Μοντέλο πέθανε ύστερα από 12 ώρες δουλειάς

Κατηγορία NEWS, Γυναίκα, Κοινωνία

ΜΟΔΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια Ρωσίδα έφηβη κατέρρευσε και πέθανε από εξάντληση ύστερα από μια μαραθώνια επίδειξη μόδας που κράτησε 12 ώρες.

Πέθανε από υπερκόπωση. Το μοντέλο Βλάντια Ντίβα, 16 ετών. Πηγή: Instagram
ν

ΕΝΑ 16χρονο κορίτσι από τη Ρωσία, που δούλευε σαν μοντέλο σε επιδείξεις μόδας, κατέρρευσε και έπεσε σε κώμα ύστερα από μια εξαντλητική επίδειξη μόδας διάρκειας 12 ωρών στη Σαγκάη.
Το νεαρό μοντέλο βρισκόταν εδώ και τρεις μήνες στην Κίνα, παρουσιάζοντας τις δημιουργίες του οίκου στον οποίο δούλευε, σε διάφορες πόλεις με συνεχείς και πολύωρες επιδείξεις.
Η Βλάντια Ντίβα (Vlada Dzyuba), 16 ετών, κατέρρευσε στην τελευταία επίδειξη και έπεσε σε κώμα, χωρίς οι γιατροί να μπορέσουν να τη συνεφέρουν. Πέθανε δύο μέρες αργότερα. Η νεκροψία έδειξε ότι είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα.
Τον τελευταίο καιρό ένιωθε μεγάλη εξάντληση, απέφευγε όμως να ζητήσει ιατρική βοήθεια, γιατί, όπως έλεγε, είχε «σύμβαση δουλείας», κι ένας σκλάβος δεν πρέπει να αρρωσταίνει ποτέ.
Ένας ανήλικος δεν επιτρέπεται να εργάζεται πάνω από 30 ώρες την εβδομάδα. Το συμβόλαιο εργασίας που είχε υπογράψει η Βλάντια προέβλεπε εργασία 3 ωρών την εβδομάδα, στην πράξη όμως η ανήλικη κοπέλα αναγκαζόταν να δουλεύει πάνω από 70 ώρες χωρίς διακοπή, με αμοιβή περίπου 10 δολάρια τη μέρα.
ν

Η Βλάντια Ντίβα αναγκάστηκε να πάει να εργαστεί στην Κίνα, επειδή το συμβόλαιο που είχε με το πρακτορείο μοντέλων δεν αναγνωριζόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας του εμπάργκο που έχει κηρύξει η ΕΕ στη Ρωσία. Image: Supplied
ν

Πιο συγκεκριμένα, η Βλάντια Ντίβα είχε όνειρο να γίνει supermodel. Και δούλευε όσο περισσότερο μπορούσε για να τα καταφέρει. Είχε υπογράψει συμβόλαιο τριών μηνών με την εταιρεία Smirnoff Models, που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη, με αμοιβή 8,27 δολάρια τη μέρα, ή 7 ευρώ. Ήταν μοντέλο ρούχων και κοσμημάτων.
Πολλές νεαρές Ρωσίδες πηγαίνουν στην Κίνα για να δουλέψουν ως μοντέλα, δίχως να γνωρίζουν πόσο σκληρές είναι εκεί οι συνθήκες δουλειάς και ότι στην Κίνα ο θάνατος ενός εργαζόμενου δεν είναι ούτε σπάνιο φαινόμενο ούτε κάτι που προκαλεί εντύπωση.
Ωστόσο, η Μόσχα έκανε επίσημο διάβημα στις κινεζικές αρχές, ζητώντας να πληροφορηθεί τα ακριβή αίτια του θανάτου, αλλά και τις συνθήκες δουλειάς κατά τη διάρκεια της διαμονής της άτυχης κοπέλας στην Κίνα.
ν


Το νεαρό μοντέλο δούλευε 12 και 13 ώρες τη μέρα, με αμοιβή περίπου 10 δολάρια τη μέρα. Πηγή: Instagram
ν

Όπως αναφέρουν οι Siberian Times, το νεαρό μοντέλο είχε παρουσιάσει πυρετό πριν αρχίσει η επίδειξη, αλλά δεν τολμούσε να μην ανέβει στην πασαρέλα.
Όπως ανέφερε η μητέρα της, Οξάνα, η Βλάντια της τηλεφώνησε για να της πει σε ποια κατάσταση βρισκόταν.
«Μαμά, είμαι τόσο κουρασμένη… Θέλω τόσο πολύ να κοιμηθώ…»
Αυτή πρέπει να ήταν η αρχή της ασθένειας. Στη συνέχεια ανέβασε πυρετό.
«Δεν μπορούσα να κοιμηθώ», λέει η μητέρα της. «Συνεχώς την καλούσα και την ικέτευα να πάει στο νοσοκομείο».
Η Οξάνα προσπάθησε να πάρει βίζα για να επισκεφθεί την κόρη της, αλλά ήταν πλέον αργά. Οι δείκτες του ρολογιού της ζωής της Βλάντια έτρεχαν ήδη αντίστροφα.
Η επικεφαλής του γραφείου μοντέλων στο Περμ της Ρωσίας, Ελβίρα Ζαΐτσεβα, είπε ότι «κανείς δεν περίμενε να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα».
«Τώρα θερίζουμε αυτό που σπείραμε».
Ομολόγησε ότι δεν ήλεγξε τον ιατρικό φάκελο της Βλάντια, ούτε τη σύμβαση εργασίας για να δει αν είχε την κατάλληλη ιατρική ασφάλιση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Περμ Pavel Mikov, ερευνά προσωπικά το θάνατο του άτυχου κοριτσιού.

 


 

Translate this post