Ένας Μαύρος Άγγελος κατέβηκε στη Γη…

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Παράξενα, Σύγχρονα Μυστήρια

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Από τον Αντώνη Κυριαζή

 

Ένας φτερωτός δαίμονας που φωτογραφήθηκε στην Αριζόνα, έχει κάνει τους χρήστες του Facebook να παραληρούν.

Το σκοτεινό φτερωτό πλάσμα όπως φωτογραφήθηκε από τον Ρίτσαρντ Κρίστιανσον. Πηγή: Facebook
v

ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ συμβολίζουν τις αόρατες δυνάμεις που κατέρχονται από τους ουρανούς στον κόσμο της ύλης και στον κόσμο των φαινομένων όταν συντρέχει κάποιος σπουδαίος λόγος. Όπως συμβαίνει και με άλλα παρόμοια συμβάντα, το συμβολικό γεγονός δεν τροποποιεί το πραγματικό. Πρόκειται για όντα των αστρικών κόσμων που εμφανίζονται στην καλλιτεχνική εικονογραφία από καταβολής πολιτισμού, όχι πάντως αργότερα από την 4η χιλιετία π.Χ. Έχουν μελετηθεί με μεγάλη οξυδέρκεια από τους αρχαίους συγγραφείς έως τον Ρούντολφ Στάινερ και από τον νεοπλατωνικό Ιάμβλιχο (Περί των Αιγυπτίων Μυστηρίων) έως τον ψευδο-Διονύσιο Αρεοπαγίτη στο έργο του Πραγματεία των ουράνιων ιεραρχιών.
Σύμφωνα με τον Ιάμβλιχο, οι άγγελοι είναι δαίμονες, με την αρχαία έννοια του όρου (δαίμων = δαήμων = ειδήμων = σοφός), αγέννητοι και άφθαρτοι, και προϋπάρχουν της ψυχής και των σωματικών δυνάμεων. Μπορούν να λάβουν υπόσταση, όχι γιατί σχετίζονται με τις υλικές δυνάμεις, αλλά επειδή προηγούνται και προϋπάρχουν των σωμάτων, μπορούν και ελέγχουν την ύλη των ζωντανών οργανισμών. Σε αντίθεση με τον άνθρωπο που είναι φυλακισμένος σε κάποιο τόπο και σώμα, οι άγγελοι είναι δυνάμεις απ’ όλα απελευθερωμένες.
Αν και επισκέπτονται συχνά τη γη, σπανίως γίνονται αντιληπτοί, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ρίτσαρντ Κρίστιανσον (Richard Christianson) ο οποίος ανέβασε στο Facebook την φωτογραφία που δημοσιεύουμε, με το ερώτημα: «Τι στο διάολο βλέπετε σε αυτή την εικόνα στ’ αλήθεια;»
Η φωτογραφία, που λέγεται ότι τραβήχτηκε στην Αριζόνα, και που έχει πάνω από 80.000 χτυπήματα και 9.000 σχόλια, για ορισμένους χρήστες δείχνει ένα μεγάλο ανθρωποειδές πλάσμα με φτερά να βαδίζει κατά μήκος της μιας πλευράς του δρόμου.
Για άλλους είναι οπτική ψευδαίσθηση και το «φτερωτό πλάσμα» είναι στην πραγματικότητα ένα ζευγάρι φοίνικες που έτυχε να έχουν φωτογραφηθεί από τη σωστή γωνία, ώστε να δίνουν αυτό το αποτέλεσμα.
Το σχετικό δημοσίευμα της USA Today, κλείνει με το ερώτημα αν πρόκειται για κάποιο πλάσμα με φτερά ή για οπτική ψευδαίσθηση. Ωστόσο, το ίδιο το ερώτημα είναι ψευδές.
Και αυτό γιατί ο άνθρωπος –ο συνηθισμένος άνθρωπος– φυλακισμένος στην καθημερινότητά του, έχει περιορισμένη αντίληψη και τη μόνη πραγματικότητα που δέχεται ως αληθινή είναι η προβολή της αυτο-αντανάκλασής του. Είναι ακριβώς όπως το έχει περιγράψει εδώ και χιλιάδες χρόνια ο Πλάτωνας, με το περίφημο παράδειγμα της υπόγειας σπηλιάς, όπου οι δεσμώτες που ζουν μέσα σε αυτήν δεν έχουν ιδέα για τον κόσμο της επιφάνειας και αν κάποιος δραπέτης τους μιλήσει γι’ αυτόν, τον περνούν για τρελό.
Η φυλακή μας δεν είναι μόνο ο κόσμος της ύλης –ο σωματικός κόσμος που αναφέρει ο Ιάμβλιχος– αλλά και ο τοίχος της αντίληψης που έχουμε ορθώσει απέναντι στο άγνωστο και απροσδιόριστο και ονομάζεται «λογική». Ό,τι δεν χωράει μέσα στα «κουτάκια» της λογικής, αυτόματα απορρίπτεται ως ψευδαίσθηση, ως απατηλό φαινόμενο. Γιατί όπως λέει και ο Σοφοκλής στην τραγωδία Οιδίπους τύραννος, ο άνθρωπος είναι «τυφλός τα τ’ ώτα τον τε νουν τα τ’ όμματ’ ει».

 


Translate this post