Αρχαία Πομπηία: Ξαναγράφοντας την ιστορία (Βίντεο)

Κατηγορία Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Μια επιγραφή σε τοίχο της Πομπηίας ίσως αλλάξει την ιστορία της θρυλικής πόλης που θάφτηκε κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα.

Αυτή η επιγραφή με μαύρα γράμματα που ανακαλύφθηκε σε τοίχο της Πομπηίας εντυπωσιάζει τους ιστορικούς. Image: Supplied

ν

ΔΥΟ μήνες αργότερα ενδέχεται να έγινε η φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου που κατέστρεψε την Πομπηία, μια πόλη 30.000 κατοίκων, στις ακτές της Καμπανίας, στην πλευρά της Τυρρηνικής θάλασσας, κοντά στη σημερινή Νάπολη.
Έως τώρα ιστορικοί και αρχαιολόγοι τοποθετούσαν την έκρηξη του ηφαιστείου στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ. Η επιγραφή όμως που ανακαλύφθηκε την τοποθετεί δύο μήνες αργότερα.
Η επιγραφή αναφέρει μια συγκεκριμένη ημερομηνία: την «16η ημέρα πριν από τις καλένδες του Νοεμβρίου», που σημαίνει ότι η έκρηξη έγινε στις 17 Οκτωβρίου.
Η επιγραφή εντοπίστηκε κατά τις ανασκαφές στο αποκαλούμενο «Regio V» της αρχαίας πόλης και κάνει ιστορικούς και αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι η έκρηξη του Βεζούβιου που ισοπέδωσε την Πομπηία ίσως να έγινε τελικά τον Οκτώβριο και όχι τον Αύγουστο του 79 μ.Χ.
«Είναι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, η 16η ημέρα πριν από τις καλένδες του Νοεμβρίου, που σημαίνει 17 Οκτωβρίου. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια εβδομάδα πριν την έκρηξη και άρα η ημερομηνία να μην είναι πια η 24η Αυγούστου αλλά η 24η Οκτωβρίου. Ήταν μια επιγραφή με κάρβουνο, σκοπός δεν ήταν να διατηρηθεί και, πάνω απ’ όλα, είναι σε ένα δωμάτιο όπου γίνονταν εργασίες. Ήταν σπίτι κατοικημένο και μόνο στο δωμάτιο αυτό και στον κήπο γινόταν ανακαίνιση», εξηγεί ο Μάσιμο Οσάνα, γενικός διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου Πομπηίας.
ν

Η επιγραφή που αποκαλύπτει τα μυστικά της έκρηξης. Δεξιά: τα ερείπια της Πομπηίας με τον Βεζούβιο στο βάθος. Image: Supplied

ν

ν

Η ημερομηνία της 24ης Αυγούστου προέκυψε από την αφήγηση του Πλίνιου του Νεότερου, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας της έκρηξης και την περιέγραψε 20 χρόνια μετά, σε δύο επιστολές προς τον φίλο του, τον Ρωμαίο ιστορικό Τάκιτο.
Ήδη στοιχεία που είχαν έρθει στο φως σε προηγούμενες ανασκαφές καταδείκνυαν πως η καταστροφή της Πομπηίας ίσως να μην έγινε καλοκαίρι.
Πριν από λίγες μέρες, στο ίδιο τμήμα του Αρχαιολογικού Πάρκου, το «Regio V», οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μια αυλή με εξαιρετικά διατηρημένες τοιχογραφίες μοναδικής ομορφιάς.
Πρόκειται για χώρο λατρείας μιας αρχαίας θεότητας και ήδη αποκαλείται «ο μαγικός κήπος».
ν

Δύο συντηρητές καθαρίζουν μια τοιχογραφία που βρέθηκε πρόσφατα στο «Regio V» της αρχαίας πόλης. Image: Supplied
ν

 


Translate this post