Ήχοι του Άρη που δεν έχετε ακούσει ποτέ πριν (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η NASA αποκάλυψε ήχους από τον κόκκινο πλανήτη, που ακούγονται για πρώτη φορά στη Γη, τους οποίους κατέγραψε το ρομποτικό όχημα “InSight”.

Ο αρειανός ήχος καταγράφηκε από δύο διαφορετικές συσκευές του υπερευαίσθητου εξοπλισμού που φέρει το ρομποτικό αυτό εργαστήριο. Πηγή: NASA

ν

ΤΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ όχημα “InSight” εκτοξεύτηκε στις 5 Μαΐου 2018 από τη Γη και προσεδαφίστηκε στον κόκκινο πλανήτη στις 26 Νοεμβρίου. Σκοπός της αποστολής είναι να τοποθετήσει έναν προσεδαφιστή, ο οποίος θα φέρει ένα σεισμόμετρο και ένα διατρητικό μηχάνημα μέτρησης της θερμότητας στο υπέδαφος του Άρη, με σκοπό να μελετηθεί η πρώιμη γεωλογική του εξέλιξη.
Πιο συγκεκριμένα, το “InSight”  πρόκειται να τοποθετήσει έναν απλό και σταθερό προσεδαφιστή στον Άρη με σκοπό να μελετήσει το βαθύ εσωτερικό του και να επιλύσει ένα βασικό πρόβλημα της επιστήμης των πλανητών και του Ηλιακού Συστήματος: την κατανόηση των διαδικασιών που διαμόρφωσαν τους πετρώδεις πλανήτες του εσωτερικού Ηλιακού Συστήματος (συμπεριλαμβανομένης της Γης) περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
Όμως το ρομποτικό όχημα, εντελώς απροσδόκητα, κατέγραψε για πρώτη φορά τον “ήχο” που βγάζει ο αρειανός άνεμος, όπως φυσά στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.
Ο ήχος από την επιφάνεια του Άρη γίνεται καλύτερα αντιληπτός στο ανθρώπινο αυτί χρησιμοποιώντας ηχείο subwoofer ή φορώντας ακουστικά.

ν

ν

Υπάρχει και μια δεύτερη έκδοση του ηχητικού αποσπάσματος με την ένταση σε υψηλότερη κλίμακα, όπου ο ήχος γίνεται περισσότερο αντιληπτός από το ανθρώπινο αυτί.

ν

ν

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται μάλλον για υπόηχο χαμηλής συχνότητας, ο οποίος καταγράφηκε από δύο διαφορετικά όργανα του διαστημικού σκάφους, που φέρει έναν υπερευαίσθητο εξοπλισμό.
ν

Το ρομποτικό όχημα “InSight” είναι στην πραγματικότητα ένα αυτοματοποιημένο γεωλογικό εργαστήριο. Τα ηλιακά πάνελ που φέρει έχουν έκταση 7 μέτρων το καθένα. Πηγή: NASA
ν

Απεικόνιση του ρομποτικού προσεδαφιστή όχημα “InSight” με τον υπερευαίσθητο εξοπλισμό. Πηγή: NASA
ν

Το βουητό του αρειανού ανέμου μπορεί να φαίνεται οικείο στο ανθρώπινο αυτί, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τι επίδραση θα είχε εάν στη θέση του “InSight” βρισκόταν ένας άνθρωπος.
Σε αντίθεση με τη Σελήνη όπου επικρατεί άπνοια, οι άνεμοι στον Άρη είναι συνεχείς και απλώς αυξομειώνεται η έντασή τους. Από απλό αεράκι μπορούν να μετατραπούν σε θυελλώδεις που σαρώνουν κυριολεκτικά την επιφάνεια του πλανήτη αλλάζοντας το τοπίο, όπως έχουν δείξει φωτογραφίες από τα διαστημόπλοια που περιπολούν κατά καιρούς γύρω από τον Άρη.
ν

Ο ρομποτικός βραχίονας του “InSight” καταγράφει τις δονήσεις που υφίστανται τα ηλιακά πάνελ των 7 μέτρων. Πηγή: NASA
ν

 


Translate this post