Καταψηφίστηκε η άτολμη συμφωνία της Μέι με την ΕΕ

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Βαριά ήττα υπέστη η Τερέζα Μέι στη Βουλή, καθώς οι βουλευτές ψήφισαν εναντίον της αμφιλεγόμενης συμφωνίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Brexit βρίσκεται πλέον σε θολά νερά.

Το αποτέλεσμα στο Κοινοβούλιο για το Brexit ήταν η μεγαλύτερη ήττα που γνωρίζει βρετανική κυβέρνηση εδώ και έναν αιώνα. Image: Supplied

ν

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ήταν αναμενόμενο και οφείλεται στην εμμονή της Βρετανίδας πρωθυπουργού να συζητά με τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών τους όρους εξόδου από την ΕΕ, παίζοντας έτσι το παιχνίδι τους, αντί να σηκωθεί και να φύγει, κόβοντας απότομα τα δεσμά (Hard Brexit).
Και ενώ τόσο ο βρετανικός όσο και ο αμερικανικός Τύπος παρότρυναν τη Μέι να ακολουθήσει το δρόμο του Hard Brexit, εκείνη έφερε στο Κοινοβούλιο μια άτολμη και θλιβερή συμφωνία που είναι σαφώς υπέρ της Γερμανίας και της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης, με αποτέλεσμα να καταψηφιστεί ακόμη κι από το ίδιο της το κόμμα.
Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 202 βουλευτές έναντι 432 που ψήφισαν κατά. Η διαφορά των 230 ψήφων είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί στο βρετανικό Κοινοβούλιο εναντίον κυβέρνησης εδώ και έναν αιώνα.
ν

Η Μέι δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους βουλευτές της. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

Και ενώ απομένουν μόλις 10 εβδομάδες για το Brexit, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ. Πράγμα που επισήμανε και ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με μήνυμά του στο Twitter.
ν


ν

Εδώ και καιρό ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης προειδοποιούσαν τη Μέι με το σύνθημα “Leave Means Leave” – Αποχωρώ σημαίνει φεύγω. Φαίνεται όμως ότι οι σημερινοί πολιτικοί ζουν σε έναν γυάλινο πύργο και δεν επικοινωνούν με αυτό που συμβαίνει γύρω τους.
ν

Οπαδός του Brexit εμποδίζεται από τους αστυνομικούς να πλησιάσει στο Κοινοβούλιο. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

Η αποψινή ψηφοφορία βάζει τη Μέι σε μεγάλες περιπέτειες, καθώς οι Εργατικοί κατέθεσαν πρόταση μορφής εναντίον της, κάτι που αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών.
Η ίδια η Μέι ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει αύριο ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το προβάδισμα έναντι του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.
Πάντως οι αντιδράσεις εναντίον της Μέι ήταν πολλές, ενώ ελάχιστοι από βουλευτές του κόμματός της την υποστήριξαν, όπως ο Τζέφρυ Κοξ.
ν


ν

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Τα πράγματα γίνονται λοιπόν πιο δύσκολα για τη Μέι, καθώς ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει νέα πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού την Τετάρτη.
«Το αποψινό αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη ήττα από τη δεκαετία του 1920», τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον Κόρμπιν, δεν πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η πρόταση περί αποχώρησης χωρίς συμφωνία, αλλά να διασφαλιστεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέλαβε επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit.
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Μέι μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία με την ΕΕ», πρόσθεσε.
Σαν άμεσο επόμενο βήμα, η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει μέσα σε τρεις μέρες ένα plan B, επιδεχόμενο τροποποιήσεις.
ν

Σαν επόμενο βήμα, η κυβέρνηση της Μέι πρέπει να παρουσιάσει μέσα σε τρεις μέρες ένα plan B, επιδεκτικό τροποποιήσεων. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

Οι εξελίξεις στη Βρετανία θα συζητηθούν το πρωί της Τετάρτης σε ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος επέστρεψε νωρίτερα από το προγραμματισμένο στις Βρυξέλλες, από το Στρασβούργο όπου βρισκόταν.
ν

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

Τα σενάρια είναι τα εξής: έξοδος χωρίς συμφωνία, δεύτερο δημοψήφισμα, εκλογές ή παράταση του Brexit.
Η αναβολή του Brexit μέσω της παράτασης του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, που διευθετεί την αποχώρηση ενός κράτους-μέλους, φαίνεται η πιο πιθανή λύση, λόγω των αδέξιων χειρισμών της Μει. 
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «μια παράταση πέραν της 29ης Μαρτίου είναι δυνατή, αλλά όχι πέραν της 30ής Ιουνίου, όταν θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Η δυνατότητα δεύτερου δημοψηφίσματος που ζητούν οι φιλοευρωπαίοι και η αντιπολίτευση που θέλουν την ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου δημοψηφίσματος, αλλά και αξιωματούχοι που βλέπουν σε αυτό έναν τρόπο άρσης του αδιεξόδου, είναι ένα ενδεχόμενο που μέχρι στιγμής έχει αποκλειστεί από την Τερέζα Μέι.
Η κοινή γνώμη στη Βρετανία παραμένει διαιρεμένη. Πολλοί πιστεύουν πως  το Brexit ισοδυναμεί με «εθνική αυτοκτονία». Άλλοι πιστεύουν πως «εθνική αυτοκτονία» είναι η μη έξοδος από την ΕΕ και η επανάληψη του δημοψηφίσματος.
ν

 


Translate this post