Μπαχάμες: Στην κατηγορία 5 ο τυφώνας Ντόριαν με ανέμους 354 χλμ/ώρα (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο κατηγορίας 5 τυφώνας Ντόριαν χτυπά τις Μπαχάμες με καταιγίδες και ανέμους που φτάνουν τα 354 χλμ. την ώρα, καταστρέφοντας σπίτια, αυτοκίνητα και ξεριζώνοντας δέντρα.

Ο τυφώνας Ντόριαν ενισχύθηκε και από σήμερα Κυριακή οι Μπαχάμες αισθάνονται την οργή του. Image: Supplied

ν

Ο ΤΥΦΩΝΑΣ Ντόριαν ανήλθε στην καταστροφική κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, αναπτύσσοντας ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 354 χλμ. την ώρα. Από σήμερα το πρωί οι Μπαχάμες αισθάνονται την οργή του.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Χιούμπερτ Μίνις, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των νησιών Αμπάκο και Γκραν Μπαχάμα να κατευθυνθούν στο κεντρικό νησί για να γλιτώσουν από την «καταστροφική και επικίνδυνη» καταιγίδα που άρχισε να πλήττει τις Μπαχάμες με ιδιαίτερη σφοδρότητα, με καταρρακτώδεις βροχές, ισχυρούς ανέμους και ψηλά κύματα, προτού να κατευθυνθεί προς τις ΗΠΑ.

Ο επόμενος «στόχος» του τυφώνα είναι το δυτικό Παλμ Μπιτς της Φλόριδας και η Βόρεια Καρολίνα. Κανείς δεν ξέρει πού θα χτυπήσει μετά.
ν

Ένα αεροσκάφος πετά μέσα στο μάτι του πανίσχυρου τυφώνα. Στη φωτογραφία φαίνεται αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «φαινόμενο του σταδίου» (stadium effect), που κάνει το μάτι του τυφώνα να μοιάζει με τις κερκίδες ενός μεγάλου αθλητικού γηπέδου. (Paul Chang/National Hurricane Center)
ν

Bahamas feeling the wrath of Hurricane Dorian | WPLG Local 10
ν

ν


ν

«Θέλω να θυμάστε: τα σπίτια, τα κτίρια, μπορούν να αντικατασταθούν. Οι ζωές όχι», είπε στη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι 73.000 άνθρωποι και 21.000 σπίτια κινδυνεύουν, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
νv

Ο τυφώνας Ντόριαν χτυπά το νησί Γκρέιτ Αμπάκο στο αρχιπέλαγος Λουκάγιαν, στις Μπαχάμες. Οι ειδικοί αποκαλούν το μετεωρολογικό αυτό φαινόμενο «καταστροφική καταιγίδα». Image: Supplied
ν

Αφού περάσει από τις Μπαχάμες, ο κυκλώνας αναμένεται ότι θα στραφεί προς τα βορειοδυτικά και ενδέχεται να μην πλήξει άμεσα τη Φλόριντα, παρά μόνο το δυτικό τμήμα της. Βορειότερα, στην Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα, πολλές παράκτιες κοινότητες έχουν σημάνει συναγερμό, με τους κατοίκους να προμηθεύονται τρόφιμα και νερό, να γεμίζουν σάκους με άμμο και να ελέγχουν την αντοχή των σπιτιών τους.
v
v

Οι περισσότεροι τουρίστες έφυγαν από τις Μπαχάμες προτού να κλείσει το διεθνές αεροδρόμιο, τη νύχτα της Παρασκευής. Η Γκραν Μπαχάμα και τα νησιά Αμπάκο προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο, όμως μετά τις εκκενώσεις των προηγούμενων ημερών στην Γκραν Μπαχάμα έχουν απομείνει μόλις 26 τουρίστες.
ν


ν

Στο μεταξύ, μια νέα τροπική καταιγίδα σχηματίστηκε στα νοτιοδυτικά του Μεξικού και αναμένεται να ενισχυθεί αύριο. Η τροπική καταιγίδα Τζουλιέτ απέχει 735 χιλιόμετρα από το Μανσανίγιο του Μεξικού και συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 75 χιλιομέτρων την ώρα.
ν

Κάτοικοι στο Ορλάντο της Φλόριδας προμηθεύονται τρόφιμα από το Super Store Wal-Mart, καθώς προετοιμάζονται για την επίσκεψη του τυφώνα Ντόριαν. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

 


Translate this post