Σπάνιο γιγαντιαίο καλαμάρι στον Κόλπο του Μεξικού (vid)

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Υποβρύχια κάμερα κατέγραψε για πρώτη φορά ένα γιγαντιαίο καλαμάρι στον Κόλπο του Μεξικού, που είχε μήκος 3,5 και πλέον μέτρα.

ν

Η ΕΘΝΙΚΗ Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ ανακάλυψε ένα γιγάντιο καλαμάρι στον Κόλπο του Μεξικού, το μήκος του οποίου ξεπερνά τα 3,5 μέτρα. Το εύρημα σκόρπισε ενθουσιασμό στους βιολόγους που χαρακτήρισαν την καταγραφή ως «το πιο εκπληκτικό βίντεο που έχουμε δει ποτέ».

Θαλάσσιοι ερευνητές ήρθαν σε επαφή με το θαλάσσιο αυτό τέρας, περίπου 160 χλμ. νοτιοανατολικά των ακτών της Νέας Ορλεάνης.

Στον βυθό υπάρχουν και μεγαλύτερα καλαμάρια που φτάνουν τα 12 έως 14 μέτρα και ζυγίζουν πάνω από 500 κιλά! Είναι όμως η πρώτη φορά που ένα δεκάποδο καταγράφεται σε κάμερα στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι ερευνητές ενθουσιάστηκαν. «Οι άνθρωποι άρχισαν να πανηγυρίζουν, να φωνάζουν, ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι, αν και προσπαθούσαμε να συγκρατηθούμε γιατί έπρεπε να βεβαιωθούμε πως ήταν πραγματικά αυτό που πιστεύαμε», παραδέχεται ο Dr. Edie Widder, ιδρυτής του Οργανισμού Έρευνας και Προστασίας Ωκεανών.

Η ομάδα παρακολούθησε ξανά και ξανά το κλιπ των 25 δευτερολέπτων για να βεβαιωθεί πως επρόκειτο πράγματι για νεαρό γιγάντιο καλαμάρι μόλις… τριών μέτρων!
ν


ν

Τα καλαμάρια έχουν συνήθως μήκος 20-50 εκατοστά. Κινούνται συνεχώς και έχουν δέκα πλοκάμια γύρω από το στόμα, από τα οποία τα δύο είναι αρκετά πιο μακριά και στην άκρη τους φέρουν βεντούζες.

Οι ερευνητές επιστράτευσαν το ειδικό σύστημα καμερών “Μέδουσα” το οποίο, λόγω του ειδικού φωτισμού led που έχει μοιάζει με φωσφορίζουσα μέδουσα, κάτι που προσελκύει τα πλάσματα από τα βάθη των ωκεανών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα πλάσματα του βυθού τρομάζουν από τους ήχους και τις φωταψίες των τηλεχειριζόμενων υποβρύχιων οχημάτων, γι’ αυτό είναι σπανίως καταγράφονται.

Το 2015, ένα άλλο κολοσσιαίο καλαμάρι που είχε κάνει την εμφάνισή του στον Κόλπο Τογιάμα της κεντρικής Ιαπωνίας –και σε σχετικά ρηχά νερά για πλάσμα που ζει στα βάθη της θάλασσας– είχε προκαλέσει ανάλογο ντελίριο ενθουσιασμού στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

ν

ν

 


Translate this post