Η Ελλάδα πιέζεται από τους Γερμανούς να παραχωρήσει στην Τουρκία νησιά και ΑΟΖ

Κατηγορία Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η πενταμερής ‒δύο Γερμανοί, δύο Γάλλοι και ένας Έλληνας‒ έχει στόχο να πιεστεί η ελληνική πλευρά να παραχωρήσει εδάφη στην Τουρκία.

Πολύ δύσκολη η θέση του Μητσοτάκη. Θα υποκύψει άραγε στους εκβιασμούς της Μέρκελ; Image: News Media

ν

ΠΑΡΑ το γεγονός ότι κύριο θέμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά σήμερα Παρασκευή στις Βρυξέλλες είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της παραχώρησης εδαφών από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Το Βερολίνο, που είναι φίλος και σύμμαχος της Τουρκίας, επειδή έχει πολλά και μεγάλα εμπορικά συμφέροντα με τους γείτονες, έχει κανονίσει μια τριμερή συνδιάσκεψη Μέρκελ-Ερντογάν-Μητσοτάκη στο προσεχές μέλλον.

Σε αυτή η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες παραχωρήσεις απέναντι στην Τουρκία. Αλλά μέχρι τώρα δεν έχει συζητηθεί ποιες θα είναι αυτές. Αυτό είναι και το αντικείμενο συζήτησης της πενταμερούς (δηλαδή του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Άνγκελα Μέρκελ, του Εμμανουέλ Μακρόν και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν), που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ ή το Σάββατο ή κάποια άλλη στιγμή. Το πότε θα εξαρτηθεί από την πρόοδο για το Ταμείο Ανάκαμψης ‒ ένα ιδιαίτερα ακανθώδες θέμα.

Όποτε κι αν γίνει, οι δύο Γερμανίδες θα πιέσουν τον Μητσοτάκη να κάνει παραχωρήσεις στην Τουρκία, με δόλωμα τα 32 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
ν

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Ουσιαστικά ο Ερντογάν θέλει ολόκληρη την Ελλάδα για να στοιβάξει τους μετανάστες που έχει μαζέψει στο έδαφός του. Αλλά επειδή δεν βρισκόμαστε στο 1453 και ο ίδιος κάθε άλλο παρά άπληστος είναι, ζητά μόνο:

1) Την Δυτική Θράκη.

2) Όλα τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου (Θάσο, Σαμοθράκη, Λέσβο, Χίο, Λήμνο, Ικαρία κτλ.).

3) Τα Δωδεκάνησα από την Ρόδο, την Κω και την Κάρπαθο μέχρι το Καστελόριζο.

4) Το ανατολικό και κεντρικό Αιγαίο Πέλαγος έως τον 25ο Μεσημβρινό.

5) Το Λιβυκό Πέλαγος (ή Νότιο Κρητικό Πέλαγος).

6) Όλα τα νησιά και τις νησίδες βορείως, νοτίως, ανατολικά και δυτικά της Κρήτης.

7) Τα τρία τέταρτα της Κρήτης (πάλι καλά που μας αφήνει τον νομό Χανίων).

8) Ολόκληρο τον θαλάσσιο χώρο νοτίως του Καστελόριζου, από τον 28ο Μεσημβρινό έως τις ακτές της Συρίας.

9) Ολόκληρη την Κύπρο.
ν

Η Τουρκία ζητά το Αιγαίο Πέλαγος έως τον 25ο Μεσημβρινό. Image: News Media
ν

Οι Τούρκοι ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Ρεσιτάλ παράκρουσης καθώς θεωρούν τα 3/4 της Κρήτης τουρκικό έδαφος! Image Credit: CC BY-NC-SA 3.0
ν

Η συμμετοχή των Γάλλων είναι, κατά το κοινώς λεγόμενο, «για ξεκάρφωμα». Μετά την έξοδο της Βρετανίας, οι Γερμανοί δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά και σε όλες τις σημαντικές συνόδους καλούν και τους Γάλλους. Ωστόσο, η παρουσία των τελευταίων είναι μάλλον διακοσμητική. Οι Γάλλοι είναι επίσης υποδουλωμένοι στους Γερμανούς.
ν

ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΡΕΜΑ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται ανάμεσα σε δύο επιλογές που φαίνονται εξίσου δυσάρεστες ή επικίνδυνες, σαν τον καταδιωκόμενο που έχει να διαλέξει ανάμεσα στον γκρεμό και στον ορμητικό χείμαρρο.

Από τη μια πλευρά, θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να «περάσει» τις παραχωρήσεις προς την Τουρκία, όπως έκανε ο Τσίπρας με το όνομα της Μακεδονίας. Από την άλλη πλευρά, αν αρνηθεί να κάνει αυτό που θέλουν οι Γερμανοί, θα πρέπει να ξεχάσει τα 32 δισ. Με τα χάλια όμως που έχει η οικονομία της χώρας, ο Μητσοτάκης δεν θα προλάβει να βγάλει το χειμώνα. Επομένως, αν αρνηθεί να υποκύψει, είναι σαν να βάζει ένα περίστροφο στον κρόταφό του.

Οι Γερμανοί δεν χρειάζεται να απειλήσουν ότι θα τον ρίξουν και ότι θα επαναφέρουν τον Τσίπρα που είναι πιο ενδοτικός. Ο Μητσοτάκης το ξέρει. Αλλά ακόμα κι αν του δώσουν τα 32 δισ. αυτά απλώς θα προστεθούν στο ήδη δυσβάστακτο δημόσιο χρέος της χώρας που θα εκτιναχθεί σε νέα δυσθεώρητα ύψη.

Πάντως οι όποιες παραχωρήσεις γίνουν προς τους Τούρκους θα προβληθούν από την κυβερνητική προπαγάνδα ως «συνεκμετάλλευση», «ψύχραιμη στάση», «οικοδόμηση εμπιστοσύνης» και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Μήπως αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση πέρασε πρόσφατα το νόμο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις.
ν

 


Translate this post