Γιατί η ανοσία της αγέλης δεν μπορεί να σταματήσει τον κοροναϊό

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

ΕΡΕΥΝΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Έρευνα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης δείχνει ότι η ανοσία της αγέλης είναι μια καταστροφική θεωρία.

Το γεγονός ότι οι άνθρωποι ενεργούν μαζικά σαν κοπάδι υπήρξε καθοριστικό για τη μετάδοση του κοροναϊού σε όλη τη Γη. Image: Supplied

ν

ΠΡΙΝ από λίγες ημέρες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε στην «ανοσία της αγέλης» την οποία αρκετές χώρες προσπάθησαν να εφαρμόσουν στα πλαίσια καταπολέμησης του κοροναϊού.

Πιο τρανό παράδειγμα αποτελεί η Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον που προσπάθησε να την εφαρμόσει. Μπροστά όμως στις τραγικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20 χιλιάδες νεκρούς, ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε πίσω και ανακοίνωσε lοckdown.

Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον, όχι μόνο νόσησε, αλλά τις δύο τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην εντατική.

Η Βρετανία έχει σήμερα πάνω από 55.000 κρούσματα και μετρά 6.159 νεκρούς.

Μια άλλη χώρα που προσπάθησε να εφαρμόσει τη θεωρία της αγέλης είναι η Ολλανδία, με αποτέλεσμα οι κλίνες εντατικής θεραπείας να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την εξάντλησή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ολλανδικής κυβέρνησης. Η Ολλανδία με 19.600 κρούσματα και 2.100 θανάτους, έχει σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.

Η Σουηδία δεν πήρε επίσης κανένα μέτρο περιορισμού της διασποράς του κοροναϊού. Σήμερα έχει 7.857 κρούσματα και 611 θανάτους, έχοντας έναν πληθυσμό σαν της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λόφβεν, προειδοποίησε ότι πολλοί άνθρωποι θα χρειαστεί να μπουν στην εντατική. «Είμαστε αντιμέτωποι με χιλιάδες θανάτους και πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό», ήταν τα λόγια του.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πιστεύοντας ότι η ασθένεια Covid-19 είναι κάτι σαν την εποχική γρίπη, ο πρόεδρος Τραμπ δεν πήρε κανένα μέτρο προφύλαξης.

Σήμερα οι ΗΠΑ είναι πρώτες στον κατάλογο των κρουσμάτων, με πάνω από 400.000 μολύνσεις στην επικράτεια.

Όσον αφορά τις μοιραίες καταλήξεις καταλαμβάνουν την τρίτη θέση με 12.902 θανάτους, μετά την πρώτη Ιταλία (17.127 θάνατοι) και τη δεύτερη Ισπανία (14.045 θάνατοι). Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Γαλλία (10.328 θάνατοι).

Η διαφορά βρίσκεται στο ότι όλοι οι θάνατοι στις ΗΠΑ συνέβησαν μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες μέσα σε ένα μήνα.

Στις ΗΠΑ έχουν σημειωθεί ακόμη και 1.800 θάνατοι σε μια μέρα. Στη Νέα Υόρκη οι νεκροί είναι τόσοι πολλοί (5.489) που πλέον τους θάβουν σε ομαδικούς τάφους.
ν

Νοσοκόμες την περίοδο της ισπανικής γρίπης (1918-1920) η οποία σκότωσε 50.000.000 ανθρώπους. Η ισπανική γρίπη αποτέλεσε το μοντέλο για την ανάπτυξη της θεωρίας της ανοσίας της μάζας. Image: State Library of Queensland. Πηγή: Supplied

ν

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ουσιαστικά υπάρχουν τρεις τρόποι για να σταματήσεις μια πανδημία τύπου Covid-19. Ο ένας τρόπος είναι να περιορίσεις δραστικά την ελεύθερη μετακίνηση της μάζας και την κυκλοφορία, κλείνοντας τα σύνορα και αποκόπτοντας όλες τις συνδέσεις της χώρας, για να περιορίσεις τη διασπορά. Αυτό βέβαια είναι αδύνατο τώρα που ο κοροναϊός βρίσκεται σε περισσότερες από 200 χώρες.

Ο δεύτερος τρόπος είναι ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να προστατεύσει κάθε πολίτη, αλλά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σήμερα.

Ο τρίτος, και πιο φρικτός τρόπος, είναι η ανοσία της αγέλης.

Αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνεις κανένα περιοριστικό μέτρο και αφήνεις να μολυνθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Κάποιοι από αυτούς θα πεθάνουν. Οι υπόλοιποι, όμως, εφόσον επιβιώσουν, θα αποκτήσουν ανοσία.

Έτσι το μικρόβιο, στην προκειμένη περίπτωση ο ιός SARS-CoV-2, θα αρχίσει να αποδυναμώνεται, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο πλέον να βρει έναν ευάλωτο ξενιστή. Οι μεν θα έχουν πεθάνει, οι δε θα έχουν δημιουργήσει αντισώματα.

Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως «ανοσία της αγέλης», αναφέρει σχετικό άρθρο του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης.
ν

Η αγέλη των ανθρώπων όχι μόνο δεν προστατεύει τα άτομα, αλλά αντίθετα επιταχύνει τη μετάδοση του κοροναϊού SARS-CoV-2. Image: Supplied
ν

Η περίφημη ισπανική γρίπη που εξόντωσε κάπου πενήντα εκατομμύρια άτομα την περίοδο 1918-1920, αποτέλεσε το μοντέλο για την ανάπτυξη της θεωρίας της ανοσίας της μάζας.

Οι κυβερνήσεις που αναφέρθηκαν, αποφάσισαν να ακολουθήσουν το αμφιλεγόμενο αυτό μοντέλο. Ο αρχίατρος της Βρετανίας, σερ Πάτρικ Βάλανς (Patrick Vallance), συνέστησε στη βρετανική κυβέρνηση την στρατηγική της ανοσίας της αγέλης, παρ’ όλο που για να λειτουργήσει θα έπρεπε να μολυνθεί το 60% των Βρετανών – κάπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι!
ν

ν

Η λογική αυτής της θεωρίας ταιριάζει απόλυτα με τη λογική της μάζας, τη λογική του μαζάνθρωπου, δηλαδή του μη σκεπτόμενου ανθρώπου. Εάν σε μια ομάδα 100 ατόμων αρρωστήσουν τα πέντε, κανονικά αυτά θα πρέπει να απομονωθούν για να μην μεταδώσουν την ασθένειά τους στους υπόλοιπους 95.

Σύμφωνα όμως με τη λογική της αγέλης, εάν σε μια ομάδα 100 ατόμων αρρωστήσουν πέντε άτομα, θα πρέπει θα παραμείνουν στην ομαδα για να αρρωστήσουν και τα υπόλοιπα 95 άτομα. Έτσι, εφόσον όλοι θα είναι άρρωστοι, θα περνιούνται για υγιείς, καθώς θα έχει χαθεί το μέτρο σύγκρισης της υγείας και της ασθένειας.

Για να το πούμε διαφορετικά, για να είναι σήμερα υγιείς οι πολλοί, θα πρέπει να αρρωστήσουν!
ν

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΟΣΙΑ ΣΤΟΝ SARS-CoV-2

Η αλήθεια είναι ότι με αυτό τον τρόπο νικήθηκαν ασθένειες όπως ο ιός Zika που μεταδίδεται με τα κουνούπια και το 2015 προκάλεσε πανικό επειδή συνδέθηκε με γενετικές ανωμαλίες. 

Δύο χρόνια αργότερα, το 2017, δεν υπήρχε πλέον καμία ανησυχία. Μια έρευνα που έγινε στη Βραζιλία διαπίστωσε από τις δειγματοληψίες αίματος ότι το 63% του πληθυσμού στη βορειοανατολική παραθαλάσσια πόλη του Σαλβαδόρ είχε ήδη εκτεθεί στον ιό Zika. Επειδή όμως δεν υπήρχαν μοιραία περιστατικά, οι ερευνητές το απέδωσαν στην ανοσία της αγέλης.

Η πιο γνωστή εφαρμογή της ανοσίας της αγέλης είναι τα εμβόλια, τα οποία χορηγούνται μαζικά σε μεγάλους αριθμούς ανθρώπων. Έτσι εξαφανίστηκαν ασθένειες όπως η ευλογιά, ενώ η πολιομυελίτιδα είναι πολύ κοντά στο να εξαφανιστεί. Για τον νέο κοροναϊό γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, αλλά αυτό για να είναι διαθέσιμο σε επαρκείς ποσότητες θα πρέπει περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος.

Στην περίπτωση του Zika, δεν χρειάστηκε να παρασκευαστεί κάποιο εμβόλιο γιατί λειτούργησε η ανοσία της αγέλης. Δεν υπάρχει όμως κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι κάποια άτομα ανέπτυξαν ανοσία στον SARS-CoV-2.
ν

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΘΕΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ

Αντίθετα, ο νέος κοροναϊός είναι τόσο μυστηριώδης και απρόβλεπτος που χτυπάει ακόμη και μικρά παιδιά. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ασθενείς που θεραπεύτηκαν και μετά από λίγο καιρό βρέθηκαν θετικοί για δεύτερη φορά.

Αυτό συνέβη πρόσφατα στη Νότια Κορέα, όπου 51 ασθενείς που είχαν θεραπευτεί από τον κοροναϊό, προσβλήθηκαν για δεύτερη φορά λίγες μέρες μετά την έξοδό τους από την καραντίνα.
ν

Μέλη του προσωπικού του Ιατρικού Κέντρου Dongsan στην πόλη Ντεγκού της Νότιας Κορέας, στις 30 Μαρτίου 2020. Image: AP / Park Dong-ju. Πηγή: Supplied
ν

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 6 Απριλίου, 51 άτομα από την πόλη Ντεγκού της Νότιας Κορέας βρέθηκαν θετικά στον κοροναϊό για δεύτερη φορά, όχι πολύ καιρό μετά που εξήλθαν από το νοσοκομείο έχοντας θεραπευτεί.

«Ο ιός πιθανότατα ενεργοποιήθηκε για δεύτερη φορά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Dongsan στη Ντεγκού, Jeong Eun-kyeong, στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας.

Αυτό δείχνει δύο πράγματα: πρώτον ότι ο SARS-CoV-2 μεταλλάσσεται ή τροποποιείται ώστε να είναι προσαρμόσιμος στα νέα δεδομένα και, δεύτερον, ότι δεν προσφέρει ανοσία στα άτομα που προσβάλλει. Αντίθετα, τους αφήνει με προβλήματα υγείας και με σμπαραλιασμένο ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι που τη δεύτερη φορά είναι πιο ευάλωτοι απ’ ότι την πρώτη.

Με βάση την ταχύτατη εξάπλωση του κοροναϊού σε όλο τον πλανήτη, οι εμπειρογνώμονες έχουν φτιάξει μοντέλα με τα χειρότερα δυνατά σενάρια. Σύμφωνα με ένα από αυτά, ο κοροναϊός θα μπορούσε να καταλήξει να μολύνει περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, μέσα σε ένα μόνο χρόνο.
ν

Ένας άνδρας που θεραπεύτηκε από τον κοροναϊό κατά τη διάρκεια της καραντίνας του Diamond Princess, εξετάστηκε δύο εβδομάδες αργότερα και βρέθηκε ξανά θετικός, σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές. Image: Reuters/Kyodo. Πηγή: Supplied
ν

Ο SARS-CoV-2 είναι άγνωστος στους επιστήμονες, οι οποίοι μελετούν ακόμη τη συμπεριφορά του. Πάντως μεταδίδεται με γεωμετρική πρόοδο (1, 2, 4, 8, 16 κτλ.) που σημαίνει ότι ένα μολυσμένο άτομο μεταδίδει τη νόσο σε δύο άλλα άτομα. Στόχος των υπηρεσιών υγείας είναι να μειώσουν την ταχύτητα εξάπλωσής του σε 1, 1, 1, 1, 1… Έχει παρατηρηθεί ότι η έκρηξη της επιδημίας συμβαίνει όταν ο ρυθμός μόλυνσης είναι μικρότερος του 1<.

Πολλοί έκαναν το λάθος να παρομοιάσουν τη νόσο Covid-19 με την εποχική γρίπη. Όμως ο ρυθμός εξάπλωσης του νέου κοροναϊού είναι ταχύτερος από αυτόν της συνηθισμένης γρίπης, και παρόμοιος με εκείνον των πρωτοεμφανιζόμενων επιδημιών που κατά καιρούς σάρωσαν τον πλανήτη, όπως η ισπανική γρίπη.

«Αν και κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το τέλος, η μέχρι τώρα πορεία υποδηλώνει ότι το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 3,7 δισ. άνθρωποι, θα πρέπει να αποκτήσουν ανοσία είτε με κάποιο εμβόλιο –που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή– είτε με φυσική λοίμωξη», ανέφερε ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Marc Lipsitch, αυτή την εβδομάδα.

Προς το παρόν, και με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά μοντέλα που αναπτύχθηκαν στη Βρετανία, επιβάλλεται η «επιθετική καταστολή» του ιού με τη λήψη περιοριστικών μέτρων. Για να μειωθούν τα κρούσματα και οι νεκροί, απαιτείται μείωση των κοινωνικών επαφών και συναθροίσεων τουλάχιστον κατά 75% όχι για έναν και δύο μήνες, αλλά για πολλούς μήνες.

Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τις συνήθειες του μαζάνθρωπου. Σε αντίθεση με το σκεπτόμενο άτομο, ο μαζάνθρωπος νιώθει ηδονή και πληρότητα μόνο όταν βρίσκεται μαζί με πολλούς άλλους, γιατί έτσι μπορεί να διαπράττει βαρβαρότητες και αδικήματα ατιμωρητί. Και επειδή όλοι μαζί έχουν δύναμη, που δεν έχουν σαν άτομα, οι μάζες είναι απείθαρχες και δεν υπακούουν εύκολα σε κατευθύνσεις και περιοριστικά μέτρα.

Το ανθρώπινο είδος δεν αποτελείται από ανεξάρτητα σκεπτόμενα άτομα, όπως πιστεύουμε –αυτά είναι ελάχιστα στον πλανήτη– αλλά από μεγάλες ομάδες, δηλαδή μάζες. Και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει σήμερα στον κόσμο ένας άνθρωπος εκατό τοις εκατό υγιής (όλοι κάτι έχουν, από μυωπία έως κάποια μεσαία ή σοβαρή ασθένεια), οι μάζες μοιάζουν με παθογόνα μικρόβια πάνω στο σώμα του πλανήτη, καθώς τον καταστρέφουν και τον μολύνουν καθημερινά με την αλόγιστη συμπεριφορά τους.

Πιθανόν ο κοροναϊός να είναι ένα αντι-μικρόβιο που έστειλε η Γη για να αμυνθεί, έστω προσωρινά, απέναντι στα άλλα μικρόβια που φιλοξενεί στο δέρμα της και τα οποία την κακοποιούν καθημερινά.
ν

Δεν υπάρχει γωνιά του πλανήτη που να είναι αμόλυντη. Το 60% των επιβατών και του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου Greg Mortimer (συνολικά 128 άτομα) που επισκέφτηκαν την Ανταρκτική, βρέθηκε θετικό στον κοροναϊό. Έξι από αυτούς χρειάστηκε να μεταφερθούν στην εντατική στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης στις 7 Απριλίου 2020. Image: Supplied

ν

 


Translate this post