Πανικός στις διεθνείς αγορές λόγω του κοροναϊού (vid)

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Πτώση των χρηματιστηρίων με τους επενδυτές να ξεπουλάνε πανικόβλητοι τις μετοχές τους για ν’ αγοράσουν χρυσό, από το φόβο του κοροναϊού.

ν

ΜΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ πτώση που ξεπέρασε το 8% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά χθες Δευτέρα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, ενώ «χάθηκαν» πάνω από 4 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς.

Τα κρούσματα του κοροναϊού πολλαπλασιάζονται χτυπώντας και την πόρτα της γειτονικής μας Ιταλίας, αυξάνοντας και τους φόβους των επενδυτών για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, διαμορφώνοντας αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές να πωλούν πανικόβλητοι τις μετοχές τους για ν’ αγοράσουν χρυσό.

Στο ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 820 μονάδων και έκλεισε στις 818,35 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 74,68 μονάδων ή 8,36%.
ν

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του κοροναϊού εκτός Κίνας είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμιστούν σχεδόν 420 δισ. δολάρια από την αξία των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών σήμερα, με τους επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια του χρυσού εν μέσω φόβων για μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι ιταλικές μετοχές κατέγραψαν νωρίτερα βουτιά κατά 6% με το Μιλάνο να οδεύει προς τη χειρότερη ημέρα του από το 2016, καθώς η Ιταλία ανακοίνωσε τον μεγαλύτερη αύξηση στα κρούσματα του ιού στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 3,4% οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή ποσοστιαία πτώση του από τότε που οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Λονδίνου σημείωσε πτώση πάνω από 3,3%, με τις μετοχές των εταιριών πετρελαίου και ταξιδιών να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ ο δείκτης DAX της Γερμανίας υπέστη πτώση κατά 3,5%.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες στον STOXX 600, με τις EasyJet, Ryanair, Air France και Lufthansa να υποχωρούν από 7,4% έως 12,6%. Ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιρειών ταξιδιών και αναψυχής σημείωσε βουτιά 5,4%.

Οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας, εξόρυξης, κατασκευής αυτοκινήτων, τεχνολογίας και τραπεζών –που τείνουν να επηρεάζονται από τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη– σημείωσαν πτώση μεταξύ 4-5%.
ν

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε πάνω από 1.000 μονάδες (3,7%) τη Δευτέρα, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 3,5%, ενώ ο δείκτης Nasdaq έχασε το 4% της αξίας του.

Οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας του κοροναϊού, καθώς το Σαββατοκύριακο πολλές χώρες άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωσή της.

Σαν αποτέλεσμα, η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και επτά χρόνια, καθώς ο χρυσός θεωρείται ότι είναι η πιο ασφαλής επένδυση.
ν

ν

Η Νότια Κορέα ανέφερε τη Δευτέρα 161 νέες περιπτώσεις λοίμωξης, ενώ η Ιταλία και το Ιράν δήλωσαν επίσης ότι είχαν αλματώδη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Ο κοροναϊός «χτύπησε» μεγάλες εταιρείες, οι μετοχές των οποίων σημείωσαν σημαντική πτώση. Η Apple, το Facebook, η Microsoft, η Amazon και η Alphabet είχαν αθροιστική απώλεια 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων σαν αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης. Επίσης οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών Delta και American υπέστησαν πτώση κατά 7%.

Εκτός του χρυσού, το ενδιαφέρον των επενδυτών προσέλκυσαν φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Inovio Pharmaceuticals και η Novavax, οι οποίες ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν πτώση 18%, είδαν ξαφνικά τις μετοχές τους να ανεβαίνουν, επειδή οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες κάνουν αγώνα δρόμου για να αναπτύξουν εμβόλια για τον θανατηφόρο ιό.
ν

ν

Έως τώρα (πρωί Τρίτης 25/2/2020), ο Covid-19 έχει εξαπλωθεί σε 39 χώρες, τα κρούσματα ανέρχονται σε 80.345, οι θάνατοι σε 2.707 και οι θεραπευθέντες ασθενείς σε 27.803.
ν

Surge In Coronavirus Outside China Fuels Concerns Of A Potential Global Pandemic | NBC Nightly News | NBC News
ν

ν

 


Translate this post