Brexit: Προετοιμασίες για έξοδο χωρίς συμφωνία (vid)

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Οι Βρετανοί εργάζονται πυρετωδώς για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, αποκαλύπτει ο Μάικλ Γκόουβ στους Sunday Times.

ν

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, γράφει σήμερα στην εφημερίδα Sunday Times το μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου Μάικλ Γκόουβ.

Ο Γκόουβ, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με τις προετοιμασίες στο υπουργικό συμβούλιο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αποκάλυψε ότι «όλος ο μηχανισμός της κυβέρνησης εργάζεται στο μέγιστο βαθμό», για να προετοιμάσει μια έξοδο χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Με έναν νέο πρωθυπουργό, μια νέα κυβέρνηση και μια νέα σαφή αποστολή, θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Χωρίς “αν”. Χωρίς “αλλά”. Όχι άλλες υπαναχωρήσεις. Το Brexit συμβαίνει», γράφει ο Γκόουβ στους Sunday Times, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

Οι Times σημειώνουν ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συνέθεσε ένα «υπουργικό συμβούλιο πολέμου», το οποίο αποτελείται από έξι υψηλόβαθμους υπουργούς, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την επίτευξη του Brexit στις 31 Οκτωβρίου 2019 «με κάθε απαραίτητο τρόπο».

Στο μεταξύ ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Σατζίντ Τζάβιντ δήλωσε ότι θα υπάρξει «σημαντική επιπλέον χρηματοδότηση» αυτήν την εβδομάδα για να καταστεί η Βρετανία «πλήρως έτοιμη να αποχωρήσει» από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Στις επιπρόσθετες δαπάνες θα περιληφθεί η χρηματοδότηση μιας από τις «μεγαλύτερες εκστρατείες πληροφόρησης της κοινής γνώμης» ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις είναι έτοιμοι για μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, δήλωσε ο Τζάβιντ στην εφημερίδα Sunday Telegraph.

«Υπό την ηγεσία μου, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει νέες προτεραιότητες και θα παίξει πλήρως τον ρόλο του στο να βοηθήσει για την επίτευξη του Brexit», επεσήμανε.

Στην πρώτη ομιλία που εκφώνησε την Πέμπτη, μια ημέρα μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων διαδεχόμενος την Τερέζα Μέι, ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε τελεσίγραφο στους ηγέτες της ΕΕ «να ξανασκεφτούν την σημερινή άρνησή τους» για μια επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η ΕΕ που έχει τρομοκρατηθεί από το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Βρετανίας, κρατάει αδιάλλακτη στάση, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως να έχει κάτι άλλο να αντιπροτείνει πλην των απειλών και των εκβιασμών.

Η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία είναι η μόνη ενδεδειγμένη οδός.
ν

BORIS JOHNSON URGES EU TO ‘RETHINK’ BREXIT DEAL
ν

ν

Η νίκη του Μπόρις Τζόνσον αυξάνει τα ποσοστά των Τόρις και τη διαφορά από τους Εργατικούς

Το Συντηρητικό Κόμμα άνοιξε την ψαλίδα της διαφοράς από τους Εργατικούς με δέκα ποσοστιαίες μονάδες, έπειτα από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του YouGov που διενεργήθηκε για τους Sunday Times.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η εκλογή Τζόνσον ενίσχυσε τα ποσοστά των Τόρις, που συγκεντρώνουν το 31% των ψήφων, καταγράφοντας άνοδο έξι ποσοστιαίων μονάδων από την προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας, ενώ οι Εργατικοί συγκεντρώνουν το 21%, με άνοδο μόλις δύο ποσοστιαίων μονάδων.

Οι Times εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του YouGov ενδέχεται να τροφοδοτήσουν τα σενάρια ότι ο Τζόνσον θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η σφυγμομέτρηση δίνει στους Συντηρητικούς το μεγαλύτερο προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης, κατά τους τελευταίους πέντε μήνες, ενώ είναι η πρώτη φορά μετά από τον Απρίλιο που τα ποσοστά τους ξεπερνούν το 30%, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες καταγράφουν πτώση τριών ποσοστιαίων μονάδων, συγκεντρώνοντας 20%, ενώ το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, καταγράφει πτώση τεσσάρων μονάδων, φτάνοντας το 13%, στο μισό των υψηλότερων ποσοστών που είχε σημειώσει το νέο κόμμα τον Μάιο.

Η δημοσκόπηση του YouGov, που διενεργήθηκε στις 25 και 26 Ιουλίου, με δείγμα 1.697 ατόμων, δείχνει πόσο εύκολα μετατοπίζονται οι Βρετανοί πολίτες ως προς το ποιος πολιτικός σχηματισμός είναι ο καταλληλότερος για την επίτευξη του Brexit.
ν

 


Translate this post