Η κλασική λογοτεχνία μετακομίζει στο Instagram (vid)

Κατηγορία Καινοτομίες, Εκπαίδευση

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης εγκαινιάζει το πρόγραμμα Insta Novels στο Instagram που επιτρέπει στους χρήστες να διαβάζουν ψηφιοποιημένες εκδόσεις κλασικής λογοτεχνίας, συνοδευόμενες από εντυπωσιακές, διαδραστικές εικόνες.

Με το Insta novels, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης θα παρέχει τη δυνατότητα σε περισσότερους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με την κλασική λογοτεχνία. Πηγή: Instagram

ν

ΤΑ SOCIAL MEDIA −Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Snapchat, Youtube, Google+, Myspace, LinkedIn κτλ.− καθώς και οι αντίστοιχες συσκευές (smartphone, tablets κ.ά.) δεν θα έχουν σε λίγο καιρό την πρωτόλεια μορφή που έχουν σήμερα. Σε πέντε ή δέκα χρόνια θα είναι τελείως αγνώριστα, καθώς θα τεθούν στην υπηρεσία για την αναβάθμιση του μορφωτικού και πνευματικού επιπέδου των ανθρώπων.
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και το βήμα που κάνει η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης (New York Public Library) με τη δημιουργία του #InstaNovels στο Instagram, που επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάζουν στο κινητό τους τηλέφωνο κάποιο από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, με κείμενο αλλά και κινούμενες εικόνες.
Προς ώρας, η NYPL «κυκλοφορεί» τρία έργα: «Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» του Λιούις Κάρολ, «Η Κίτρινη Ταπετσαρία» της Σάρλοτ Πέρκιν Γκίλμαν, και «Η Μεταμόρφωση» του Φραντς Κάφκα.
Οι χρήστες θα μπορούν κρατώντας τον αντίχειρά τους στην οθόνη να διαβάσουν το κείμενο, ενώ με ένα σύρσιμο θα μεταβαίνουν στην επόμενη σελίδα.
Η Βιβλιοθήκη σκέφτηκε αυτόν τον τρόπο για να προσελκύσει τις νεώτερες γενιές στους θησαυρούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, σαν να βρίσκονται σε μια τοπική δανειστική βιβλιοθήκη.

ν

ν

Η ψηφιακή πλατφόρμα, που ονομάζεται Insta Novels και δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή της διαφημιστικής εταιρείας Mother, θα επιτρέπει στους χρήστες να διαβάζουν ψηφιοποιημένες εκδόσεις της κλασικής λογοτεχνίας, συνοδευόμενες από εκπληκτικές, διαδραστικές απεικονίσεις.
Όλα τα βιβλία θα διατίθενται δωρεάν, ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι μέλος ή όχι της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης.
Όπως ανέφερε σήμερα η Corinna Falusi, διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Mother της Νέας Υόρκης, «το Instagram δημιούργησε μια άψογη βιβλιοθήκη γι’ αυτό το νέο είδος ηλεκτρονικής λογοτεχνίας».
v

Alice In Wonderland “Insta Novel” for @nypl Illustration by @magoz #instanovel #newyorkpubliclibrary

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mother New York (@mothernewyork) στις


ν

Το διάβασμα είναι η γυμναστική του νου

Η χρήση του αντίχειρα είναι καθοριστική στην ανάγνωση και στο «ξεφύλλισμα» των σελίδων, καθώς οι κινήσεις προέρχονται από τον τρόπο ανάγνωσης ενός κανονικού βιβλίου.
Η Corinna Falusi θεωρεί ότι το σύγχρονο σύστημα εκπαίδευσης δέχεται συνεχώς χτυπήματα που το αποδυναμώνουν, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η αξία της ανάγνωσης και κατά συνέπεια της μελέτης.
Όπως οι ασκήσεις γυμνάζουν και δυναμώνουν το σώμα, οι καλές τέχνες, η μουσική, η ποίηση και τα συναφή γυμνάζουν το συναίσθημα και οικοδομούν μια εσωτερική αρμονία, έτσι και το διάβασμα είναι η γυμναστική του νου.
Όταν ο άνθρωπος δεν διαβάζει, ο εγκέφαλός του σταδιακά ατροφεί και γίνεται μονολιθικός. Ο άνθρωπος μετατρέπεται με τον καιρό σε ένα άβουλο και πειθήνιο ον που δεν μπορεί να διαχειριστεί τη ζωή του ή να πάρει σωστές αποφάσεις, έτσι που στο τέλος δεν διαφέρει από ένα ρομπότ.
ν

Η ανάπτυξη των σελίδων της Αλίκης στο Insta Novels. Πηγή: Instagram
ν

Η καινοτομία βρίσκεται στο ότι οι χρήστες δεν θα είναι παθητικοί, αλλά θα μπορούν να επεμβαίνουν, φορτώνοντας φωτογραφίες και αποσπάσματα βίντεο που θα μπορούν να εμφανίζονται στο προφίλ τους για έως και 24 ώρες.
Υπάρχουν και πολλά άλλα θαύματα και επιλογές που καθιστούν την ανάγνωση διασκεδαστική ασχολία.
Τα βιβλία είναι διαθέσιμα προς ώρας στην αγγλική γλώσσα και μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε αυτά μπαίνοντας στο λογαριασμό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης στο Instagram ή @nypl και κάνοντας κλικ στο avatar του.
v

 


Translate this post