«Ο Θεός είναι δύστροπος, κακεντρεχής και ανόητος»

Κατηγορία NEWS, Πρόσωπα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Τάδε έφη Στήβεν Φράι on camera το 2015 και τώρα αντιμετωπίζει δίωξη από τις ιρλανδικές αρχές για βλασφημία!


ν

ΜΗ ΒΛΑΣΦΗΜΕΙΤΕ ΤΑ ΘΕΙΑ! Αν κάποιος σε μια ισλαμική χώρα τύχει να πει κάτι απαξιωτικό για το Κοράνι ή τον Αλλάχ, τον περιμένει μια σφαίρα που γράφει τ’ όνομά του. (Όταν ο Σαλμάν Ρούσντι έγραψε τους Σατανικούς Στίχους, εκδόθηκε εναντίον του από το Ιράν θρησκευτικό διάταγμα που διέταζε την δολοφονία του). Το ίδιο θα συμβεί και σ’ έναν μη μουσουλμάνο που θα τολμήσει να σατιρίσει τον Προφήτη: τον περιμένει η τύχη των συντακτών του Σαρλί Εμπντό.
Στην πολιτισμένη Δύση, τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα. Δεν θα σε σκοτώσουν ούτε θα σε κάψουν ζωντανό στην πυρά, αφού πρώτα σε βασανίσουν, όπως έκαναν παλιά, στα χρόνια της Ιεράς Εξέτασης, ούτε θα σε αφορίσουν, όπως έκαναν με τον Καζαντζάκη. Απλώς θα σε διαπομπεύσουν, θα σε σύρουν στα δικαστήρια και θα σε καταδικάσουν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών.
Αν όμως ο Θεός είναι έτσι όπως τον περιγράφουν οι διάφορες θρησκείες, δηλαδή φιλεύσπλαχνος, παντοδύναμος και ελεήμων, δεν έχει ανάγκη τους θρησκόληπτους και τους φανατικούς για να προστατεύσουν το όνομά του.
Φυλάκιση πάντως περιμένει τον Στήβεν Φράι, τον Βρετανό κωμικό ηθοποιό, συγγραφέα, τηλεπαρουσιαστή και σκηνοθέτη, που απολαύσαμε σε τόσες και τόσες παραγωγές, όπως με τον Χιου Λώρι, στο κωμικό ντουέτο Φράι και Λώρι, αλλά και ως Χόμπιτ στην ομώνυμη ταινία που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν.
Ο Φράι έχει δηλώσει άθεος, θαυμαστής της Ελλάδας και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ενώ είναι υποστηρικτής της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.
Εκτός από τη δουλειά του στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, έχει γράψει σε στήλες και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, τέσσερα μυθιστορήματα και μια αυτοβιογραφία με τίτλο Moab Is My Washpot. Επίσης, συχνά παρουσιάζεται στο BBC Radio 4, πρωταγωνιστώντας στην κωμική σειρά Absolute Power, καλεσμένος σε τηλεπαιχνίδια όπως το Just a Minute, και παίζοντας ως πρόεδρος στο I’m Sorry I Haven’t a Clue, όπου ήταν ένας από τους τρεις οικοδεσπότες που διαδέχτηκαν τον Humphrey Lyttelton.
Αυτός ο ταλαντούχος άνθρωπος, αποτελεί τώρα αντικείμενο έρευνας από την αστυνομία της (Καθολικής στο θρήσκευμα) Δημοκρατίας Ιρλανδίας, επειδή το 2015, σε μια συνέντευξη με τον Γκάι Μπερν για την εκπομπή “Το νόημα της ζωής” στο ιρλανδικό τηλεοπτικό κανάλι RTÉ One, είπε πώς ο ίδιος, ένας άθεος, θα αντιδρούσε έντονα σε μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον Παντοδύναμο.
ν

Stephen Fry on God | The Meaning Of Life | RTÉ One
ν


ν

Όταν ο παρουσιαστής τον ρώτησε τι θα έλεγε στον Θεό αν τον συναντούσε, εκείνος απάντησε χωρίς δισταγμό: «Θα του έλεγα, πώς τόλμησες να δημιουργήσεις έναν κόσμο στον οποίο βασιλεύουν η αδικία και η δυστυχία; Δεν είναι σωστό. Αντίθετα, είναι εντελώς κακό. Γιατί, λοιπόν, πρέπει να σέβομαι έναν αυταρχικό, κακεντρεχή, ανόητο Θεό που δημιούργησε έναν κόσμο γεμάτο αδικίες και πόνο;»
«Πάρτε για παράδειγμα, τον καρκίνο των οστών σε παιδιά; Για ποιο λόγο υπάρχει;» αναρωτήθηκε.
«Ο Θεός που δημιούργησε αυτό το σύμπαν, εάν δημιουργήθηκε από κάποιον Θεό, είναι σαφώς μανιακός, ένας παντοδύναμος μανιακός».
«Και εγωιστής. Ζητά να περάσουμε όλη τη ζωή μας στα γόνατα, ευχαριστώντας τον. Τι είδους Θεός θα ζητούσε κάτι τέτοιο;»
Το βίντεο, που έχει πάνω από επτά εκατομμύρια θεάσεις στο YouTube, το είδε και ένας Ιρλανδός θρησκευόμενος που ένιωσε προσβεβλημένος από τα λόγια του Φράι και έτσι τον μήνυσε για βλασφημία.
Το αδίκημα της βλασφημίας, που περιλαμβάνεται στο νόμο περί δυσφήμησης, τιμωρείται με πρόστιμο 25.000 ευρώ σύμφωνα με την ιρλανδική νομοθεσία.
Ωστόσο, οι απόψεις αυτές του Φράι δεν είναι απόψεις ενός υλιστή αλλά ενός ρεαλιστή. Πριν από πολλούς αιώνες παρόμοιες απόψεις είχαν εκφράσει οι Αλεξανδρινοί φιλόσοφοι που ονομάζονται Γνωστικοί. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, αυτή η δημιουργία είναι γεμάτη λάθη, προϊόν ενός Θεού που δεν είναι τέλειος. Γιατί αν ο κόσμος είναι ατελής, αν η ύλη είναι ατελής, ή αν όλα όσα υπάρχουν στο σύμπαν είναι ατελή, οφείλεται στο ότι ο δημιουργός είναι ένα ατελές ον.

 


Translate this post