Πώς τα δέντρα μιλούν μυστικά το ένα στο άλλο (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τα δέντρα επικοινωνούν μεταξύ τους στο δάσος μέσω ενός μυστικού δικτύου, ανταλλάσσοντας πληροφορίες αλλά και τροφές. Δείτε πώς το καταφέρνουν.

Ο άνθρωπος ζει χάρη στα δέντρα, που εκτός από τους καρπούς που παρέχουν, διαδραματίζουν επίσης έναν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του οξυγόνου και τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθώς επίσης και στον μετριασμό των επίγειων θερμοκρασιών. Image: Supplied

ν

ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ είναι ζωντανοί οργανισμοί και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της μεγάλης εξελικτικής αλυσίδας που ξεκινά από το ορυκτό βασίλειο και τελειώνει στο ανθρώπινο. Έτσι δεν είναι περίεργο που επικοινωνούν μεταξύ τους.
Πράγματι, τα δέντρα μιλούν το ένα στο άλλο, ανταλλάσσουν πληροφορίες και μυστικά. Αυτό το κάνουν μέσω της συμβιωτικής σχέσης που αναπτύσσουν με τους μυκορριζικούς μύκητες.
Η ικανότητα των φυτών να προσλαμβάνουν νερό και ανόργανα θρεπτικά από το έδαφος σχετίζεται με την ικανότητά τους να αναπτύσσουν εκτεταμένο ριζικό σύστημα. Οι μυκορριζικοί μύκητες διευκολύνουν τα δέντρα στην πρόσληψη ανόργανων θρεπτικών συστατικών από τις ρίζες, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα πλέγμα από μακριές, λεπτές ίνες που συνδέουν περίπου το 90% των φυτών μεταξύ τους.
ν

Οι μυκορριζικοί μύκητες δημιουργούν στο υπέδαφος ένα πλέγμα από μακριές, λεπτές ίνες που επιτρέπει στα φυτά να επικοινωνούν μεταξύ τους. Image: Supplied
ν

Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτό το δίκτυο των μυκορριζικών μυκήτων “Wood Wide Web” επειδή τα ενήλικα δέντρα μπορούν να μοιράζονται σάκχαρα με τα νεότερα δέντρα, τα άρρωστα δέντρα που πρόκειται να πεθάνουν μπορούν να στείλουν τους υπόλοιπους διαθέσιμους πόρους τους σε άλλα δέντρα βοηθώντας τα να ζήσουν, ενώ μπορούν επίσης να ειδοποιούν το ένα το άλλο για τους κινδύνους που τα απειλούν όπως οι προσβολές από έντομα και παράσιτα.
Το βίντεο του BBC εξηγεί αυτόν τον μυστικό τρόπο επικοινωνίας.

ν

ν

 


Translate this post