Η βρετανική Βουλή ψήφισε Brexit στις 31 Ιανουαρίου

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Η Βουλή των Κοινοτήτων έδωσε το «πράσινο» φως για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου.

Το βρετανικό Κοινοβούλιο. Image: Reuters / Jessica Taylor. Πηγή: Supplied

ν

ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ 358 έναντι 234, εγκρίθηκε σήμερα από τη Βουλή το τροποποιημένο νομοσχέδιο της συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νομοσχέδιο, το οποίο θέτει τις προϋποθέσεις για ένα σχεδόν βέβαιο Brexit στις 31 Ιανουαρίου, εμποδίζει την οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου πέραν του Δεκεμβρίου του 2020.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου θεωρείται προσωπική νίκη του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που είναι φανατικός υποστηρικτής του Brexit, και είναι το πρώτο βήμα προκειμένου να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ότι η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου.

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο με πλειοψηφία 124 ψήφων. «Κάναμε ένα βήμα ακόμη προς το Brexit», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Τζόνσον.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου αναμενόταν να αποτελέσει τυπική διαδικασία, μετά τη συντριπτική νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.

Έπειτα από την πρώτη αυτή ψηφοφορία, το κείμενο θα συζητηθεί λεπτομερώς κατά την 7η Ιανουαρίου με τη βρετανική κυβέρνηση να στοχεύει σε μια τελική υιοθέτησή του την 9η Ιανουαρίου. Μετά τη συγκατάθεση της βασίλισσας, το μόνο που θα απομένει θα είναι η επικύρωσή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είναι ώρα να προχωρήσουμε μπροστά και να απορρίψουμε τις παλιές ταμπέλες της “αποχώρησης” και της “παραμονής”…. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε μαζί ως ένα αναζωογονημένο έθνος, ένα ενιαίο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Τζόνσον στους βουλευτές πριν από την ψηφοφορία.

Το Εργατικό Κόμμα δεν υποστήριξε το νομοσχέδιο, με τον ηγέτη του Τζέρεμι Κόρμπιν να το χαρακτηρίζει «πολιορκητικό κριό» που θα οδηγήσει τη Βρετανία σε «περαιτέρω απορρύθμιση» και σε μια «τοξική» εμπορική συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ.

ν

Για να αποθανατίσει το ιστορικό συμβάν του Brexit, ο Ιταλός σκιτσογράφος Μάριο Ιμπρότα, δημοσίευσε στο Twitter ένα σκίτσο που δείχνει τον Μπόρις Τζόνσον να δραπετεύει από ένα γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπως είναι το Άουσβιτς, και το οποίο φέρει στην πύλη την επιγραφή “Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Οι καλλιτέχνες μπορούν με μια εικόνα να αποδώσουν όλη την πραγματικότητα…
ν

 


Translate this post