Ο Κουρτς απορρίπτει την πρόταση που συζητείται για το Ταμείο Ανάκαμψης

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Συγκρούσεις των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς απορρίπτει την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα του Βελγίου. Image: Supplied

ν

Ο ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι απορρίπτει την τρέχουσα πρόταση που συζητείται στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ με στόχο να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την ύφεση που έφερε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Το σημαντικότερο, κεντρικό αίτημά μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μακροπρόθεσμη ένωση χρέους (…) αλλά αυτό που θα αποφασιστεί εδώ να παραμείνει μια δράση για μια και μόνο φορά», είπε στη δημόσια τηλεόραση ORF ο Κουρτς.

Στο περιθώριο της συνόδου των 27 στις Βρυξέλλες, ο Κουρτς είπε ότι είχε συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Στη Σύνοδο συζητείται τα ποσά και ο τρόπος με τον οποίο θα μοιραστούν τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το διάστημα 2021-2027. 

Όπως συμβαίνει όμως σε όλες τις μοιρασιές, οι διαφωνίες είναι έντονες τόσο ως προς το ποιο ποσό θα λάβει τελικά κάθε χώρα, όσο και ως προς το χρόνο και τη μορφή με την οποία θα το λάβει.

Σε γενικές γραμμές, από τα 750 δισ. ευρώ του σχεδίου, τα 250 δισεκατομμύρια θα δοθούν με τη μορφή δανείων και τα 500 δισ. με τη μορφή επιχορηγήσεων.

Να σημειωθεί ότι τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου τα βάζουν οι πλούσιες χώρες του Βορρά (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία), πράγμα που σημαίνει ότι θέτουν σκληρούς όρους, τους οποίους δεν αποδέχονται οι χώρες του Νότου, ενώ επιφυλακτικές είναι και οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.
ν

EU recovery fund veto proposal ‘difficult to stomach’ for some countries: Economist | CNBC International TV
ν

ν

Νωρίτερα οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη διάρκεια των πολύωρων διαπραγματεύσεων, καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός,Τζουζέπε Κόντε ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μάρκ Ρούτε.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ που επικαλούνται «διαρροές» συνεργατών του Ιταλού πρωθυπουργού, ο κ. Κόντε τόνισε ότι «η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Ο Κόντε αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζει ο ιταλικός τύπος. Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι σαφές ότι «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική».

«Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ», προσθέτει η δημόσια ιταλική τηλεόραση Rai.

Επίσης ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, απείλησε την Παρασκευή να ασκήσει βέτο στο προτεινόμενο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης στην περίπτωση που οι χρηματοδοτήσεις υπόκεινται σε κριτήρια σεβασμού στο λεγόμενο «Κράτος Δικαίου».

Από το 2015, η Ουγγαρία αρνείται να δεχτεί μετανάστες από Ασία και Αφρική στο έδαφός της.

Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στη Σύνοδο Κορυφής και ιδίως τη διάσταση απόψεων που υπάρχει, επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις.
ν

 


Translate this post