Οι φετινοί νικητές των βραβείων Όσκαρ (βίντεο)

Κατηγορία Τέχνες

ΤΕΧΝΕΣ

Youmagazine Newsroom

 

Στη «Μορφή του νερού» το βραβείο καλύτερης ταινίας, στον Γκάρι Όλντμαν το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του ως Ουίνστον Τσώρτσιλ στην «Πιο σκοτεινή ώρα».

Απονεμήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας τα 90ά Βραβεία Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Image: Supplied
ν

Η ΤΑΙΝΙΑ «Η μορφή του νερού» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, ένα σκοτεινό και αλληγορικό παραμύθι με φόντο τον Ψυχρό Πόλεμο στην Αμερική του 1962, αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής στην 90ή τελετή απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που πραγματοποιήθηκε στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες, με παρουσιαστή για δεύτερη συνεχή χρονιά τον Αμερικανό τηλεοπτικό παρουσιαστή και κωμικό Τζίμι Κίμελ.
«Όταν ήμουν παιδί στο Μεξικό, έβλεπα ταινίες του κλασικού σινεμά. Κι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μου είπε, αν ανέβεις απόψε στη σκηνή, να νιώσεις μέρος αυτής της κληρονομιάς και να είσαι περήφανος. Αφιερώνω το βραβείο στους νέους που μας δείχνουν πώς γίνονται τα πράγματα, σε όλες τις χώρες. Μεγαλώνοντας στο Μεξικό, ποτέ δεν πίστευα ότι θα μου συνέβαινε κάτι τέτοιο και μου συνέβη. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία για να μιλήσετε για όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα, μπορείτε να το κάνετε. Αυτή είναι μια πόρτα, κλοτσήστε την και μπείτε!» είπε στον ευχαριστήριο λόγο του ο Μεξικανός σκηνοθέτης.

ν

ν

Η τελετή δεν επιφύλαξε ιδιαίτερες εκπλήξεις, αφού στις κύριες κατηγορίες επικράτησαν τα φαβορί, με τη «Μορφή του νερού» να κερδίζει τέσσερα από τα 13 βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφια, ανάμεσά τους αυτά της Σκηνοθεσίας και της Καλύτερης Ταινίας, ενώ η «Δουνκέρκη» του Κρίστοφερ Νόλαν επικράτησε στις πιο τεχνικές κατηγορίες (Μοντάζ, Μοντάζ Ήχου και Μιξάζ Ήχου).
Το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου πήρε ο Γκάρι Όλντμαν για την ερμηνεία του ως Ουίνστον Τσώρτσιλ στην «Πιο σκοτεινή ώρα» του Τζο Ράιτ, και το βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για την ερμηνεία της στις «Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι», του Μάρτιν ΜακΝτόνα, στην οποία υποδύεται μια μητέρα που ζητά εκδίκηση από την τοπική αστυνομία επειδή δεν κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τον βιαστή και δολοφόνο της κόρης της.
«Ζω χρόνια στην Αμερική και είμαι ευγνώμων για τα δώρα που μου έδωσε. Το σπίτι μου, την οικογένειά μου και τώρα το Όσκαρ. Οι ταινίες έδωσαν ένα όνειρο σ’ ένα αγόρι από το Σαουθάμπτον», είπε ο Γκάρι Όλντμαν και ευχαρίστησε τον Τζο Ράιτ, όλους τους συντελεστές της ταινίας, αλλά και τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, που υπήρξε «τόσο καλή παρέα σ’ αυτή τη διαδρομή», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη, ευχαρίστησε τη μητέρα του, που γίνεται 99 χρονών σε λίγο καιρό, για την αγάπη και τη στήριξή της.

ν

ν

Πρόκειται για το πρώτο Όσκαρ που κερδίζει ο Βρετανός ηθοποιός, αφού παρά την ερμηνευτική του δεινότητα και την επιτυχημένη καριέρα του, ο Όλντμαν έγινε για πρώτη φορά υποψήφιος για ένα από τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου μόλις το 2011 για την ταινία «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι».
ν

Το βραβείο στην Φράνσις ΜακΝτόρμαντ απένειμαν η Τζόντι Φόστερ και η Τζένιφερ Λόρενς. Image: Supplied
ν

«Έχω κάποια πράγματα να πω. Ευχαριστώ τον Μάρτιν ΜακΝτόνα! Δες τι έκανες. Είμαστε ένα μάτσο αναρχικοί, αλλά τα καταφέρνουμε καλά», είπε η ΜακΝτόρμαντ και κάλεσε όλες τις γυναίκες που ήταν υποψήφιες, σε κάθε κατηγορία, να σηκωθούν όρθιες. «Μη μας μιλάτε απλά απόψε στο πάρτι. Καλέστε μας στα γραφεία σας να μιλήσουμε για τη δουλειά μας», τόνισε.
Πρόκειται για το δεύτερο Όσκαρ στην καριέρα της 61χρονης Αμερικανίδας ηθοποιού εικοσιένα χρόνια μετά τη νίκη της για το «Fargo» των αδελφών Κοέν.

ν

ν

Η Άλισον Τζάνεϊ κέρδισε το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο ρόλο της καταπιεστικής μητέρας της αθλήτριας καλλιτεχνικού πατινάζ Τόνια Χάρντινγκ στο «Εγώ, η Τόνια» του Κρεγκ Γκιλέσπι.
Η 59χρονη ηθοποιός χρειάστηκε να παίξει σε πάνω από 100 ταινίες προτού προταθεί για πρώτη φορά στην καριέρα της για κάποιο χρυσό αγαλματίδιο. «Τα έκανα όλα μόνη μου», αστειεύτηκε η Αλισον Τζάνεϊ και ευχαρίστησε την «οικογένεια της ταινίας», όλους τις συνυποψήφιές της και την Τζόαν Γούντγουορντ που της έδωσε κουράγιο παλιότερα για να κυνηγήσει μια καριέρα στην υποκριτική.
Ο Σαμ Ρόκγουελ αναδείχθηκε νικητής στην κατηγορία του Β’ Αντρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι», όπου υποδύεται έναν βίαιο ρατσιστή αστυνομικό.
ν

Οι παρουσιαστές των 90ών Όσκαρ Φέι Ντάναγουεϊ και Γουόρεν Μπίτι έκαναν αυτή τη φορά σωστά τη δουλειά τους. Image: Supplied
ν

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου απέδειξε ότι έχει χιούμορ επιλέγοντας για δεύτερη χρονιά τον Γουόρεν Μπίτι και τη Φέι Ντάναγουεϊ να παρουσιάσουν ξανά το Βραβείο για την Καλύτερη Ταινία, αυτή τη φορά σωστά.
Ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο πήρε το φάκελο με το αποτέλεσμα και τον κοίταξε για να σιγουρευτεί ότι είναι ο ίδιος νικητής δείχνοντας τον στη συνέχεια στο κοινό, προτού προχωρήσει στον ευχαριστήριο λόγο του.
ν

Οι νικητές των βραβείων

Καλύτερης Ταινίας: Η «Μορφή του νερού» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο.
Σκηνοθεσίας: Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο για τη «Μορφή του νερού».
Α’ Ανδρικού Ρόλου: Γκάρι Όλντμαν για την ταινία «H πιο σκοτεινή ώρα».
A’ Γυναικείου Ρόλου: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για την ταινία «Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι».
Β’ Γυναικείου Ρόλου: Άλισον Τζάνεϊ για το «Εγώ, η Τόνια».
Β’ Ανδρικού Ρόλου: Σαμ Ρόκγουελ για τις «Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι».   
Πρωτότυπου Σεναρίου: Τζόρνταν Πιλ για το «Τρέξε!».
Διασκευασμένου Σεναρίου: Τζέιμς Άιβορι για το «Να με φωνάζεις με το όνομά σου».
Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: «Icarus» των Μπράιαν Φόγκελ και Νταν Κόγκαν, παραγωγή Netflix.
Ξενόγλωσσης Ταινίας: «Μια φανταστική γυναίκα» του Σεμπάστιαν Λέλιο.
Καλύτερου Τραγουδιού: «Remember Me» των Κρίστεν Αντερσον-Λόπεζ και Ρόμπερτ Λόπεζ από την ταινία «Coco».
Καλύτερης Φωτογραφίας: Ρότζερ Ντίκινς, για το «Blade Runner 2049».
Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων: «Coco».
Καλύτερης Μουσικής: Αλεξάντρ Ντεσπλά για τη «Μορφή του νερού».
Καλύτερου Μοντάζ: Λι Σμιθ για τη «Δουνκέρκη».
Καλύτερων Οπτικών Εφέ: Τζον Νέλσον, Γκερντ Νέφζερ, Πολ Λάμπερτ και Ρίτσαρντ Ρ. Χούβερ για το «Blade Runner 2049».
Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: «Heaven Is a Traffic Jam on the 405», του Φρανκ Στίφελ.
Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας: «The Silent Child» των Κρις Όβερτον και Ρέιτσελ Σέντον.
Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: Πολ Ντέναμ Όστερμπερι, Σέιν Βιό, Τζέφρι Α. Μέλβιν για τη «Μορφή του νερού».
Κοστουμιών: Μαρκ Μπρίτζες για την «Αόρατη κλωστή».
Μοντάζ Ήχου: Ρίτσαρντ Κινγκ, Αλεξ Γκίμπσον για τη «Δουνκέρκη».
Μιξάζ Ήχου: Γκρεγκ Λάντακερ, Γκάρι Α. Ρίζο και Μαρκ Γουάινγκαρτεν για τη «Δουνκέρκη».
Μακιγιάζ και Κομμώσεων: Καζουχίρο Τσούτζι, Ντέιβιντ Μαλινόφσκ και Λούσι Σίμπικ για την «Πιο σκοτεινή ώρα».
Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων: «Dear Basketball» των Κόμπι Μπράιαντ και Γκλεν Κιν.
ν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Translate this post