Εξωγήινο διαστημόπλοιο ψάχνει στο διάστημα για ζωή – τη δική μας!

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα, Εξωγήινη Έρευνα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Καθηγητής του Χάρβαρντ ισχυρίζεται ότι το ασυνήθιστο αντικείμενο που ονομάζεται “Ομουαμούα” είναι εξωγήινο ηλιακό όχημα που έχει σταλεί στο διάστημα για να βρει ζωή – τη δική μας!

Το άγνωστο αντικείμενο που εντόπισαν οι αστρονόμοι τη νύχτα της 19ης Οκτωβρίου 2017 χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο William Herschel. Photo: Queen’s University Belfast/William Herschel Telescope. Πηγή: Supplied

ν

ΕΝΑ ασυνήθιστο αντικείμενο που ταξιδεύει στα βάθη του διαστήματος εντόπισαν αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο Κουίνς στο Μπέλφαστ, χρησιμοποιώντας το 4,20 μέτρων οπτικό τηλεσκόπιο που φέρει το όνομα του Βρετανού αστρονόμου και μουσικού Ουίλιαμ Χέρσελ. Το τηλεσκόπιο βρίσκεται στο Observatorio del Roque de los Muchachos του νησιού Λα Πάλμα στις Καναρίους Νήσους.
Πρόκειται για τον πρώτο διαστρικό επισκέπτη που εντοπίστηκε να κινείται πίσω από τον Ήλιο τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Οι αστρονόμοι ονόμασαν το ασυνήθιστο αυτό αντικείμενο «Ομουαμούα»(Oumuamua) – από τη διάλεκτο των ιθαγενών της Χαβάης για τον αγγελιοφόρο.
Μην μπορώντας να εξηγήσουν την παρουσία του, οι αστρονόμοι υπέθεσαν αρχικά ότι ήταν κομήτης. Σύντομα όμως άλλαξαν γνώμη και είπαν ότι είναι ένας εξωηλιακός αστεροειδής ή μικρός πλανήτης. Ως γνωστόν, οι «δικοί μας» αστεροειδείς προέρχονται από δύο ζώνες που βρίσκονται εντός ηλιακού συστήματος: από την Κύρια Ζώνη Αστεροειδών και τη Ζώνη του Κάιπερ.
Το παράξενο όμως αντικείμενο δεν προέρχεται από καμία από αυτές τις ζώνες. Έρχεται από το βαθύ διάστημα. Τι είναι τότε;
Οι παρατηρήσεις που ακολούθησαν με το τηλεσκόπιο Pan-STAARS-1 που βρίσκεται στη Χαβάη επιβεβαίωσαν ότι το αντικείμενο έχει πολύ περίεργα χαρακτηριστικά.
Κατ’ αρχήν το αντικείμενο είναι επίμηκες σε σχήμα πούρου. Έχει μήκος περίπου ένα χιλιόμετρο και πλάτος 200 μέτρα. Έχει επίσης ένα περίεργο κοκκινωπό χρώμα. Όσο για τις ιδιότητές του, το κάνουν να είναι κάτι μεταξύ κομήτη και αστεροειδή.
ν

Το ασυνήθιστο αντικείμενο «Ομουαμούα» δεν είναι ούτε διαστημικός βράχος ούτε κομήτης ούτε μικρός πλανήτης. Τότε τι είναι; Πηγή: NASA
ν

Τα περίεργα δεν σταματούν εδώ. Το «Ομουαμούα», που κινείται με ταχύτητα 40.000 χλμ. την ώρα, έχει συμπεριφορά ενός αεροσκάφους τζετ: μπορεί να μειώσει ή να αυξήσει την ταχύτητά του «κατά βούληση».
Όταν εισήλθε στο ηλιακό μας σύστημα φάνηκε να «σβήνει τις μηχανές» και να χρησιμοποιεί για την κίνησή του τα βαρυτικά πεδία των πλανητών. Όταν τελείωσε την «εξερεύνηση», ανέπτυξε ταχύτητα –άγνωστο πώς– για να εξέλθει από το ηλιακό μας σύστημα.
ν

Η παραβολική τροχιά που ακολούθησε το «Ομουαμούα» περνώντας από το εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Να σημειωθεί ότι εξαιτίας της κίνησής του το περίεργο σώμα φαίνεται να αναβοσβήνει όπως ένα φλας.
Ακολούθησαν πολύμηνες αναλύσεις της τροχιακής συμπεριφοράς του από διάφορα ερευνητικά κέντρα με τη χρήση του διαστημικού τηλεσκόπιου Hubble, αλλά και από το πρόγραμμα SETI – το Ινστιτούτο Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης. Όλες οι αναλύσεις κατέληξαν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: κανείς δεν γνωρίζει τι είναι.
Το βίντεο της NASA που ακολουθεί δείχνει την αμηχανία των αστρονόμων της NASA για το ασυνήθιστο αυτό ουράνιο σώμα.

ν

ν

Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Τώρα, μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από δύο αστροφυσικούς αναφέρει ότι πρόκειται για… διαστημόπλοιο που στάλθηκε προς αναζήτηση ζωής από έναν εξωγήινο πολισμό και ότι κινείται κάνοντας χρήση της ηλιακής ενέργειας!
Η μελέτη που επιγράφεται “Could Solar Radiation Pressure Explain ‘Oumuamua’s Peculiar Acceleration” (Η πίεση της ηλιακής ακτινοβολίας εξηγεί την παράξενη επιτάχυνση του Ομουαμούα), υπογράφεται από τον αστρονόμο Shmuel Bialy του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Abraham Loeb.
Όπως γράφουν στη μελέτη τους οι δύο ερευνητές «οτιδήποτε ασυνήθιστο στο Ομούαμούα θα πρέπει να εξετάζεται πλέον υπό το πρίσμα ενός ηλιακού πλοίου τεχνητής προέλευσης», όπως το ιαπωνικό διαστημόπλοιο IKAROS.
Με άλλα λόγια, σαν ένα μη επανδρωμένο εξωγήινο διαστημόπλοιο.
ν

Το IKAROS (Interplanetary Kite-craft Accelerated by Radiation Of the Sun) είναι ένα πειραματικό σκάφος της ιαπωνικής JAXA που χρησιμοποιεί με επιτυχία την τεχνολογία των ηλιακών ιστίων για να κινείται στον διαπλανητικό χώρο. Image: Supplied

ν

Εξωγήινο διαστημόπλοιο

Όλα τα στοιχεία συνηγορούν πως πρόκειται για τεχνητή κατασκευή. Το υλικό από το οποίο αποτελείται έχει ασυνήθιστα υψηλή πυκνότητα, που εξηγείται μόνο αν δεχτούμε ότι το ασυνήθιστο αντικείμενο είναι κατασκευασμένο από βράχο και μέταλλο.
Πολλοί επιστήμονες αρχίζουν να πιστεύουν πως το Ομούαμούα φέρει στα πλάγια μικρούς κινητήρες που του επιτρέπουν να αποκτά παραβολική τροχιά, όποτε χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο.
Η άποψη αυτή φαίνεται να υποστηρίζεται από το γεγονός πως όταν το παράξενο αντικείμενο άρχισε να απομακρύνεται από το ηλιακό μας σύστημα, δεν φάνηκε κανένα νέφος αερίων να περιστρέφεται ως ουρά στον ηλιακό άνεμο.
Η φασματική ανάλυση που έκαναν οι επιστήμονες για να προσδιορίσουν τα συστατικά του κατέληξε σε αδιέξοδο. Η σύνθεση των χημικών ουσιών που επηρεάζουν τα χρώματά του ήταν πολύ πιο περίπλοκη από το αναμενόμενο.
Η κυριότερη όμως ένδειξη προήλθε από την κίνησή του. Μόλις βγήκε εκτός ηλιακού συστήματος, άρχισε να επιταχύνει, κάτι πρωτόγνωρο αφού όταν ένα σώμα απομακρύνεται η ταχύτητά του επιβραδύνεται.
Με το Ομούαμούα συνέβη το αντίθετο. Επιβράδυνε μόλις εισήλθε στο ηλιακό σύστημα και επιτάχυνε μόλις βγήκε από αυτό

ν

ν

Οι αστρονόμοι του Χάρβαρντ επισημαίνουν τέλος πως παρ’ όλες τις επιβραδύνσεις και επιταχύνσεις δεν άλλαξε τίποτε όσον αφορά τη φύση της περιστροφής του περίεργου αντικειμένου.
Με βάση αυτές τις «ανωμαλίες», οι Bialy και Loeb καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μόνο μια άλλη βιώσιμη εναλλακτική λύση: ότι πρόκειται για ένα μηχανικό ηλιακό ιστιοφόρο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί το φως των άστρων για την κίνησή του στο διάστημα.
ν

 


Translate this post