v

Είστε πετεινοί ή κουκουβάγιες;

Όσοι ξυπνούν νωρίς, οι πετεινοί, το κάνουν για να επωφεληθούν από τις πρωινές ώρες ώστε να τελειώσουν εγκαίρως τη δουλειά και τις άλλες υποχρεώσεις τους. Αντίθετα, οι κουκουβάγιες, θα επωφεληθούν από το πέσιμο της νύχτας για να δημιουργήσουν ή να εφεύρουν κάτι καινούργιο.

Ωστόσο, αυτοί που σηκώνονται στις έξι το πρωί, συνήθως τα έχουν δώσει όλα μέχρι τις εννέα, και στις πέντε είναι ήδη εξοντωμένοι. Ξεκινούν τη μέρα τους με μια έκρηξη της ενέργειας, αλλά προς τα μέσα του απογεύματος έχουν ήδη καταθέσει τα όπλα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο, εξέτασαν 15 «πετεινούς» και 15 «κουκουβάγιες». Μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων την ώρα που ξύπνησαν –οι μεν πετεινοί νωρίς το πρωί, οι δε κουκουβάγιες το μεσημέρι– και στη συνέχεια τη μέτρησαν πάλι 10,5 ώρες αργότερα.

Τόσο οι πετεινοί όσο και οι κουκουβάγιες είχαν το ίδιο επίπεδο παραγωγικότητας τις πρώτες ώρες αφότου ξύπνησαν, στη συνέχεια όμως οι πετεινοί παρουσίασαν χαμηλότερη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την προσοχή και το κιρκαδικό ρολόι σε σύγκριση με τις κουκουβάγιες.

Το κιρκαδικό ρολόι είναι ένας βιολογικός μηχανισμός που καταγράφει την αλλαγή ημέρας-νύχτας και προσαρμόζει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού στο 24ωρο.

Αποδείχθηκε λοιπόν ότι τα νυχτοπούλια ήταν ένα βήμα μπροστά από τους πρωινούς τύπους και παρουσίασαν λιγότερο άγχος. Με άλλα λόγια, όσοι ξυπνούν αργά είναι σε καλύτερη διάθεση όλη μέρα.

Βεβαίως όσοι ξυπνούν νωρίς κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, καθώς εκείνες τις ώρες οι περισπασμοί είναι λιγότεροι, όμως έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης –η κύρια ορμόνη του στρες– από εκείνους που τους αρέσει να κοιμούνται.

Επίσης έχουν αναφερθεί μυϊκοί πόνοι, συμπτώματα κρυολογήματος και πονοκέφαλοι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμα ότι οι πετεινοί είχαν χειρότερη νευρική διάθεση.

Είτε ανήκετε στους πετεινούς είτε στις κουκουβάγιες, καλό είναι να πέφτετε στο κρεβάτι χωρίς να απασχολείτε το μυαλό σας με ένα σωρό προβλήματα και σκέψεις που εμποδίζουν τον ύπνο. Οι λύσεις μπορεί να έρθουν σε ένα όνειρο, σπάνια όμως το βράδυ που ο εγκέφαλος είναι κορεσμένος.

Επομένως, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κοιμηθούμε και να αναζητήσουμε μια καλή ιδέα ή λύση το πρωί που θα είμαστε ξεκούραστοι και φρέσκοι.

 


Κράτα το

Translate this post