Παρανάλωμα του πυρός η Παναγία των Παρισίων (vid)

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ. Η Νοτρ Νταμ, ο ιστορικός ναός του 12ου αιώνα στο Παρίσι κατατρώγεται από μια φωτιά που έχει καταστρέψει τον σκελετό του.

Η μεγάλη φωτιά απειλεί με πλήρη κατάρρευση τον θρυλικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Πηγή: YouTube

ν

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ της Δευτέρας έντρομοι τουρίστες και περαστικοί που έκαναν τον περίπατό τους στη νησίδα ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, είδαν φλόγες να ξεπετάγονται από το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων, που αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου γοτθικού ρυθμού. (Ο ρυθμός μπορεί να ονομάζεται «γοτθικός», αλλά δεν έχει καμία σχέση με τους Γότθους, τον βάρβαρο γερμανικό λαό που συνέβαλε στην πτώση της ρωμαϊκής ηγεμονίας).
Οι έντονες φλόγες ξεπήδησαν από το νεώτερο καμπαναριό του ναού στο πίσω μέρος. Εκπρόσωπος της εκκλησίας δήλωσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι ολόκληρος ο σκελετός και η οροφή του καθεδρικού ναού της Νοτρ Νταμ καίγεται ύστερα από την κατάρρευση του κωδωνοστασίου.
«Τα πάντα καίγονται, τίποτα δεν έχει μείνει από τον σκελετό», δήλωσε συντετριμμένος ο Andre Finot στα γαλλικά ΜΜΕ.
ν


ν

Το δραματικό βίντεο που ακολουθεί δείχνει τις φλόγες και τον μαύρο καπνό που εξέρχεται από την κορυφή του καθεδρικού ναού, καθώς οι πυροσβέστες προσπαθούν με κάθε τρόπο να περιορίσουν τις φλόγες.

ν

ν

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας 15 Απριλίου, έφτασε μέχρι τη στέγη του καθεδρικού ναού του 12ου αιώνα και περιτύλιξε το βέλος του κωδωνοστασίου, το οποίο κατέρρευσε. Μέσα σε λίγα λεπτά ακολούθησε η κατάρρευση όλης της υπόλοιπης στέγης και του ρολογιού της πρόσοψης.
Στο ναό γίνονταν εργασίες συντήρησης και είναι πολύ πιθανό η φωτιά να ξεκίνησε από κάποια σπίθα κατά τις εργασίες αποκατάστασης.
ν

Οι φλόγες περιτύλιξαν αρχικά το βέλος του κωδωνοστασίου, το οποίο κατέρρευσε. Image: AFP / Francois Guillot. Πηγή: Supplied
ν

Ένα σύννεφο καπνού κάλυψε το κέντρο της πόλης και στάχτες έπεφταν σε μεγάλη έκταση. Πολλοί Παριζιάνοι παρακολουθούσαν αμίλητοι, άφωνοι, την τραγωδία.
«Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, θλίβομαι απόψε βλέποντας να καίγεται ένα κομμάτι όλων μας», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος ματαίωσε το διάγγελμα που επρόκειτο να εκφωνήσει απόψε και κατευθύνθηκε, μαζί με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, στον τόπο της καταστροφής.
«Ουσιαστικά, όλη η στέγη χάθηκε. Δεν βλέπω να έχει κάποια ελπίδα το κτίριο», σχολίασε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιάτσεκ Πόλτορακ, που παρακολουθούσε από το μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου, σε απόσταση δύο τετραγώνων από τη νότια πρόσοψη του καθεδρικού.
νν
Περίπου 400 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να προσπαθήσουν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Εκκένωσαν επίσης την περιοχή γύρω από τον καθεδρικό, στην Ιλ ντε λα Σιτέ, τη νησίδα στον Σηκουάνα όπου είναι η Νοτρ Νταμ.
ν

Η Ιλ ντε λα Σιτέ, η νησίδα του Σηκουάνα όπου βρίσκεται η Νοτρ Νταμ. Image: Supplied
ν

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνέζ, που βρισκόταν στο σημείο, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες. «Είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε ποια ήταν τα αίτια της πυρκαγιάς», πρόσθεσε. Το τηλεοπτικό κανάλι France2 μετέδωσε ότι η αστυνομία αντιμετωπίζει το συμβάν ως ατύχημα.
«Όλα καταρρέουν», είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ενώ η πυρκαγιά συνέχιζε το καταστροφικό έργο της.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη θλίψη του για την καταστροφή αυτού του ιστορικού μνημείου και πρότεινε τη ρίψη νερού από εναέρια μέσα. Οι Γάλλοι αντέτειναν ότι το νερό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες καταστροφές στο ναό κι έτσι άφησαν τη φωτιά να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο της.
ν


ν

Ο γοτθικός καθεδρικός του 12ου αιώνα έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και ολοκληρώθηκε το 1250. Φημίζεται για τα πολλά πέτρινα, ανάγλυφα γκαργκόιλ, τα εντυπωσιακά παράθυρα βιτρό και τις επίστεγες αντηρίδες που συγκρατούν τους τοίχους τους.
«Υπάρχουν πολλά έργα τέχνης μέσα… Είναι πραγματική τραγωδία», είπε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο σημείο.
Στον καθεδρικό γίνονταν εργασίες συντήρησης. Σε ορισμένα τμήματά του υπάρχουν σκαλωσιές, ενώ τα ορειχάλκινα αγάλματα είχαν απομακρυνθεί την περασμένη εβδομάδα.
Να σημειωθεί ότι στο ναό αυτόν στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στέφθηκε αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης.
Με κέντρο δράσης το ναό αυτόν συνέγραψε ο Βίκτορ Ουγκώ το γνωστό κλασικό πλέον μυθιστόρημα με τίτλο Παναγία των Παρισίων.
ν

Πυκνοί καπνοί τύλιξαν την Νοτρ Νταν νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας. Image: Supplied
ν

Η φωτιά τρώει την στέγη της Νοτρ Νταμ καθώς πέφτει ο Ήλιος… Image: Supplied
ν

…και συνεχίζει το καταστροφικό έργο της, καθώς οι δυνάμεις πυρόσβεσης απέτυχαν να την θέσουν υπό περιορισμό. Image: Supplied
ν

Το εσωτερικό της ιστορικής εκκλησίας έγινε κι αυτό παρανάλωμα του πυρός, καθώς οι δυνάμεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς δεν θέλησαν να ρίξουν εγκαίρως νερό με εναέρια μέσα, αλλά προτίμησαν τις επίγειες δυνάμεις με πενιχρά αποτελέσματα. Image: Supplied
ν

Ολόκληρη η εκκλησία έχει γίνει παρανάλωμα του πυρός. Εικόνα από drone πριν από λίγη ώρα. Image: French Police. Πηγή: Supplied
ν

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία του Παρισιού, η πυρκαγιά ενδεχομένως να συνδέεται με τις εργασίες ανακαίνισης στο βέλος του κωδωνοστασίου και τους 250 τόνους μολύβδου που το αποτελούν.
Ο ιστορικός ναός, σύμβολο της Γαλλίας, ήταν υπό ανακαίνιση μετά την εμφάνιση ρωγμών στην πέτρα και τους φόβους ότι το οικοδόμημα θα μπορούσε να γίνει ασταθές. Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση αδιαφόρησε. Μόνο η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία ενδιαφέρθηκε και έκανε εράνους συγκεντρώνοντας έξι εκατομμύρια ευρώ – ποσό πολύ μικρό για να αποκατασταθεί πλήρως ένα τέτοιο μνημείο.
Τώρα θα χρειαστούν πολλά χρόνια και δισεκατομμύρια ευρώ για να επανέλθει στην αρχική του μορφή, αν επανέλθει φυσικά ποτέ.
ν

Το βέλος του κωδωνοστασίου και δεξιά η κατάρρευσή του σήμερα εξαιτίας της φωτιάς. Image: AFP / Ludovic Marin / Geoffroy Van Der Hasselt. Πηγή: Supplied
ν

Η Παναγία των Παρισίων τον Απρίλιο του 2017. Είναι αμφίβολο εάν το αρχιτεκτονικό αυτό αριστούργημα επανέλθει ποτέ στην αρχική του μορφή. Image: AFP / Jean-Sebastien Evrard. Πηγή: Supplied
ν

 


Translate this post