Στους 34 οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου (vid)

Κατηγορία NEWS, Κοινωνία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  |  Ενημ. 30/8/18  | 4/10/18

Posted by Youmagazine Staff
ν

 

Προφυλάξεις. Τριάντα τέσσερις άνθρωποι έχουν πεθάνει έως τώρα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με τα κρούσματα του ιού να ανέρχονται στα 289.

ν

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, 289 κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) έχουν καταγραφεί από την αρχή του 2018 έως και τις 4 Οκτωβρίου, ενώ 34 άτομα έχουν καταλήξει.
Οι νεκροί είναι σχεδόν επταπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι. Είκοσι πέντε ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι, με 15 εξ αυτών να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του Κέντρου, από τα συνολικά 289 κρούσματα, τα περισσότερα εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ ελάχιστα μόνο είχαν ήπιες εκδηλώσεις, που μεταφράζεται σε εμπύρετο νόσημα.
Η μέση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 69 έτη (εύρος 11 – 94 ετών). Σχεδόν 50 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην δυτική Αττική.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει και άλλες διαγνώσεις περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και θεωρεί πιθανή την εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από τον ιό και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, πέρα από αυτές που έχει ήδη καταγραφεί.
Επισημαίνεται ότι στη χώρα μας έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς και Ρεθύμνου.
ν

ν

«Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) ενώ θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» σημειώνει χαρακτηριστικά το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Μέσα στο 2018 έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό και σε άλλες 8 ευρωπαϊκές χώρες με ιδιαίτερα αυξημένη καταγραφή κρουσμάτων σε Ιταλία και Σερβία.
Στις προφυλάξεις περιλαμβάνονται τα εντομοαπωθητικά και η αποφυγή λιμναζόντων υδάτων. Τα κουνούπια απωθούνται επίσης από τους ανεμιστήρες.

ν

ν

 


Translate this post