«Εμπρός, Σουηδοί, ετοιμαστείτε για πόλεμο!»

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η κυβέρνηση της Σουηδίας διαμένει στα σπίτια ένα πολυσέλιδο φυλλάδιο, με το οποίο καλεί τους πολίτες να είναι έτοιμοι για πόλεμο.

ν

ΟΠΩΣ αναφέρει το Euronews, η σουηδική κυβέρνηση αποστέλλει αυτές τις μέρες φυλλάδια σε 4,8 εκατομμύρια νοικοκυριά στη χώρα αυτή της Σκανδιναβικής χερσονήσου, με τα οποία συμβουλεύει τους πολίτες να είναι έτοιμοι σε περίπτωση εχθρικής επίθεσης.
Ο πληθυσμός της Σουηδίας ανέρχεται σε 9,903 εκατομμύρια κατοίκους.
Το φυλλάδιο, με τίτλο “Τι πρέπει να κάνετε αν ξεσπάσει κρίση ή πόλεμος”, έχει ως στόχο να βοηθήσει τους Σουηδούς να προετοιμαστούν για «ένα σοβαρό ατύχημα, ακραίες καιρικές συνθήκες, ηλεκτρονική επίθεση ή στρατιωτική σύγκρουση».
Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός φορέας που είναι υπεύθυνος για τη σύνταξη και διανομή του φυλλαδίου.
Το ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο δημιουργήθηκε από την Σουηδική Υπηρεσία Πολιτικών Απροόπτων (Swedish Civil Contingencies Agency – MSB), εξηγεί πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η παροχή τροφίμων, νερού, θέρμανσης και επικοινωνιών στην περίπτωση που οι δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτουργούν σωστά. Υπάρχουν ειδικά τμήματα για τον εντοπισμό πλαστών ειδήσεων, τον τρόπο ανταπόκρισης στα σήματα συναγερμού και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι πολίτες να βοηθήσουν τις αμυντικές δυνάμεις της Σουηδίας.
«Έχουμε όλοι υποχρέωση να συμβάλουμε στην άμυνα της χώρας, λέει το φυλλάδιο. Όλοι από 16 έως 70 ετών είναι πιθανόν να κληθούν να βοηθήσουν σε περίπτωση «απειλής πολέμου ή πολέμου».
Να σημειωθεί ότι η Σουηδία δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο για περισσότερα από 200 χρόνια, ύστερα από την αναμέτρησή της με τη Νορβηγία το 1814.
ν

Το πολυσέλιδο φυλλάδιο με τίτλο “Om krisen eller kriget kommer” διανεμήθηκε από την Σουηδική Υπηρεσία Πολιτικών Απροόπτων. Image: Supplied
ν

Το φυλλάδιο των 20 σελίδων, το οποίο διακοσμημένο με σχέδια μαχών πεζικού, πολεμικών αεροσκαφών και τεθωρακισμένων, περιέχει επίσης οδηγίες σχετικά με τα είδη των τροφίμων που πρέπει να αποθηκεύσουν σε περίπτωση επίθεσης, ενώ υπενθυμίζει στους κατοίκους να έχουν πάντα απόθεμα από φιάλες νερού καθώς και ζεστά ρούχα και υπνόσακους.
Τέτοιες οδηγίες έχουν να σταλούν στους Σουηδούς πολίτες από τις ημέρες του Ψυχρού Πολέμου. Η προσάρτηση ωστόσο της Κριμαίας στη Ρωσίας το 2014 ήταν για κάποιες χώρες καμπανάκι συναγερμού, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας.
«Ακόμη και αν η Σουηδία είναι πολύ πιο ασφαλής από τις περισσότερες χώρες, εντούτοις υπάρχουν απειλές», δήλωσε ο επικεφαλής της MSB, Dan Eliasson, στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Παρ’ όλο που η Ρωσία δεν έχει απειλήσει ποτέ τη Σουηδία, η Στοκχόλμη έχει εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα, ενώ επέστρεψε στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, καθώς και στην τοποθέτηση μόνιμων στρατευμάτων στο σουηδικό νησί Γκότλαντ (Gotland) στη Βαλτική.
«Η σουηδική κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντικές υπό το πρίσμα της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας σε όλο τον κόσμο», αναφέρει το δελτίο τύπου της MSB αναφορικά με το γιατί το φυλλάδιο κυκλοφόρησε τώρα.
Και για να διαλύσει κάθε ιδέα του φόβου απέναντι σε μια ξένη απειλή, το φυλλάδιο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα: «Αν η Σουηδία δεχτεί επίθεση από άλλη χώρα, δεν θα παραδοθούμε ποτέ. Όλες οι πληροφορίες ότι δεν θα υπάρξει αντίσταση είναι παραπλανητικές».
Όπως λέει και η παροιμία: «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

 


Translate this post