Πολεμική εμπλοκή Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κριμαία (vid)

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Νέα επικίνδυνη ένταση στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας ύστερα από την κατάληψη από τους Ρώσους τριών ουκρανικών πολεμικών πλοίων.

Η παρεμπόδιση από τους Ρώσους των τριών ουκρανικών πολεμικών έγινε στον Πορθμό του Κερτς. Πηγή: YouTube

ν

ΝΕΑ ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας με αφορμή ναυτικό επεισόδιο που σημειώθηκε την Κυριακή στον Πορθμό του Κερτς, ένα πέρασμα κοντά στην Χερσόνησο της Κριμαίας που χωρίζει την Μαύρη Θάλασσα από την Αζοφική Θάλασσα.
Το Κίεβο ισχυρίστηκε πως ρώσικο πλοίο άνοιξε πυρ εναντίον ουκρανικών πολεμικών σκαφών. Εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας δήλωσε πως ένα σκάφος έχει υποστεί ζημιές και τρεις ναύτες έχουν τραυματιστεί. Τα πληρώματα και των τριών σκαφών έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη Ρωσία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συγκάλεσε έκτακτο «πολεμικό συμβούλιο», όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης του Κιέβου.
Ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι τρία ουκρανικά πολεμικά πλοιάρια μπήκαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα, περνώντας από τη Μαύρη Θάλασσα στον Πορθμό του Κερτς (τον Κιμμέριο Βόσπορο των αρχαίων Ελλήνων), ωθώντας τις ρωσικές αρχές να αναπτύξουν δικά τους πλοία για να σταματήσουν «τους εισβολείς», όπως τα χαρακτήρισαν.
Οι ίδιες πηγές μετέδωσαν ότι η Μόσχα σήκωσε παράλληλα δύο στρατιωτικά αεροσκάφη αλλά και μαχητικά ελικόπτερα, για να ελέγξουν και από αέρος την κατάσταση που περιγράφηκε ως «πρόκληση».
ν

Ένα τάνκερ κάτω από τη γέφυρα του Κερτς φράζει το θαλάσσιο πέρασμα από τη Μαύρη Θάλασσα στην Αζοφική Θάλασσα, ύστερα από το ναυτικό επεισόδιο που αύξησε την ένταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν


ν

Όπως ανέφερε το Κίεβο, τα ουκρανικά πλοία είχαν σαλπάρει από την Οδησσό και διασχίζοντας τη Μαύρη Θάλασσα θέλησαν να περάσουν από τον Πορθμό του Κερτς για να φτάσουν στην Μαριούπολη της Ουκρανίας, στην Αζοφική Θάλασσα.
Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό επιτέθηκε στα πλοία, καταλαμβάνοντας δύο πολεμικά και ένα ρυμουλκό.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συγκάλεσε αμέσως έκτακτο πολεμικό συμβούλιο προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τις αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν.
Λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη του προέδρου με τους επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας, ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε ευρεία επίθεση με βαριά όπλα εναντίον φιλορωσικών δυνάμεων στο Ντόνετσκ. 
ν

Περίσκεψη και προβληματισμός στο πολεμικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στο Κίεβο. Photo: Reuters. Πηγή: Supplied
ν

Ουκρανοί αστυνομικοί φρουρούν την πρεσβεία της Ρωσίας στο Κίεβο. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, το ουκρανικό Ναυτικό ανακοίνωσε, επίσης, ότι ένα από τα σκάφη του επλήγη από τα πυρά και έχασε την ισχύ στις μηχανές του. Οι ουκρανικές Αρχές επισημαίνουν ότι τα τρία σκάφη δεν παραβίαζαν κανένα διεθνή κανονισμό επιχειρώντας να κινηθούν από την Οδησσό στη Μαριούπολη.
Η ερμηνεία που δίνει το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας είναι ότι η ένταση ξεκίνησε όταν η Ρωσία εμπόδισε τα τρία ουκρανικά πλοία να εισέλθουν στην Αζοφική Θάλασσα μέσω του Πορθμού του Κερτς, τοποθετώντας ένα τεράστιο εμπορικό πλοίο κάτω από μια γέφυρα που ελέγχει η Μόσχα.
ν

Δύο σκάφη του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού κοντά στην Κριμαία που από το 2014 αποτελεί ρωσικό έδαφος. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Η ρωσική ακτοφυλακή από την πλευρά της υποστήριξε ότι τρία πολεμικά σκάφη του ουκρανικού ναυτικού πραγματοποίησαν μη εξουσιοδοτημένη πλεύση σε ρωσικά χωρικά ύδατα στον Πορθμό του Κερτς.
Τα σκάφη έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς και όταν διατάχθηκαν να απομακρυνθούν, αρνήθηκαν να το πράξουν.
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) υποστηρίζει ότι τα τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, που είχαν φύγει από το ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ και κατευθύνονταν στον Πορθμό του Κερτς, επιστρέφουν αυτή τη στιγμή στο Μπερντιάνσκ.
Τα ρωσικά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγές του Κρεμλίνου υποστηρίζουν ότι το σημερινό σκηνικό ήταν προβοκάτσια, ήτοι στημένο από τους Ουκρανούς και τους υποστηρικτές τους (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ), προκειμένου να προκαλέσουν ένταση.
ν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού σε συνάντηση με στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Ανάπα κοντά στο Κερτς. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

Στο μεταξύ, το σύνολο των σκαφών επιφανείας του ουκρανικού Ναυτικού (14 σκάφη) εκ των οποίων μια φρεγάτα, ένα πλοίο αποβάσεων και 12 μικρότερες μονάδες, απέπλευσαν από τις βάσεις τους στην Ουκρανία.
Η Αεροπορία επίσης της Ουκρανίας βρίσκεται σε υψηλή ετοιμότητα.
ν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο απευθυνόμενος σε Ουκρανούς στρατιώτες. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι τουλάχιστον δύο πολεμικά αεροσκάφη Sukhoi Su-25 πετούσαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του περιστατικού, ενώ η ρωσική τηλεόραση ισχυρίστηκε ότι ελικόπτερα μάχης έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.
Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Αζοφική Θάλασσα και στο Στενό του Κερτς. «Ζητάμε αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση της έντασης», έγραψε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Oana Lungescu, στο Twitter.
ν


ν

«Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της στη ναυσιπλοΐα εντός των χωρικών υδάτων της.
»Καλούμε τη Ρωσία να εξασφαλίσει ανεμπόδιστη πρόσβαση στους ουκρανικούς λιμένες της Αζοφικής Θάλασσας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Ορισμένοι αναλυτές της σύγκρουσης στην Κριμαία δήλωσαν ότι η τελευταία επίθεση είναι ένα παράδειγμα της επιθετικότητας της Ρωσίας και ζήτησαν να επιβληθούν κυρώσεις.
ν


ν

 


Translate this post