Πίνακας 1,14 εκατομμυρίων ευρώ γίνεται χαρτοπόλεμος

Κατηγορία NEWS, Παράξενα, Τέχνες

ΤΕΧΝΕΣ/ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

• Ένας διάσημος πίνακας έγινε κομματάκια, καθώς ο καλλιτέχνης είχε ενσωματώσει στο έργο έναν μηχανισμό καταστροφής εγγράφων.

• Ποιος είναι ο μυστηριώδης Μπάνκσι; Είναι ο κύριος της φωτογραφίας που υπάρχει στο τέλος του άρθρου;

Αμέσως μόλις πωλήθηκε 1,14 εκατομμύρια ευρώ, το διάσημο έργο του Μπάνκσι άρχισε να γίνεται κομματάκια. Image: Supplied

ν

ΟΙ ΛΟΝΔΡΕΖΟΙ φιλότεχνοι απολάμβαναν την συγκίνηση που προκαλεί μια δημοπρασία στον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο, όταν το διάσημο “Το Κορίτσι με το Μπαλόνι”, έργο ενός γνωστού αλλά μυστηριώδους καλλιτέχνη που λέγεται Μπάνκσι (Banksy), μόλις πωλήθηκε 1,14 εκατομμύρια ευρώ (1 εκατ. λίρες), άρχισε να γλιστρά από την κορνίζα του και να γίνεται χαρτοπόλεμος.
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Μπάνκσι σε μήνυμα που έστειλε, πριν από καιρό είχε εγκαταστήσει στην κορνίζα ένα αθέατο μηχανισμό καταστροφής εγγράφων, ώστε να προσφέρει στον αγοραστή του έργου του την ύστατη απόλαυση: αυτήν της καταστροφής ενός διάσημου έργου τέχνης.
Με αυτή του την πράξη, ο μυστηριώδης καλλιτέχνης, του οποίου τα έργα έχουν γίνει διάσημα σε όλο τον κόσμο, αλλά ο ίδιος διατηρεί την ανωνυμία του, αποδεικνύεται οπαδός της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας που επιτάσσει ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι δέσμιος των υλικών αγαθών.

ν

ν

Η δημοπρασία έγινε το Σάββατο. Τη Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου, ο παγκοσμίου φήμης αντάρτης-καλλιτέχνης, του οποίου η ταυτότητα παραμένει άγνωστη, δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Instagram ένα βίντεο που εξηγεί πώς εγκατέστησε τη μηχανή καταστροφής στην κορνίζα του έργου δίχως να το μάθει κανείς.
ν

Ο Μπάνκσι, καλυμμένος με κουκούλα, τοποθετεί τη μηχανή καταστροφής εγγράφων στο πίσω μέρος του έργου. Image: Banksy
ν

Οι παρευρισκόμενοι στον οίκο πλειστηριασμών παρακολουθούν την καταστροφή του έργου τέχνης με ανάμεικτα συναισθήματα. Image: Banksy
ν

Η μεγαλοπρεπής στιγμή της αυτοκαταστροφής του έργου μπροστά στους άναυδους θεατές. Image: Banksy
ν

Το περίφημο έργο “Το Κορίτσι με το Μπαλόνι” έγινε χαρτοπόλεμος. Image: Banksy
ν

Μέλη του οίκου πλειστηριασμών προσπαθούν να ξεκρεμάσουν τον πίνακα για να σώσουν το έργο που καταστρέφεται. Image: Banksy
ν

Μια μέρα μετά από έναν πλειστηριασμό στους Sotheby’s, ο Μπάνκσι ανέβασε στο site του αυτή την εικόνα με τα λόγια: “I Can’t Believe You Morons Actually Buy This Shit”. Image: Banksy
ν

Έργο του Μπάνκσι από τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έκθεση του Βρετανού καλλιτέχνη, με τίτλο “Dismaland”, που έγινε στο κέντρο Tropicana στο Weston-super-Mare της κομητείας Σόμερσετ. Photo: PA. Πηγή: Supplied
ν

Η άλλοτε επαναστατική Γαλλία σήμερα. Ο Μπάνκσι είναι γνωστός για τις καταγγελίες που κάνει μέσω των έργων του. Αυτό το γκραφίτι το σχεδίασε σε τοίχο απέναντι από την Γαλλική πρεσβεία στο Λονδίνο. Το έργο απεικονίζει το νεαρό κορίτσι από το γνωστό μιούσικαλ “Les Miserables” με δάκρυα στα μάτια, από το δοχείο δακρυγόνων που βρίσκεται κάτω από αυτήν. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

Ποιος είναι ο μυστηριώδης καλλιτέχνης;

Ο Μπάνκσι είναι ένας καλλιτέχνης του δρόμου. Διαφέρει ωστόσο από τους άλλους ζωγράφους στο ότι τα έργα του διακρίνονται για την ευαισθησία τους, έχουν εντυπωσιακή θεματολογία και είναι άρτια, πράγμα που δείχνει ώριμο ζωγράφο. Ο Μπάνκσι είναι ένας σύγχρονος Ντωμιέ.
Πολλοί λένε ότι μέσα στην αίθουσα των Sotheby’s παρευρισκόταν ο ίδιος ο Μπάνκσι που μόλις είδε το έργο να καταστρέφεται, άρχισε να ζητωκραυγάζει. Αποκαλύπτουν μάλιστα και την ταυτότητά του. Λένε πως πίσω από το ψευδώνυμο κρύβεται ο Ρόμπιν Κάνιγχαμ (Robin Gunningham) κάτοικος του Μπρίστολ και γνωστός σκιτσογράφος.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο έχουν καταλήξει επίσης στο συμπέρασμα ότι ο Κάνιγχαμ είναι πιθανότατα ο θρύλος της τέχνης του δρόμου. Ωστόσο ο ίδιος το αρνείται.
ν

Είναι αυτός ο μυστηριώδης Μπάνκσι;

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στην αίθουσα πλειστηριασμών Sotheby’s ήταν και αυτός ο κύριος που άρχισε να ζητωκραυγάζει μόλις είδε το έργο να καταστρέφεται. Πρόκειται για τον μυστηριώδη Μπάνκσι; Πηγή: Twitter
ν

Ο μυστηριώδης άνδρας δεν παρέλειψε να απαθανατίσει το κουρέλιασμα του έργου. Πηγή: Twitter
ν

Κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική ταυτότητα του καλλιτέχνη. Το βέβαιο είναι ότι ο Μπάνκσι είναι παγκόσμιος, αφού ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό για να κάνει κοινωνικές και πολιτικές «δηλώσεις» μέσω των έργων του.
ν

Γκραφίτι του Μπάνκσι στην πόλη της Νέας Υόρκης. Image: Supplied
ν

Γκραφίτι του Μπάνκσι σε τοίχο του Παρισιού. Image: Supplied
ν

Θα μπορούσε να ήταν ένας καλοπληρωμένος καλλιτέχνης. Όμως ο Μπάνκσι ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο στηλιτεύοντας τα κακώς κείμενα της εποχής μας: τους πολέμους, την προσφυγική κρίση, την παιδική φτώχεια, την ανεργία, την καταστροφή του περιβάλλοντος.
ν

Ο Μπάνκσι τιμά τον Στηβ Τζομπς. Το έργο αυτό το φιλοτέχνησε το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 στην είσοδο του στρατοπέδου προσφύγων στο Καλαί της Γαλλίας. Photo: AP/Michel Spingler. Πηγή: Supplied
ν

Παρ’ όλα αυτά δεν είναι κάποιος φτωχός, όπως οι περισσότεροι καλλιτέχνες του δρόμου. Το περιοδικό Forbes εκτιμά ότι η περιουσία του ανέρχεται στα 14 εκατομμύρια λίρες στερλίνες (16 εκατ. ευρώ). Ο ίδιος είπε ότι λυπάται γι’ αυτό και ότι θα προτιμούσε τα έργα του να μην έχουν καμιά αξία.
Μετά την καταστροφή του Σαββάτου, δανείστηκε μια φράση του Πικάσο για να σχολιάσει το επεισόδιο στο Instagram: «Η ανάγκη για καταστροφή είναι επίσης μια δημιουργική ανάγκη».
ν

Μια άλλη τοιχογραφία του Μπάνκσι απεικονίζει έναν εργάτη να ξηλώνει ένα από τα άστρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πηγή: Supplied
ν

Το διάσημο κορίτσι με τα μπαλόνια στο ισραηλινό διαχωριστικό τείχος στη Δυτική Όχθη. Πηγή: Supplied
ν

 


Translate this post