Ενδείξεις για την εξωγήινη προέλευση της ζωής στη Γη;

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Βιολογία-Ανθρωπολογία

ΑΣΤΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ

Από τον Νίκο Κατσινόπουλο

 

Η οροσειρά Μακόνγουα στα ανατολικά της Νότιας Αφρικής, ίσως αποκαλύψει ένα σημαντικό στοιχείο σχετικά με το πώς ξεκίνησε η ζωή στον πλανήτη μας.

Είναι δυνατόν η οργανική ύλη που βρέθηκε σε αρχαία ηφαιστειακά δείγματα στη Νότια Αφρική να έχει εξωγήινη καταγωγή; Image: Supplied

ν

ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ επιστημόνων ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι ανακάλυψε οργανικά μόρια σε δείγματα ηφαιστειακών ιζημάτων, ηλικίας 3,3 δισεκατομμυρίων ετών, από την οροσειρά Μακόνγουα (Makhonjwa Mountains) στα ανατολικά παράλια της Νότιας Αφρικής.

Η ανακάλυψη της αρχέγονης οργανικής ύλης είναι εντυπωσιακή από μόνη της. Ακόμη πιο σημαντικό γεγονός όμως, που την καθιστά μοναδική, είναι η προέλευσή της. Προέρχεται από το διάστημα, όπως υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα που έκανε τις φασματοσκοπικές αναλύσεις των δειγμάτων.

Εάν αποδειχτούν σωστές οι αναλύσεις τους, τότε η θεωρία της συμπαντικής πανσπερμίας θα μπορεί να αποτελεί πιθανή εξήγηση για την εμφάνιση της ζωής πάνω στη Γη.
ν

ΖΩΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ;

Σύμφωνα με την θεωρία της πανσπερμίας, μικροοργανισμοί ταξιδεύουν στο διάστημα, εγκλωβισμένοι σε διαστρική σκόνη, αστεροειδείς, κομήτες και άλλα ουράνια σώματα, έως ότου καταλήξουν σε κάποιον πλανήτη. Εάν σε αυτόν βρουν κατάλληλες συνθήκες, αναπαράγονται και έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πολύπλοκες μορφές ζωής.

Με αυτό τον τρόπο έφθασαν και στη Γη κάποιοι μικροοργανισμοί, σε κάποια πολύ αρχαία εποχή και ξεκίνησαν τη διαδικασία της ζωής. Χάρη σε κάποιο διαστημικό ταξιδιώτη που συνετρίβη στην επιφάνειά της ή εξερράγη στην ατμόσφαιρα, όπως διατείνονται οι υπέρμαχοι αυτής της θεωρίας.

Τα ηφαιστειακά πετρώματα που έχουν εντοπιστεί στη Νότια Αφρική φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι η πανσπερμία είναι πράγματι μια πιθανότητα για την διάδοση της ζωής στο σύμπαν, υποδηλώνοντας ότι εξωγήινη οργανική ύλη ήρθε πράγματι στη Γη από το διάστημα, σε κάποια πολύ αρχαία εποχή του πλανήτη μας.
ν

Το διάστημα πιθανόν να λειτουργεί σαν μια πελώρια μήτρα, όπου κοσμικά σπερματοζωάρια φορείς ζωής χρησιμοποιούν τους πλανήτες σαν ωάρια για γονιμοποίηση. Image: Supplied
ν

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που βρήκαμε άνθρακα εξωγήινης προέλευσης σε γήινα πετρώματα», επισημαίνει η αστροβιολόγος Φράνσις Γουέσταλ από το Κέντρο Μοριακής Βιοφυσικής στη Γαλλία, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχε στις αναλύσεις. Αυτό δείχνει, όπως επισημαίνει η Γουέσταλ ότι «οργανική ύλη από μετεωρίτες πλούσιους σε άνθρακα θα πρέπει να έπεφτε με υψηλούς ρυθμούς πριν από εκατομμύρια χρόνια».

Όσον αφορά την οργανική ύλη στα δείγματα από την οροσειρά Μακόνγουα, θα πρέπει να έφθασε στη Γη ενσωματωμένη σε κάποιο σμήνος μικρομετεωριτών, που εξερράγησαν στην ατμόσφαιρα και αναμείχθηκαν με την ηφαιστειακή τέφρα.

Τα στοιχεία και οι φασματοσκοπικές αναλύσεις των δειγμάτων έχουν ήδη δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Geochimica et Cosmochimica Acta, με σκοπό να ελεγχθούν από την επιστημονική κοινότητα.

Αν επιβεβαιωθούν, τότε οι επιστήμονες θα έχουν μια ισχυρή, πρώτη ένδειξη για τη θεωρία της «ήπιας ή μοριακής πανσπερμίας».

Με άλλα λόγια, οι ουράνιοι ταξιδιώτες δεν «γονιμοποίησαν» με μικροοργανισμούς τη Γη, αλλά έφεραν σε αυτήν μόνο τα οργανικά δομικά στοιχεία της ζωής. Χάρη στις ευνοϊκές συνθήκες που βρήκαν στον πλανήτη μας, και με την επενέργεια της κοσμικής ακτινοβολίας, ξεκίνησαν κάποια στιγμή τις αντιδράσεις που οδήγησαν στην δημιουργία της ζωής.

Μπορεί άραγε να αποδειχθεί η εξωγήινη προέλευση της ζωής στον πλανήτη μας. Αποτελούν τα ευρήματα στην οροσειρά Μακόνγουα τον πρώτο κρίκο μιας αλυσίδας ενδείξεων προς αυτή την κατεύθυνση; Είναι αναπόφευκτη εξέλιξη στο σύμπαν η δημιουργία εξελιγμένων μορφών ζωής;
ν

Πανσπερμία
ν


ν

 


Translate this post