Φωτιά στο Μάτι: Ήξεραν για νεκρό από τις 21:33 (vid)

Κατηγορία Ελλάδα, Κοινωνία

ΕΛΛΑΔΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η κυβέρνηση γνώριζε για την ύπαρξη νεκρού στο Μάτι από τις 21:33 αν όχι πιο πριν, αλλά παρίστανε την ανήξερη, με τον Τσίπρα να παίζει αισχρό θεάτρο κοροϊδεύοντας τους πολίτες.

«Είδα την 13χρονη Εβίτα νεκρή στα βράχια… ένα παιδάκι μόνο του. Δίπλα ήταν ένα σκυλάκι νεκρό κι αυτό». Από την αφήγηση του αρχιφύλακα που εντόπισε την αδικοχαμένη Εβίτα Φύτρου. Image: Supplied

ν

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ της εγκληματικής απόκρυψης της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε στο Μάτι σύμφωνα με νέα στοιχεία που φέρνει στο φως η «Καθημερινή»:
  • Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της «μαύρης» Δευτέρας 23ης Ιουλίου, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ενημερώνεται για την ύπαρξη τριών εγκαυματιών στην περιοχή της Νέας Μάκρης και άλλων τεσσάρων-πέντε στο Νέο Βουτζά.
  • Τριάντα λεπτά αργότερα, στις 19:45, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης τηλεφωνεί στον διοικητή του ΕΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου και του ζητεί να στείλει έξι-επτά ασθενοφόρα στην περιοχή του Νέου Βουτζά για να παραλάβουν τραυματίες.
  • Στις 20:25 τρία νοσοκομεία, Ευαγγελισμός, Αττικό και Σισμανόγλειο, ενημερώνονται από τη διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας ότι η εφημερία τους θα συνεχιστεί μέχρι το πρωί εξαιτίας εκτάκτων αναγκών λόγω της πυρκαγιάς.
  • Στις 20:50 ο υποδιοικητής του Σισμανογλείου ζητεί να προσέλθουν στο νοσοκομείο όσοι γιατροί μπορούν.
  • Λίγη ώρα αργότερα, στις 21:33, το ΕΚΕΠΥ ειδοποιείται από το ΕΚΑΒ για την ύπαρξη νεκρού στο Νέο Βουτζά και 45 λεπτά αργότερα για δεύτερο νεκρό στην ίδια περιοχή.
  • Στις 23:15 το ΕΚΑΒ ενημερώνει ότι δύο ακόμα νεκροί, πιθανότατα αλλοδαποί υπήκοοι, μεταφέρονται από τη Ραφήνα στον Ευαγγελισμό.
Όσα εκτυλίχθηκαν στα νοσοκομεία της Αττικής το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς σε Ραφήνα και Μάτι, όπως επίσης οι επίσημες αναφορές των αρμοδίων υπηρεσιών για νεκρούς και τραυματίες βρίσκονται αποτυπωμένα με ακρίβεια στο δελτίο συμβάντων του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) που φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα στο φως της δημοσιότητας η «Κ».
Αντίγραφο του δελτίου συμβάντων του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) της 23ης Ιουλίου 2018. Από επάνω προς τα κάτω: η πρώτη ειδοποίηση από το ΕΚΑΒ για την ύπαρξη νεκρού στο Νέο Βουτζά καταγράφεται στις 21:33. Στις 22:15 υπάρχει ενημέρωση για δεύτερο νεκρό. Στις 23:15 γίνεται λόγος για ακόμη δύο νεκρούς, ξένους. Στις 23:49 ειδοποιείται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να παραλάβει από το ΚΕΕΛΠΝΟ σάκους για την περισυλλογή νεκρών. Πηγή: Καθημερινή
ν
Στις σελίδες του χειρόγραφου «ημερολογίου» αποκαλύπτεται η δραματική κλιμάκωση των γεγονότων το μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου, ενώ διαλύονται οι όποιες αμφιβολίες παρέμεναν σχετικά με το εάν τα κυβερνητικά στελέχη γνώριζαν ή όχι για την ύπαρξη νεκρών την ώρα της on air σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής.
Κι αυτό διότι από τα επίσημα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα προκύπτει ότι το ΕΚΕΠΥ ενημερώνεται για την ύπαρξη του πρώτου νεκρού στις 21:33, ενώ στις 23:15 έχει πλέον επισήμως ενημερωθεί για τέσσερις νεκρούς.
ν

Ο Τσίπρας επικεφαλής ομάδας υπουργών διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό ότι οι φωτιές βρίσκονται υπό έλεγχο και ότι δεν υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες. Συγκαλύπτει την εγκληματική αμέλεια των υπουργών του και ρωτά υποκριτικά ποια ώρα το πρωί θα αρχίσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, τη στιγμή που η φωτιά στο Μάτι έχει σβήσει, αφήνοντας πίσω της μια εκατόμβη νεκρών. Image: Supplied
ν

Όπως επισημαίνεται στο δελτίο συμβάντων, πλήρη γνώση των δεδομένων είχαν από την πρώτη στιγμή ο διοικητής και ο υποδιοικητής του ΕΚΕΠΥ και επομένως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση.
Επιπλέον, στις 23:49 και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία ουδεμία αναφορά –δημόσια τουλάχιστον– έγινε για νεκρούς, το ΕΚΕΠΥ ειδοποιεί τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να παραλάβει από το ΚΕΕΛΠΝΟ δεκάδες σάκους για τη περισυλλογή των νεκρών.
Στη 1:30 τα ξημερώματα της Τρίτης, η διευθύντρια του Σισμανόγλειου επικοινωνεί με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας ζητώντας οδηγίες για το πώς θα χειρίζεται τους συγγενείς που πηγαίνουν για ταυτοποίηση των νεκρών συγγενών τους και μερικά λεπτά αργότερα, και πάντως πριν από την πρώτη επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου για ύπαρξη 20 νεκρών, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ. Παπαευσταθίου προχωράει σε ενεργοποίηση του σχεδίου μαζικής απώλειας υγείας, ενώ επικοινωνεί με τους διοικητές των νοσοκομείων «Δαφνί» και «Δρομοκαΐτειο» προκειμένου να θέσουν σε ετοιμότητα ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης των πληγέντων.
ν

Κυνηγημένοι από τη φωτιά και τους αποπνικτικούς καπνούς, χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας έχουν καταφύγει αλλόφρονες στη βραχώδη ακτή και στη θάλασσα προσπαθώντας να σωθούν. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την τύχη τους παρά αφού περάσουν πέντε με επτά ώρες. Image: Supplied
ν

Οι πρώτοι νεκροί καταγράφονται στις 19:08 στο Λιμεναρχείο Ραφήνας

Πολύ πιο πριν, από τις 18:00 το απόγευμα, η εικόνα που υπήρχε ήταν ότι το λιμενικό έπρεπε να επέμβει καθώς υπήρχαν άτομα στις ακτές και στη θάλασσα.
  • Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Ραφήνας, η πρώτη καταγραφή αναφέρει: «18:50 ενεργοποιήθηκε σχέδιο έρευνας διάσωσης» (για τους ανθρώπους που είχαν πέσει στη θάλασσα).
  • Σύμφωνα πάντα με το Λιμεναρχείο, στις 18:55 αναχωρούν από τη Ραφήνα τα πρώτα ιδιωτικά σκάφη προς το Μάτι.
    • Στις 19:00 «άφιξη πρώτων 4 διασωθέντων» αναφέρει το Λιμενικό και αμέσως μετά έρχονται τα πρώτα άσχημα νέα:
    • Στις 19:08 καταγράφονται «συνεχείς ροές διασωθέντων και ανευρεθέντων σορών». Υπάρχουν δηλαδή οι πρώτοι νεκροί που έχουν εντοπιστεί, ενώ φαίνεται ότι τα σκάφη έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν και ανθρώπους που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη θάλασσα.
Τότε ήταν που η συμμορία των εγκληματιών φώναξε εσπευσμένα τον αρχηγό της που βρισκόταν στη Βοσνία να επιστρέψει. Και αυτός, αντί να έχει το θάρρος και τον ανδρισμό να πει την αλήθεια, φοβήθηκε το πολιτικό κόστος και προτίμησε να πει ψέματα.
ν

Προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας

Σε ορισμένα από τα γεγονότα που βρίσκονται αποτυπωμένα εγγράφως στο «ημερολόγιο» του ΕΚΕΠΥ, το μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου είχαν αναφερθεί σε δημόσιες δηλώσεις τους οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων σε δομές υγείας.
Ο Μιχάλης Γιαννάκος, για παράδειγμα, πρόεδρος των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) είχε επισημάνει ότι ήδη από τις 22:33 το Σισμανόγλειο είχε ετοιμάσει ειδικό χώρο για την υποδοχή μεγάλου αριθμού νεκρών και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος αντίστοιχα, είχε πει ότι οι πρώτοι νεκροί είχαν παραληφθεί από ασθενοφόρα στις 19:50.
ν

Φωτογραφία-ντοκουμέντο της ΠΟΕΔΗΝ που ελήφθη από κάμερα κινητού τηλεφώνου. Με βάση την αναγραφόμενη ώρα, ο νεκρός έφθασε στον θάλαμο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Σισμανόγλειου στις 23:03 το βράδυ της Δευτέρας. Image: Supplied
ν

Οι αναφορές για εγκαυματίες

Η πρώτη καταχώριση στο δελτίο συμβάντων του ΕΚΕΠΥ σχετική με την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης γίνεται στις 18:16. Τα στελέχη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας ενημερώνονται από τον διοικητή του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα από την πυρκαγιά. Την ίδια ώρα, με εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τα νοσοκομεία που εφημέρευαν τίθενται σε επιφυλακή.
  • Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά για εγκαυματίες είναι στις 19:15: «Νέα Μάκρη τρεις εγκαυματίες και Νέο Βουτζά άλλοι τέσσερις-πέντε για τους οποίους το ΕΚΑΒ δεν γνωρίζει ακόμα τίποτα λόγω αδυναμίας προσέγγισης», αναφέρεται στο δελτίο συμβάντων.
  • Στις 20:00 τα στελέχη του ΕΚΕΠΥ τηλεφωνούν σε γιατρό του Ιατρικού Κέντρου Αμαρουσίου, ζητώντας πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας δύο εγκαυματιών: «Η μια ασθενής είναι 54 ετών με 100% εγκαύματα – διασωληνωμένη και μεταφέρεται στον Ευαγγελισμό με ΕΚΑΒ» αναφέρεται στο χειρόγραφο. «Η άλλη ασθενής είναι 26 ετών με 80% εγκαύματα, μεταφέρεται με ιδιωτικό μέσο στον Ευαγγελισμό».
  • Στις 20:00 η Πυροσβεστική ενημερώνει για εγκαυματία στην 1η είσοδο του Νέου Βουτζά, στη συμβολή της λεωφόρου Μαραθώνος με την οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης: «Ο ασθενής φέρεται να είναι βαριά, ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ», σημειώνει ο υπάλληλος της απογευματινής βάρδιας.
  • Στις 20:25 υπάρχει νέα καταχώριση: «Αφού μιλήσαμε με τον διοικητή κ. Παπαευσταθίου ενημερώσαμε (σ.σ. τον διοικητή του Αττικόν) πως η εφημερία όλων των τμημάτων της Αττικής θα συνεχιστεί έως το πρωί λόγω εκτάκτων αναγκών εξαιτίας της φωτιάς».

    ν

Η 13χρονη Εβίτα Φύτρου σκοτώθηκε ακαριαία πέφτοντας από γκρεμό ύψους 15 μέτρων, στην προσπάθειά της να σωθεί από τις φλόγες. Image: Supplied
ν

Αναφορές για 4 θύματα έως τις 23:15

Όπως αναφέρθηκε, η πρώτη καταχώριση για νεκρό στο δελτίο συμβάντων του ΕΚΕΠΥ γίνεται στις 21:33 και έχει ως εξής: «Κλήση στον συντονιστή του ΕΚΑΒ, που πηγαίνουν να παραλάβουν νεκρό στον Νέο Βουτζά».
  • Στις 22:15 ο υπάλληλος βάρδιας σημειώνει: «Δεύτερος νεκρός στον Νέο Βουτζά, ενημέρωση από ΕΚΑΒ».
  • Μια ώρα αργότερα, ο υπάλληλος βάρδιας καταχωρίζει το εξής: «Κλήση στο ΕΚΑΒ που αναφέρει ότι μεταφέρει δύο ξένους νεκρούς από Ραφήνα προς Ευαγγελισμό».
  • Στη 1:20 τα ξημερώματα της Τρίτης και ενώ έχουν προηγηθεί αρκετά συμβάντα, υπάρχει η εξής εγγραφή: «Κλήση από το ΚΕΕΛΠΝΟ που αναφέρουν ότι έχουν ακόμα 47 σάκους για τους νεκρούς. Το Κέντρο Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι τους φτάνουν».
  • Το χρονολόγιο της φρίκης ολοκληρώνεται στις 7.35 το πρωί της 24ης Ιουλίου. Η υποδιευθύντρια του ΚΑΤ ενημερώνει το ΕΚΕΠΥ ότι μητέρα ψάχνει τα δύο ανήλικα παιδιά της, Εβίτα και Ανδρέα Φύτρου. Μερικές ώρες αργότερα, ο 11χρονος Ανδρέας βρέθηκε νεκρός στην αγκαλιά του πατέρα του, ενώ η 13χρονη Εβίτα έπεσε από τον βράχο στο κενό προσπαθώντας να γλιτώσει από τις φλόγες.
Πήδηξε από το μοιραίο οικόπεδο όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οι 26 αδικοχαμένες ψυχές που είχαν καταφύγει εκεί για να σωθούν.
Το βράδυ εκείνο, ο Τσίπρας και τα υπόλοιπα κτήνη της κυβέρνησής του, έπεσαν για ύπνο, χωρίς να αισθάνονται τύψεις και χωρίς να βαραίνει τις συνειδήσεις τους η εκατόμβη των νεκρών.

ν

ν

 


Translate this post