Der Spiegel: «Αποστολή εξετελέσθη – Η Ελλάδα πεθαίνει»

Κατηγορία Ελλάδα, Οικονομία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Με ένα… επικήδειο άρθρο χαιρετίζει το Spiegel την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, με τίτλο: «Αποστολή εξετελέσθη – Η Ελλάδα πεθαίνει».

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πεθαίνει, γράφει το Der Spiegel. Image: Supplied

ν

ΕΚΤΕΝΕΣ ρεπορτάζ για την Ελλάδα με αφορμή την επικείμενη ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας στις 20 Αυγούστου, φιλοξενεί το Der Spiegel με τίτλο «Αποστολή εξετελέσθη – Η Ελλάδα πεθαίνει».
Μια επίσκεψη σε ένα μικρό ελληνικό χωριό με γηραιούς κυρίως κατοίκους και λίγα παιδιά γίνεται αφορμή για μια αποτίμηση των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας και των μεταρρυθμίσεων αυτά τα 8 μνημονιακά χρόνια. 
«273,7 δισ. ευρώ έδωσαν στην Ελλάδα η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ. Η χώρα μπορεί πια να δανειστεί μόνη της από τις διεθνείς αγορές. Ένα από τα μεγαλύτερα δράματα στην ευρωπαϊκή ιστορία φτάνει προσωρινά σε ένα τέλος: η ελληνική κρίση χρέους. Οδήγησε το ευρώ στο χείλος του γκρεμού και δίχασε την ΕΕ. Και μετέτρεψε την Ελλάδα σε μια άλλη χώρα. Κανένα άλλο κράτος του κόσμου δεν έχει μελετηθεί τόσο ενδελεχώς.
»Εφαρμόστηκε ένα σκληρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με αποτέλεσμα να περικοπούν μισθοί και συντάξεις και να αυξηθούν οι φόροι. Τουλάχιστον μέχρι το έτος 2060, οι Έλληνες θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει τα χρέη τους.
»Παραδόξως, παραβλέφθηκε το σημαντικότερο: χρέη μπορεί να αποπληρώσει μόνο μια χώρα που αναπτύσσεται. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν αναπτύσσεται, αλλά αντίθετα συρρικνώνεται: 550.000 άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει από την αρχή της κρίσης και περίπου 10,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη χώρα με την αγωνία του αύριο», σημειώνει το Der Spiegel.
ν

Οι μεταρρυθμίσεις, το δημογραφικό και η ανάπτυξη

Το γερμανικό περιοδικό δεν αφήνει ασχολίαστο τον στόχο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη «να θέσει τέλος στις πελατειακές σχέσεις».
«Αυτό το υπόσχεται κάθε Έλληνας πολιτικός που αναλαμβάνει αυτή τη θέση, αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν τα κατάφερε. Εδώ και αιώνες, η ελληνική διοίκηση λειτουργεί σαν πρόφαση για τη νομιμοποίηση του νεποτισμού. Οι πελατειακές σχέσεις ήταν και είναι θεμελιώδης αρχή της ελληνικής κοινωνίας (…) Κάποτε, όμως, θα πρέπει να μπει ένα τέλος».
Το περιοδικό αναφέρεται επίσης στις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του δαιδαλώδους δημοσίου με τη βοήθεια και γαλλικής τεχνογνωσίας, χαρακτηρίζει όμως την όλη προσπάθεια ως ένα «πείραμα ανυπέρβλητων διαστάσεων», λόγω του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου των δημοσίων υπαλλήλων.
Αντιστοίχως δύσκολο είναι και το θέμα της ψηφιοποίησης της ελληνική διοικητικής και κυβερνητικής μηχανής, που έχει αναλάβει ο αρμόδιος υπουργός Ν. Παππάς. «Άλλη μια “επανάσταση”», σημειώνει ειρωνικά το περιοδικό. «Η απαρχαιωμένη δομή της ελληνικής διοίκησης είναι παροιμιώδης», προσθέτει. 
Σύμφωνα με το Spiegel, σοβαρά υπόψη πρέπει να ληφθεί μελλοντικά η αρνητική δημογραφική εξέλιξη στην Ελλάδα σε συνάρτηση με την οικονομία.
«Πρέπει να σταματήσει η μετανάστευση των νέων∙ οι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέψουν και οι συνθήκες ζωής να σταθεροποιηθούν, ώστε οι οικογένειες να θέλουν και πάλι να αποκτήσουν παιδιά (…) Τίποτα από όλα αυτά, όμως, δεν θα συμβεί χωρίς σταθερή οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα», αναφέρει το Spiegel.
ν

Κρίση θεσμών και αξιών

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί και τον καθηγητή Νομικής του Εθνικού και Καποδιστραικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αριστείδη Χατζή, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δραματική καμπή στη σύγχρονη ιστορία της, καθώς η οικονομική κρίση μετατράπηκε σε «κρίση θεσμών και αξιών».
Παρατηρεί δε, ότι παρά τις μεταρρυθμίσεις η ελληνική αγορά εργασίας είναι από τις πιο απορρυθμισμένες στην ΕΕ και η ανεργία έχει ελάχιστα μειωθεί.
Η ίδρυση νέων επιχειρήσεων είναι το ίδιο δύσκολη όσο και πριν από την κρίση, ενώ δυσκολίες υπάρχουν και στον τομέα των ξένων επενδύσεων, όπου βέβαια «έχουν σημειωθεί κάποιες επιτυχίες», παρατηρεί το περιοδικό.
Κλείνοντας το ρεπορτάζ αναφέρει: «Κάποτε φαινόταν ότι η ελληνική κρίση χρέους θα βύθιζε την ΕΕ στην άβυσσο. Αυτή τη στιγμή μοιάζει περισσότερο σαν μια δαπανηρή παράπλευρη απώλεια στην περαιτέρω ώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Έως το 2060 θα πρέπει το ελληνικό κράτος κάθε χρόνο να επιτυγχάνει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, ώστε να εμβάζει το μεγαλύτερο μέρος τους στους δανειστές, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι κανόνες. Κάτι που είναι δύσκολο ακόμη και για μια οικονομικά πετυχημένη χώρα. Για τους Έλληνες κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Και αυτό γιατί η δημογραφική ανάπτυξη συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη».
ν

Πηγή: Deutsche Welle/Der Spiegel

 


Translate this post