Η τηλεμεταφορά ανθρώπων είναι επιστημονικά εφικτή!

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Βιολογία-Ανθρωπολογία, Καινοτομίες

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Από τον Αντώνη Κυριαζή

 

Η αποϋλοποίηση του ανθρώπινου σώματος και η υλοποίησή του σε έναν άλλο τόπο δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία.

Το Star Trek ήταν γνωστό για τις σκηνές τηλεμεταφοράς, κάτι που πλέον μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Πηγή: News Media
ν

ΑΝ ΞΕΧΩΡΙΖΕ σε κάτι το Star Trek, η διάσημη τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας που προβαλλόταν επί είκοσι και πλέον χρόνια στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου, ήταν για τη δυνατότητα που είχε το πλήρωμα του Εντερπράιζ, ο πλοίαρχος Τζέιμς Τ. Κερκ, ο εξωγήινος πρώτος αξιωματικός μίστερ Σποκ, ο γιατρός ΜακΚόι, ο Ρώσος πλοηγός Πάβελ Τσέκοφ, ο πηδαλιούχος Χικάρου Σούλου, η αξιωματικός επικοινωνιών Ουχούρα και ο Σκοτσέζος μηχανικός Σκοτ, να τηλεμεταφέρονται στην επιφάνεια των πλανητών που προσέγγιζε το σκάφος, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Και αν συνέβαινε κάτι και τα εύρισκαν σκούρα, μπορούσαν πάλι να τηλεμεταφερθούν αστραπιαία πίσω στην ασφάλεια του διαστημοπλοίου τους.
Την εποχή εκείνη το να διαλύσεις ένα ανθρώπινο σώμα στα άτομα που το αποτελούν και να το ξανασυνθέσεις με ακρίβεια, χωρίς να λείπει κάποιο χέρι ή μάτι, ή το στόμα να έχει μεταφερθεί στον αφαλό, φάνταζε κάτι αδύνατο, ή τουλάχιστον κάτι που θα γινόταν εφικτό στο πολύ μακρινό μέλλον. Φαίνεται όμως ότι το μέλλον ήταν πιο κοντά απ’ όσο νόμιζαν τότε οι άνθρωποι.
Οι ειδικοί είναι σήμερα σε θέση να τηλεμεταφέρουν ανθρώπους αναλύοντας και επανασυνθέτοντας το DNA τους.
Μετά από μια κουραστική μέρα, είστε ακόμη στο γραφείο χωρίς να μπορείτε να πάρετε τα πόδια σας; Κανένα πρόβλημα. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα θα μπορείτε να βρεθείτε στο σπίτι σας, καθισμένοι στον αναπαυτικό καναπέ σας, και μάλιστα με το τηλεχειριστήριο στο χέρι!
Στο σύντομο βίντεο που ακολουθεί, ο βιοχημικός Κρεγκ Βέντερ εξηγεί πώς μπορεί να γίνει αυτό που αποκαλεί «βιολογική τηλεμεταφορά ανθρώπων». Η τεχνική είναι απλή: οι επιστήμονες «διαβάζουν» το DNA ενός ανθρώπου, το ψηφιοποιούν και κατόπιν το μεταφέρουν ως δυαδικό κώδικα υπολογιστή μέσω διαδικτύου σε μια συσκευή λήψης που ονομάζεται «Ψηφιακός Βιολογικός Μετατροπέας» (Digital Biological Converter). Η συσκευή μόλις λάβει τον ψηφιακό κώδικα, που βασίζεται στο δυαδικό σύστημα αρίθμησης (0 και 1), ξαναγράφει τον γενετικό κώδικα χημικά για να αναδημιουργήσει πρωτεΐνες, ιούς και ζωντανά κύτταρα.

ν

ν

Η ψηφιοποίηση του DNA δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, γιατί, όπως και το σύμπαν, το DNA είναι δυαδικό.
Το DNA αποτελείται από 2 αλυσίδες πολυνουκλεοτιδίων που οδεύουν αντίθετα η μια από την άλλη. Κάθε αλυσίδα είναι τέλεια αντανάκλαση της άλλης. Αυτό σημαίνει ότι δουλεύει όπως και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές με 0 και 1, δηλαδή κλειστό ή ανοιχτό κύκλωμα – ή όπως το γιν και το γιανγκ.
Από την άλλη μεριά, ο γενετικός μας κώδικας σχηματίζεται από 4 αζωτούχες “βάσεις”, δηλαδή 4 μονονουκλεοτίδια (Α, Τ, C, G όπου Α = Αδενίνη, Τ = Θυμίνη, C = Κυτοσίνη και G = Γουανίνη). Η αλληλουχία των βάσεων σε συνδυασμό με τα Σάκχαρα (S) και το Φωσφορικό Άλας (P) δημιουργούν ομάδες των τριών (π.χ. S-T-A, S-G-C, S-A-T, S-C-G κ.ο.κ.) έως ότου εξαντληθούν όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί. Αυτοί οι συνδυασμοί δεν υπερβαίνουν τους εξήντα τέσσερις.
Κάθε ομάδα τριών γραμμάτων παρομοιάζεται με μια λέξη. Κάθε λέξη αντιστοιχεί σε έναν από τους 20 τύπους αμινοξέων που αποτελούν τη βάση της ζωής.
Αυτά τα 20 αμινοξέα σχηματίζουν μια πολύπλοκη παράταξη διαφορετικών συνδυασμών, παράγοντας πρωτεΐνες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, ώστε να σχηματιστεί το σώμα, όπως η κερατίνη (στα μαλλιά), η αιμοσφαιρίνη (στο αίμα) κ.ά.
ν

Πίνακας με τους 64 συνδυασμούς των τριών νουκλεοτιδίων (των οργανικών ενώσεων που σχηματίζουν τη βασική μονάδα των νουκλεϊκών οξέων DNA και RNA) που αποτελούν τον κώδικα κάθε κλώνου του DNA, με τα αντίστοιχα αμινοξέα τους. Πηγή: News Media

ν

Τα αμινοξέα είναι οι δομικές μονάδες των πρωτεϊνών. Όπως είπαμε υπάρχουν 20 τύποι αμινοξέων που ο συνδυασμός τους δημιουργεί τις διάφορες πρωτεΐνες. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι συνδυασμοί αυτοί στον γενετικό μας κώδικα είναι μόνο 64.
Με άλλα λόγια, υπάρχουν 64 συνδυασμοί στο DNA, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα μας είναι στην πραγματικότητα ένας βιολογικός υπολογιστής 64-bit. Ή ένα βιολογικό ρομπότ που έχει εξηντατετράμπιτο προγραμματισμό.
Είναι επομένως δυνατό να ψηφιοποιηθεί το DNA ενός ανθρώπου και να αναδημιουργηθεί χημικά μέσω του Ψηφιακού Βιολογικού Μετατροπέα. Αλλά ενώ υπάρχει η τεχνολογία, κανείς άνθρωπος δεν είναι ακόμα πρόθυμος να διακινδυνεύσει να υποστεί αυτή τη μεταφορά σώματος και συνείδησης, όπως οι γενναίοι ήρωες του Star Trek.
Όμως έτσι δεν μπορεί να πάει ο κόσμος μπροστά. Πρέπει τελικά κάποιος να δεχτεί να θυσιαστεί για την επιστήμη!
ν

© 2017 Youmagazine.gr

 


Translate this post