Το Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε στον Αιθίοπα πρωθυπουργό Άμπι Άχμεντ (vid)

Κατηγορία NEWS, Πρόσωπα

ΠΡΟΣΩΠΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ Άλι τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 για το τέλος του πολύνεκρου πολέμου με την Ερυθραία.

Στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ Άλι απονεμήθηκε σήμερα το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2019. Image: AP / Francisco Seco. Πηγή: Supplied

ν

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Ερυθραίας-Αιθιοπίας κράτησε δύο δεκαετίες και σύμφωνα με εκτιμήσεις είχε 100.000 έως 300.000 νεκρούς. Ο πόλεμος έγινε για τη διεκδίκηση μικρών τμημάτων εδάφους κοντά στα σύνορα, τα οποία, παρά την εκατόμβη των νεκρών και τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν από τις δύο αυτές φτωχές χώρες στο Κέρας της Αφρικής, μικρές μόνο αλλαγές υπέστησαν.

Σύμφωνα με την απόφαση διεθνούς επιτροπής στη Χάγη, η Ερυθραία παρέβη το διεθνές δίκαιο και πυροδότησε τον πόλεμο, εισβάλλοντας στην Αιθιοπία.

Στο τέλος του πολέμου, η Αιθιοπία διατήρησε τα αμφισβητούμενα εδάφη και προωθήθηκε στην Ερυθραία. Η Επιτροπή Συνόρων της Αιθιοπίας, οργανισμός που ιδρύθηκε από τον ΟΗΕ, διαπίστωσε ότι το Μπάντμε, το αμφισβητούμενο έδαφος στην καρδιά της σύγκρουσης, ανήκει στην Ερυθραία. Από το 2015, η Αιθιοπία κατέχει ακόμα τα αμφισβητούμενα εδάφη.

Όπως αναφέρει το σκεπτικό της Επιτροπής για την απονομή του βραβείου: «Η ειρήνη δεν προέρχεται από ένα μόνο μέρος. Όταν ο πρωθυπουργός Άμπι έδωσε το χέρι του, ο πρόεδρος Αφουέρκι το δέχτηκε».

Στις 19 Ιουνίου 2000, οι δύο χώρες υπέγραψαν προσωρινή παύση των εχθροπραξιών. Ακολούθησε ειρηνευτική συμφωνία στις 12 Δεκεμβρίου 2000, στο Αλγέρι. Η Ειρηνευτική Συμφωνία του Αλγερίου καθιέρωσε προσωρινή ζώνη ασφαλείας εύρους 25 χιλιομέτρων στα επίμαχα σύνορα από την πλευρά της Ερυθραίας, παρακολουθούμενη από την Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Αιθιοπία και την Ερυθραία (UNMEE), που δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούλιο του 2000.

Η συμφωνία του Αλγερίου προβλέπει τη δημιουργία Κοινής Επιτροπής για τα σύνορα Ερυθραίας-Αιθιοπίας (EEBC) υπό την αιγίδα του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, με σκοπό την έκδοση οριστικής απόφασης για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Ουσιαστικά δύο φτωχές χώρες βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση επί είκοσι χρόνια, από το 1998 έως τον Ιούλιο του 2018.

Ο τερματισμός των εχθροπραξιών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ Άλι, ο οποίος λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ανακοίνωση ότι η χώρα του σταματά τον πόλεμο και θα εργαστεί για την επίτευξη μιας ειρηνικής συμφωνίας.

Κανείς δεν περίμενε ότι η Ερυθραία θα καταθέσει τα όπλα. Η χώρα αυτή, που αποσπάστηκε από την Αιθιοπία, είναι ένα από τα πιο κλειστά έθνη στον κόσμο και όλοι πίστευαν ότι ο πρόεδρος Ισάιας Αφουέρκι θα κρατούσε αρνητική στάση. Προς μεγάλη έκπληξη όλων, δέχτηκε τις ειρηνευτικές συνομιλίες που πρότεινε ο Άμπι Άχμεντ Άλι και τον τερματισμό του πολέμου.

Ενώ τα άλλα βραβεία ανακοινώνονται στη Στοκχόλμη, το Νόμπελ Ειρήνης ανακοινώνεται στο Όσλο, την πρωτεύουσα της Νορβηγίας.
ν

Ethiopian PM Ahmed wins Nobel Peace Prize for ending war with Eritrea | CGTN
ν

ν

 


Translate this post