Ένα μυστηριώδες σπήλαιο στον Άρη ίσως κρύβει κάποια μορφή ζωής (vid)

Κατηγορία Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η NASA δημοσίευσε τη συναρπαστική φωτογραφία της εισόδου ενός σπηλαίου στην κορυφή ενός ηφαιστείου του Άρη.

Image: NASA / JPL / U. Arizona. Πηγή: Supplied

ν

Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ φωτογραφία δημοσιεύτηκε την 1η Μαρτίου στη σελίδα “Astronomy Picture of the Day” της NASA, και τίτλο “Μια τρύπα στον Άρη”. Η τρύπα ανακαλύφθηκε τυχαία το 2011 σε μια από τις εικόνες που είχε στείλει το διαστημόπλοιο Mars Reconnaissance Orbiter, το οποίο τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη το 2006, για να χαρτογραφήσει την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

Η τρύπα βρίσκεται στις σκονισμένες πλαγιές του ηφαιστείου Pavonis Mons του Άρη και δείχνει να είναι το άνοιγμα, ή η είσοδος ενός υπόγειου σπηλαίου, που είναι μερικώς φωτισμένο. Η ανάλυση αυτής της εικόνας αποκάλυψε ότι το άνοιγμα είναι περίπου 35 μέτρα, ενώ η εσωτερική γωνία σκιάς υποδεικνύει ότι το υποκείμενο σπήλαιο έχει βάθος περίπου 20 μέτρων.

Ωστόσο, υπάρχει ένα ερώτημα: γιατί το άνοιγμα της σπηλιάς καλύπτεται από έναν κυκλικό κρατήρα που μοιάζει με δορυφορικό πιάτο;

Τέτοιες τρύπες ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους επιστήμονες, επειδή οι σπηλιές τους εσωτερικά είναι προστατευμένες σε σχέση με τις σκληρές συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια του Άρη. Ως εκ τούτου, αυτές οι κοιλότητες που μπορεί να φιλοξενούν κάποιες μορφές ζωής, είναι πρωταρχικοί στόχοι για τις διαστημικές αποστολές του μέλλοντος, για ρομπότ, ή ακόμη και για διαπλανητικούς εξερευνητές.

Από την άλλη πλευρά, ο σχηματισμός Pavonis Mons που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ηφαίστειο, είναι απόλυτα κυκλικός σαν να έχει σχεδιαστεί με διαβήτη.

Αυτοί που πιστεύουν ότι πλανήτες όπως ο Άρης κατοικούνται, υποστηρίζουν ότι οι τέτοιοι σχηματισμοί είναι κατοικίες, τις οποίες οι κάτοικοι του Άρη μπορούν και τους αλλάζουν εμφάνιση, ώστε να μην αναγνωρίζονται.
ν

Searching for alien life in Mars photos | CNN
ν

ν

 


Translate this post