Καναδοί διπλωμάτες δέχτηκαν μυστηριώδεις «ηχητικές επιθέσεις» (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Παράξενα

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Καναδοί διπλωμάτες μήνυσαν την κυβέρνησή τους, επειδή ολιγώρησε και δεν τους προστάτευσε από τις «ηχητικές επιθέσεις» που δέχονταν κατά την παραμονή τους στην Κούβα.

Η πρεσβεία του Καναδά στην Αβάνα. Image: Supplied

ν

ΚΑΝΑΔΟΙ διπλωμάτες παρέπεμψαν αυτή την εβδομάδα την κυβέρνησή τους στα δικαστήρια, ζητώντας αποζημίωση 28 εκατ. δολαρίων, επειδή δεν τους παρείχε την κατάλληλη προστασία όταν τη ζήτησαν την περίοδο που υπηρετούσαν στην Αβάνα της Κούβας και δέχονταν «ηχητικές επιθέσεις», με αποτέλεσμα να υποστεί βλάβη η υγεία τους.
Πολλοί από αυτούς ασθένησαν μυστηριωδώς, καθώς δέχονταν μπαράζ ηχητικών επιθέσεων, με αποτέλεσμα πέντε διπλωμάτες και τα μέλη των οικογενειών τους –συνολικά 14 άτομα, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά–  να υποφέρουν από ναυτία, πονοκεφάλους, ρινορραγίες, απώλεια μνήμης και κόπωση.
Τα συμπτώματα αυτά, που αποτελούν το λεγόμενο «Σύνδρομο της Αβάνας», παρουσιάστηκαν και σε διπλωμάτες άλλων χωρών, στις αρχές του 2017.
Οι Καναδοί απευθύνθηκαν αμέσως στην κυβέρνησή τους ζητώντας την συνδρομή της, εκείνη όμως «αδιαφόρησε και στη συνέχεια τους περιγέλασε, υποτιμώντας την σοβαρότητα της κατάστασης», αναφέρει το κατηγορητήριο. Χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός μέχρι να ευαισθητοποιηθούν τα μέλη της καναδικής κυβέρνησης και να παρέμβουν, μεταφέροντάς τους πίσω στην πατρίδα.
Το κατηγορητήριο αναφέρει επίσης ότι η καναδική κυβέρνηση «απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες για την υγεία και την ασφάλεια των διπλωματών της και ότι έδωσε ψευδείς, παραπλανητικές και ελλιπείς πληροφορίες στο διπλωματικό προσωπικό».
Επιπρόσθετα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι, μετά την γνωστοποίηση των συμβάντων, συνέχισε να στέλνει οικογένειες στην Αβάνα, εκθέτοντάς τες σε μεγάλο κίνδυνο, παρ’ όλο που γνώριζε ότι οι ΗΠΑ είχαν αποσύρει 26 διπλωμάτες που είχαν παρουσιάσει τα ίδια συμπτώματα.
«Όταν οι ΗΠΑ απέσυραν τους διπλωμάτες τους, ο Καναδάς γνώριζε ότι υπήρχε πρόβλημα, όμως δεν απέσυρε τους δικούς μας ανθρώπους», δήλωσε ο Τζον Φίλιπς, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την ομάδα των διπλωματών, μιλώντας στο εθνικό δίκτυο τηλεόρασης.
ν

Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη της κυβέρνησής του στις ηχητικές επιθέσεις εναντίον ξένων διπλωματών. Image: Supplied
ν

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρήλαντ, αρνήθηκε σε συνέντευξη Τύπου να αποκαλύψει αυτά που έμαθε από την συνάντηση που είχε με τους διπλωμάτες, λέγοντας μόνο ότι «η υγεία και η ασφάλειά τους πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα μας».
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρυντώ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει το Σύνδρομο της Κούβας «πολύ σοβαρά».
Όπως αποκάλυψε ένας από τους παθόντες, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, η σύζυγός του έχει υποστεί ανεπανόρθωτη εγκεφαλική βλάβη.
«Έχει κενά στη μνήμη της, πονοκεφάλους, προβλήματα στην ακοή. Σηκώνει το ακουστικό του τηλεφώνου για να κάνει μια κλήση, αλλά έχει ξεχάσει ποιον θέλει να πάρει, ενώ μπαίνει σε ένα δωμάτιο, χωρίς να ξέρει για ποιον λόγο μπήκε σε αυτό».
Η ακριβής φύση των «ηχητικών επιθέσεων» αποτελεί επί μήνες αντικείμενο επιστημονικής διερεύνησης, αλλά ενώ έχουν προταθεί διάφορες πιθανές εξηγήσεις, το φαινόμενο εξακολουθεί και παραμένει ανεξήγητο.
Να σημειωθεί ότι οι πρώτες επιθέσεις εναντίον Αμερικανών διπλωματών έγιναν αντιληπτές στα τέλη του 2016. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Associated Pres, οι έρευνες του FBI δεν κατέληξαν πουθενά.

ν

ν

 


Translate this post