Μυστηριώδες “συνεχώς ενεργό” αντικείμενο στην τροχιά του Δία (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Εξωγήινη Έρευνα

ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΕΡΕΥΝΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα μυστηριώδες αντικείμενο “συνεχώς ενεργό” ανακαλύφθηκε μεταξύ των Τρωικών αντικειμένων που κινούνται στην τροχιά του Δία.

Εικόνα του αντικειμένου 2019 LD2 που ελήφθη στις 11 Ιουνίου 2019, από το τηλεσκόπιο του Παρατηρητηρίου Las Cumbres στο Σέρο Τολόλο της Χιλής. Image: Supplied

ν

ΕΝΑ μυστηριώδες αντικείμενο “συνεχώς ενεργό” ανακαλύφθηκε στη ζώνη των Τρωικών αντικειμένων στην τροχιά του Δία. Το αντικείμενο, γνωστό ως 2019 LD2, έχει μια «ουρά σαν κομήτη» από αέριο και σκόνη και εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το δίκτυο ανίχνευσης αστεροειδών ATLAS του Πανεπιστημίου της Χαβάης τον Ιούνιο του 2019.

Επιπλέον παρατηρήσεις επιβεβαίωσαν την παράξενη συμπεριφορά του αντικειμένου, που αρχικά οι αστρονόμοι εξέλαβαν για κομήτη.

Στη συνέχεια το αντικείμενο εξαφανίστηκε και επανεμφανίστηκε τον Απρίλιο του 2020. Πρόσθετες παρατηρήσεις από τα τηλεσκόπια του συστήματος ATLAS «επιβεβαίωσαν ότι εξακολουθεί να μοιάζει με κομήτη», αλλά και ότι είναι «συνεχώς ενεργό για σχεδόν ένα χρόνο», σημειώνουν οι ερευνητές στη δήλωσή τους.

Να σημειωθεί ότι το μυστηριώδες αντικείμενο κινείται στη λεγόμενη ζώνη των Τρωικών αντικειμένων του Δία.

Στην αστρονομία, ο όρος «τρωικός» αναφέρεται σε έναν μικρό αστεροειδή ή φυσικό δορυφόρο που κινείται στην ίδια τροχιά με έναν, μεγαλύτερου μεγέθους, πλανήτη ή δορυφόρο αντίστοιχα, αλλά δεν συγκρούεται με αυτόν διότι ο χώρος στον οποίο κινείται το μικρότερο αυτό σώμα τοποθετείται 60° μπροστά ή πίσω από το μεγαλύτερο σώμα με το οποίο μοιράζεται την τροχιά. Βρίσκεται, δηλαδή, στα σημεία Λαγκράνζ L4 και L5 αντίστοιχα.
ν

Η θέση των τρωικών αστεροειδών του Δία στο Ηλιακό σύστημα (πράσινο χρώμα). Στο σημείο L4 βρίσκεται το «Ελληνικό στρατόπεδο» (“Greeks”) και στο L5 το «Τρωικό» (“Trojans”). Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Ο όρος τρωικός αφορούσε αρχικά αποκλειστικά σε δύο ομάδες αστεροειδών οι οποίοι μοιράζονταν την ίδια τροχιά με τον πλανήτη Δία. Στη συνέχεια τέτοια αντικείμενα βρέθηκαν παγιδευμένα στους χώρους των αντίστοιχων λαγκρανζιανών σημείων L4 και L5 της τροχιάς του Ποσειδώνα, του Άρη, της Γης, του Ουρανού και της Αφροδίτης.

Επιπλέον, τέσσερα «τρωικά φεγγάρια» είναι γνωστό πως έχουν τροχιά στα λαγκρανζιανά σημεία δύο μεσαίου μεγέθους δορυφόρων του Κρόνου.

Παρ’ όλα αυτά, το παράξενο αντικείμενο 2019 LD2 που είναι συνεχώς ενεργό μπορεί ναέχει συμπεριφορά τρωικού αντικειμένου, αλλά δεν ανήκει στα τρωικά αντικείμενα, γιατί έχει παράξενη συμπεριφορά.

Και αυτό γιατί ένας μετεωρίτης δεν είναι ενεργός, δηλαδή δεν είναι ζωντανός. Λέγοντας οι αστρονόμοι ότι το παράξενο αντικείμενο είναι “συνεχώς ενεργό” εννοούν ότι έχει ζωή. Τι είδους ζωή, όμως;

Λένε ότι είναι κομήτης, αλλά αυτό είναι μια υπόθεση. Το ίδιο έλεγαν αρχικά και για το μυστηριώδες αντικείμενο που ονόμασαν Ομουαμούα (Oumuamua), το οποίο στη συνέχεια είπαν ότι είναι αστεροειδής και τελικά κατέληξαν ότι είναι… εξωγήινο διαστημόπλοιο που ψάχνει για ζωή στο σύμπαν!
ν

Jupiter Trojan asteroid has unusual comet-like tail – Orbit animation + Image | VideoFromSpace
v

v

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει έως τώρα να ανακαλύψουμε ζωή σε άλλα πλανητικά, ηλιακά ή αστρικά συστήματα για τον απλούστατο λόγο ότι αγνοούμε τι είναι ζωή. Η ζωή είναι κάτι που δεν μπορεί να οριστεί.

Επομένως, η επιστήμη μας περιορίζεται μόνο στο να αποκαλεί «ζωή» τις αμοιβάδες, τα μικρόβια, τα βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς, όταν και όπου τους βρίσκει, ενώ όταν ψάχνει για «εξωγήινους» πολιτισμούς περιμένει να δει ουρανοξύστες, εργοστάσια, αυτοκίνητα και αεροπλάνα σε άλλους πλανήτες, και όταν –όπως είναι φυσικό‒ δεν τα βλέπει, τότε λέει ότι είναι νεκροί κι ότι δεν έχουν ζωή.

Με τέτοιο σκεπτικό και με «πρωτόγονα» μέσα ανίχνευσης είναι αδύνατο ο άνθρωπος στην παρούσα εξελικτική φάση να εντοπίσει ανώτερες μορφές ζωής – και γιατί αγνοεί τι είναι ζωή και γιατί αγνοεί τι είναι ανώτερες μορφές ζωής.

Έτσι, αδυνατεί να εξηγήσει διάφορα παράξενα φαινόμενα, όπως για παράδειγμα ποιο είναι το αντικείμενο στην επιφάνεια του Δία που κατέγραψε το διαστημόπλοιο της NASA Juno (Ήρα) το οποίο εξερευνά τον πλανήτη Δία από το 2016,
ν

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Juno που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία έστειλε στη Γη αυτή την περίεργη φωτογραφία από την επιφάνεια του Δία, που παραμένει μέχρι σήμερα ανεξήγητη. Πηγή: NASA
ν

 


Translate this post